Драги приятели, поднасяме ви втора порция от често срещани въпроси, вдъхновени от курсистите.
В първата поредица от въпроси разгледахме как да учим и какво означава новогръцки език. В нея споделихме различни препоръки, изразени така както бихме си казали нещата и на живо – с уважение, честно и искрено, по приятелски. Тук подходът е същият.
Целта на статията е да бъде полезна и осведомителна.

Ако след прочитане на Част Ι и Част II, все още имате колебания по теми извън учебния материал, не се колебайте да се свържете с нас.

В настоящата втора част разглеждаме следните въпроси:

 • Какви въпроси мога да задавам в час?
 • Мога ли да задам един глупав въпрос?
 • Как така няма логика?
 • Кой говори повече в час, учителят или ученикът?
 • Притеснявам се да говоря…
 • За колко време мога да науча материала за определено ниво?
 • Какво представляват допълнителните семинарни занятия?
 • Възрастта пречи ли?
 • Преподавате ли на деца?
 • Колко трае един урок?
 • Онлайн или присъствено обучение?
 • Мога ли да уча от чужбина?
 • Защо не учим гръцки с учебници за първи клас?
 • Мога ли да отсъствам?
 • Какво, ако нямам време за учене вкъщи?
 • Учене по време на пандемия.Често задавани въпроси и любопитни факти. Част ΙΙ.

Пояснения за учебния процес.


Какви въпроси мога да задавам в час?


Всякакви въпроси по учебния материал и според учебните пособия.
На въпроси извън учебния материал по преценка на преподавателя може да получавате отговор със закъснение – в почивката, в някой от следващите уроци или чрез електронно съобщение.
Задаваме въпросите си, като се изслушваме взаимно. Когато друг говори, мълчим, може да се даде знак с ръка при желание за включване.
Стараем се да сме кратки, ясни, точни, като спартанците. 😊

Σπαρτιάτης, ο - спартанец [spartiátis]
Σπαρτιάτισσα, η - спартанка [spartiátisa]
Σπάρτη, η - Спарта [spárti]

Преподавателят не е машина, речник или устен преводач. Ако не се сеща за нещо, дайте му време, за да може да провери или да формулира по достъпен за вас начин търсената информация.
Преподавателят разполага с моралното право да не отговоря на въпроси, които са неприлични, непристойни, неудобни, неетични и пр..


Мога ли да задам един глупав въпрос?


Да, колкото си искате „глупави“ въпроси! Вие сте тук, за да научите колкото се може повече отговори на всякакви елементарно звучащи въпроси по учебния материал.
По всяка вероятност в други сфери вие имате много на какво да ни научите, тук обаче сте „с боси нозе“. Позволете ни да ви „обуем“, като ни покажете от какво се нуждаете, т.е. какво не сте разбрали. Захвърлете великолепието на своя авторитет и се снишете до благата позиция на дете, което се среща за пръв път с ново явление. Учете като на игра. Любопитствайте, търсете, питайте. А ние ще се опитаме чистосърдечно да задоволим интереса ви, като намерим различни пътища, схеми и комбинации, за да успеем да ви помогнем да схванете логиката... или липсата на такава.


Как така няма логика?


Някои неща са си просто така. В пребогатия гръцки език има много правила и близо още толкова (ако не и повече) изключения от правилата. Тях учим наизуст. Наизуст учим и рода на всяка нова дума. Защо слънцето е в мъжки род на гръцки, в среден род на български, а на английски, унгарски, естонски, турски и др. няма род? Причините (и потенциалната логика) се крият в многовековната история на езика. Ако все пак любопитството ви разяжда, потърсете ги, занимайте се с произхода на думите и с малко историческа граматика. Ако ли не, приемете готовите формули за факти и продължете напред.


Кой говори повече в час, учителят или ученикът?


Невероятно, но факт: възможно е вие да ни надприказвате в час. Как става това? С приказки само на гръцки език. С активно участие в час. С редовна самоподготовка.
Разчитаме на вашите включвания. Изискваме ги и се стремим да ви чуваме максимално често гласовете по време на час.


Притеснявам се да говоря…


Едно от най-често срещаните препятствия при учене на език е психологическата бариера. Тя създава плахост и несигурност.
Дали звуча добре? Дали го казах правилно?
Суетата настрана, щом желаем да научим нещо. Вашата задача е да разбиете на пух и прах вътрешната пречка, която ви внушава, че е опасно да се покажете неподготвени и в лоша светлина. Опълчете ѝ се! Как? Хич да не ви пука. Защо? Защото основната цел на всеки език е комуникацията – да се разбираме. С повече или по-малко думи, с ясно, чуждестранно или диалектно произношение, целта е все една и съща – да предадем послание. Освен това опитът и грешката вървят ръка за ръка. Грешете, поправяйте се и пак грешете смело. Само така ще се научите.За колко време мога да науча материала от определено ниво?

Това зависи до голяма степен от вас самите smile
В АРИСТЕА при груповите ни занятия (стандартна група 4-6/8 души) всяко ниво продължава по 72уч.ч, независимо дали е присъствен или онлайн курс. Възможно е да се сформира група и с по-малко участници (напр. 3 трима), но тогава учебните часове са 60уч.ч. за нивото.
Провеждат се два пъти седмично по 3 учебни часа и траят около три месеца.
Уроците протичат ускорено. Движим се будно и експедитивно, за да не се раздейвате.

Курсовете "Практика" предвиждат обикновено по 16 уч.ч. и са подходящи за курсисти, които са завършили стандартен курс за съответното ниво.

Независимо в какъв вид курс в група участвате получавате допълнителни часове под формата на семинарни занятия, за които можете да се информирате от културния бюлетин на Аристеа всеки месец или да се регистрирате тук.

При индивидуалните уроци, ако наистина желаете да научите езика, разумно е да имате уроци поне два пъти седмично. Така спокойно бихте могли да вземете ниво за 60 учебни часа или дори по-бързо (40-50 уч.ч.), но това зависи от нивото и от вас самите.
При по малка честота на занятията също можете да постигнете напредък, но трябва да работите много самостоятелно с огромна самомотивация. Затова обмислете добре графика си и вземете най-рационалното и целесъобразно решение за себе си.

Имайте предвид, че в Аристеа нивата са разпределени по следния начин: A1 и A2.1, А2.2. (начинаещи), B1.1 и B1.2 (средно напреднали), B2.1, B2.2 и B2.3 (напреднали) и Г1.1, Г1.2 (много напреднали). Подробна информация за методиката и съдържанието на нивата има тук.

Какво представляват допълнителните семинарни занятия?

В допълнение към стандартните ни курсове за ниво, насочени преди всичко към усвояването на езика, сме предвидили и три семинарни занятия (6уч.ч.) в рамките на всяко ниво за нашите курсисти, в които споделяме интересна информация за гръцкия език, география, история, култура, манталитет, традиции, обичаи, музика и др.

В момента занятията провеждаме дистанционно през ZOOM с преподаватели на Аристеа, като темата на семинара се обявява в началото на месеца в "Културния бюлетин". Постепенно ще се връщаме и към присъствените събитията, лекциите и семинарите, които организирахме всеки месец в школата преди да се наложи да затворим поради сложната епидемиологична обстановка. 

Можете да се включите в семинарните занятия, ако сте наш курсист, независимо дали участвате в групови или индивидуални занимания в школата.
Занятията са подходящи и за начинаещите, тъй като основният език е българският. Ако нямате възможност да участвате в занятието в реално време, бихме могли да ви изпратим линк, за да го изгледате в рамките на седмица след провеждането му. Можете да се регистрирате тук.
Възрастта пречи ли?


Ученето няма възраст! Ограниченията ги създаваме ние.
Всички учим с различно темпо и това е напълно нормално. Има както млади и жизнени, но по-бавни курсисти, така и по-големи, мотивирани и бързи.
Разликата между малките деца и порасналите ученици е, че изискват различен подход. Колкото по-добре познаваме майчиния си език и умеем да боравим с него, толкова по-сложни обяснения можем да схванем бързо и без много-много действия. А това е в полза на по-големите.Преподавате ли и на деца?


Да, предлагаме индивидуални уроци за деца, стига да са достатъчно самостоятелни, за да могат да прекарват време без роднина. Добре е и да могат да пишат. Гръцкият учебник, с който работим, се казва ΚΛΙΚ στα ελληνικά и е подходящ за деца на възраст между 6 и 12 години.
В Аристеа разполагаме с много занимателни и увлекателни игри, с които езикът се усвоява по начин, достъпен за съответната възраст.
Имайте предвид, че ако желаете да запишете повече деца заедно, добре ще е да няма голяма възрастова разлика помежду им. Това е една от причините да е трудно сформирането на групи с деца. Колко трае един урок?


1 учебен/ лекторски час е равен на 45 минути.
1 занятие (както и 1 урок) може да трае 2, 3 или повече учебни часа.
(2 учебни часа се равняват на 90 астрономически минути, т.е. на час и половина.)
В Аристеа се предлагат и 60-минутни занятия предимно за онлайн уроците с цел да се избегне потенциално зрително натоварване. Уроците с такава продължителност са препоръчителни и при децата.


Онлайн или присъствено обучение?


Винаги се радваме на живия контакт, но когато обстоятелствата не го позволяват, намираме и други начини да се свързваме и да се обогатяваме взаимно.
При това, комуникативният обмен помежду ни, когато сме пред компютъра, не е по-ограничен, отколкото на живо. Напротив. Целта никога не е да сте пасивни зрители. Независимо как се провежда занятието, стремежът е да започнете да говорите на гръцки. Няма урок без дейно включване от страна на всички участници, затова е необходимо да работим с включени камера и микрофон.
Онлайн платформата позволява много удобства и активира концентрацията не по-малко. Щом сте на линия и подготвени, диалогът започва плавно и ползотворно. Можем да играем на игри, да слушаме диалози и песни и мн.др.

Призоваваме ви, ако имате възможност, да заповядате в школата. Ако не, не се колебайте да опитате и онлайн. Не се изискват високи технически компетенции и можете да научите много. Единственото важно условие е да имате компютър или телефон, поддържащ приложението Zoom, и стабилен интернет.
Мога ли да уча от чужбина?


Да, благодарение на съвременните технологии е напълно възможно да учите от всяка точка на света. Трябва ви само компютър и стабилен интернет.Защо не учим гръцки с учебници за първи клас?

Учебните пособия за изучаване на езика са различни от тези, които децата ползват през своите първи учебни години. Замислете се каква може да е разликата между учебник по български за първокласник (или буквар) и учебник по български за чужденци. Първокласниците боравят с езика от вече поне пет години. Идеята на учебните пособия, адаптирани за тях, е да обогатяват вече познатата им лексика с нови, по-сложни или дори диалектни думи. Те се учат да пишат онова, което отдавна вече могат да изразят. Ние не сме на нивото на първолаци, а тепърва започваме (като бебета) да се запознаваме с един нов свят – този на новия език.


Мога ли да отсъствам?


Присъствието на лекциите и писането на домашна работа са основополагащи за успешния резултат. Възползвайте се от средствата, които сте вложили, като инвестирате във време, прекарано в школата (или учейки онлайн). Бъдете отговорни към собствените си вложения.
Информирайте преподавателя, ако ще отсъствате, тъй като тя/той мисли за вас и ви очаква. Преди всяко едно занятие отделя от своето време за предварителна подготовка на вашия урок (организира реда на дейностите, преговаря как да се изрази по достъпен за вас начин, имайки предвид досегашните ви познания, търси допълнителни материали и аудио файлове и т.н.). Нека да уважаваме положените усилия най-малкото чрез предупреждение при отсъствие.

Ако сте се записали на индивидуални уроци, според Правилника на Аристеа следва да уведомите преподавателя поне един ден предварително. В противен случай учебното занятие се счита за проведено и таксата за него не подлежи на възстановяване.

Групово занятие може да бъде отложено само след съгласието на всички курсисти и при условие че графикът на преподавателя го позволява.
Ако сте изпуснали групов урок и ви е трудно да се подготвите за следващия сами или имате колебания относно материала, можете да се обадите и да се уговорим за допълнителни занятия под формата на индивидуален урок.

При груповото онлайн обучение имате възможност да изгледате запис на урока в рамките на една седмица след провеждането му, като и в този случай не бива да забравяте да съобщите, ако няма да сте на линия.

По отношение на картите за индивидуални уроци, моля, консултирайте се с правилника за тяхното провеждане и следете срока им. Нека напомнянето от наша страна, че картата изтича не бъде изненада за вас. Така си осигурявате спокойствие и сигурност.
Моля, винаги прочитайте формуляра, който попълвате при записване. Информацията е кратка и ясна и е във Ваша и наша полза да сте я прегледали.
Винаги се подготвяйте, за да ви е приятно, познато, комфортно и да не дърпате останалите назад. Идвайте навреме, за да не изпускате новости, преговори, проверки и т.н..
κτλ./ κ. λπ. [ku tu lu] - и т.н.
και (τα) λοιπά [ke ta lipá] - и така нататъкКакво, ако нямам време за учене вкъщи?


Ученето изисква постоянство, прилежност и старание както от наша, така и от ваша страна. То може да бъде забавно и да носи удоволствие и удовлетворение. А за хубавите неща винаги можем да намерим малко време, нали? По мъничко, но всеки ден. Не са нужни часове наред. 30 минути или дори 10-15 стигат! Не пропускайте дневната доза и ще се изненадате от себе си.
За идеи как да разнообразите ученето си, погледнете тук.


Учене по време на пандемия.


В контекста на пандемичната ситуация, нека завършим с един топъл призив…
С уважение се отнасяме както към интересите и стремежите, така и към безпокойството на хората. Всеки се бои от нещо (от неподготвеност, от болести, от неизпитани лекарства, от прекомерно сближаване или дистанциране, от несигурни мерки и пр.). Все сме хора, все със страхове. И макар понякога да са различни или дори привидно противоречащи си, тези страхове винаги произлизат от едно общо начало, от една обща, обединяваща ни тревога. Тревога, породена чисто и просто от желанието и нуждата да бъдем здрави. Нека физическата дистанция помежду ни да не охлажда топлотата в общуването ни. Нека зачитането на свободната воля, добрите взаимоотношения, уважението към личността и добронамерената жажда за знания да предхождат всеки наш страх.автор: Мелина Христова