Стремежът на център за гръцки език и култура АРИСТЕА още от своето създаване е не само да осигури висококачествено обучение по гръцки и български език за гърци, но и свободен достъп до канал за споделяне и получаване на информация свързана с Гърция.

За тази цел ние организираме разнообразни мероприятия за нашите ученици и приятели всеки месец.
Едно от най-хубавите изживявания, които споделихме с учениците си, бяха учебните екскурзии в Гърция, снимки от които можете да видите тук. Всички останаха доволни, учениците ни упражниха всичко, което бяха изучавали по време на уроците в "АРИСТЕА", а и научиха много нови неща от местните, създадоха си много нови контакти и се върнахме заредени с енергия и вдъхновение. Решихме, че трябва да се събираме по-често и да отделяме време за повече извънкласни дейности.

Стана традиция да играем на настолни игри на гръцки език, да гледаме гръцки филми и да ги обсъждаме или да хапваме заедно в някой гръцки ресторант.
Център за гръцки език АРИСТЕА участва и в организацията на няколко концерта на гръцката група АЕРИКО в България, където учениците и приятелите на школата успяха да се насладят на качествена красива гръцка музика на живо. С образователна цел преведохме и текстовете на песните, които се прожектираха на екран по време на концерта.

През ЯНУАРИ 2016 г стартира ново мероприятие посветено на гръцкото кино: Σινεμαδάκι και κρασάκι - На кинце с винце

За съжаление противоепидимичните мерки през последните години нарушиха нормалното протичане на мероприятията ни, но продължаваме с ежемесечните си срещи οnline в ΖΟΟΜ и семинари на различни теми, с които се стремим да обогатяваме културата и знанията на курсистите си.
В този раздел ще откриете програма на откритите уроци по гръцки език и извънкласни дейности, а Вие бихте могли да се абонирате и за нашия културен бюлетин тук, за да знаете всеки месец какво сме подготвили в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА. Снимки от наши мероприятия можете да разгледате в галерията на нашата facebook страница.

Можете да получавате културния бюлетин на Аристеа, ако се запишете, чрез попълване на формата тук.
Чувствайте се поканени! Ще се радваме да ви видим online в ΖΟΟΜ или в нашия гръцки дом в София! :)Програма за културни мероприятия, открити уроци и лекции
7 юни (петък) 18:30ч Хр.Ботев 20
Скъпи приятели, 
имаме удоволствието да Ви поканим на пореденото семинарно занятие в АРИСТЕА като част от Културния ни бюлетин за месец ЮНИ 2024.
Ще имаме много специални гости - Венета и Емил - наши курсисти, които са пътешественици и откриватели. Те са обходили много красиви кътчета на България и Гърция и ще ни дадат идеи за интересни и по-малко известни дестинации в южната ни съседка, които да посетим това лято.

Заповядайте в АРИСТЕА 2 на бул.Христо Ботев 20 в петък 7 юни от 18:30 за среща с екипа на WE travel!Вени и Емо ще  споеделят с нас свои приключения и впечатления от походите, ще ни покажат красиви снимки, ще ни разкажат за върховете, които са покорили.
В първите си уроци с нови групи в Аристеа, за да опиша на учениците какво да очакват от уроците по гръцки език, често използвам сравнението с изкачване на планина (βουνό) или връх (κορυφή). Катерим, катерим, вървим дълго и понякога ни се иска да се откажем, защото началото е трудно (Kάθε αρχή και δύσκολη)... κι όμως! Oбаче в даден момент достигаме до връх, от който пред нас се разкрива приказна гледка и започваме да се спускаме по пътеката надолу към девствения красив плаж и си казваме "Заслужаваше си да ситгна до тук!" (Άξιζε τον κόπο να μάθω ελληνικά.)
Така е с гръцкия език за мен и мисля, че за много от учениците е същото. Вени и Емо ще ни разкажат как го виждат те. Чакаме с нетърпение да ни разкажат за походите си до планината Пелион, до Крит, за покоряването на Олимп и др.
Тази пролет Вени се яви на изпит за сертификат Г1 πιστοποίηση ελληνομάθειας и вече е достигнала достатъчно високо ниво с езика, за да може да си общува свободно дори с местните по най-закътаните местенца из Гърция. 

Агенцията ВЕ Травел предлага пешеходни турове с планински водач по едни от най-красивите места на Гърция. Тези турове са авторски, те са  подбрали и разучили така добре пътеките, че за участниците да остане само да се насладят на красивите пейзажи.
Разгледайте и изберете някои от техните най-забавни и приключенски предложения на сайта им тук. Можете да разгледате и чудесните им снимки от спиращи дъха места в Галерията тук. Организират и разходки за чужденци из красивите кътчета на България. Информация ще откриете тук.
Очакваме Ви в АРИСТЕА 2 на бул.Христо Ботев 20
петък 7 юни от 18:30 за срещата с Вени и Емо.

Моля да имате предвид, че местата са ограничени и да се запишете за участие с попълването на формуляра тук.

Σας περιμένουμε στην ωραία μας παρέα και Πάμε πεζοπορία!laughing
от 17 юни 19:00ч ZOOM
Скъпи приятели на гръцкия език и култура, представяме на вашето внимание поредната ни инициатива за практически уроци по гръцки, за да се подготвите за лятната почивка. 
Практически курс по гръцки език за завършили ниво A2 online в група
Практически курс по гръцки език за завършили ниво В1 online в група

2 юни, неделя, 19ч ZOOM online
През февруари 2024 стартира новата ни рубрика „Кυρία, κυρία, έχω μια απορία!“ ("Госпожо, госпожо, имам въпрос!")
Всеки месец ви предлагаме кратки семинарни занятия на езикови теми, които вълнуват повечето ни ученици.

Питанките (οι απορίες), които имат учениците ни в уроците често се повтарят, ето защо в тази рубрика ще се постараем да отговорим на много от тях. Δηλαδή θα προσπαθήσω να σας λύσω τις απορίες wink

от 19 февруари 2024
Скъпи приятели на гръцкия език и култура,
представяме на вашето внимание поредната ни инициатива за практически уроци в разговорни курсове по гръцки език в група, онлайн и присъствени

Практически разговорни уроци по гръцки език за ниво А2, В1 и В2 в малка група с преподавателки гъркини.

28 януари (неделя) 19ч, ZOOM
Скъпи приятели, в първия семинар за 2024 бихме искали да споделим с вас и вие да споделите с нас малко храна за размисъл (τροφή για σκέψη) и вдъхновение.
Преди време вече сме разглеждали темата  „Памет и учене“.
Поводът беше семинар Μνήμη και μάθηση на Янис Адрианатос, преподавател по философия и реторика www.ritorikoskyklos.gr
За мен като преподавател и човек, който се интересува от това как работи нашият мозък при възприемането и изучаването на езика, темата беше изключително любопитна и мисля, че е хубаво отново да я разгледаме.

17 ноември (петък) 19:00 ZOOM online
Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви поканим на поредното ни онлайн семинарно занятие.

По време на ежемесечните ни срещи споделяме с учениците си интересна и полезна информация за гръцкия език, манталитет, традиции и култура като допълнение към уроците по гръцки език в АРИСТЕА.

Този месец имаме специален гост – наш курсист, който е преподавател, ще влезе в ролята на наш учител и в Аристеа.
Стефан Стефанов, преподавател по старогръцки и латински език в НГДК, ще ни разкрие някои от тайните на гръцките глаголи в страдателен залог, като продължение на темата за глаголите в деятелен залог, която развиха заедно с колегата Валентина Александрова преди няколко месеца в Аристеа.

24 ноември, петък, 18:00, бул.Хр.БОТЕВ 20
24 ноември 2023, петък от 18:00 до 19ч
Аристеа 2 на бул.Хр.БОТЕВ 20, ет.2

Έξι με εφτά μιλάμε ελληνικά!

Ако вече учите и говорите гръцки, но все още нямате достатъчно самочувствие или възможности за практика в София, тогава заповядайте на нашите открити уроци с практическа насоченост "Έξι με εφτά Μιλάμε ΜΟΝΟ ελληνικά"!
Единствено условие е да владеете езика поне на ниво Α2.

Занятията се провеждат веднъж месечно с преподаватели на Аристеа и дискусията се води само на гръцки език.
Включва картинки, езикови и ролеви игри и др.материали, които ще получите на място.

24 ноември (петък) 19:00 бул.Хр.Ботев 20
Скъпи приятели, представяме ви поредното семинарно занятие от културния бюлетин на АРИСТЕА!

Ще се радваме да бъдете гости или активни участници в него. Лекцията ни ще бъде посветена на любими гръцки напитки.


 Πάμε για ποτό;

Нашата преподавателка Ирина Ингилизова ще ни разкаже за любимите напитки на гърците (τα αγαπημένα ποτά των Ελλήνων). Ще разберете какви напитки се консумират обикновено в кафенето или по баровете. Защо Ἐν οἴνῳ ἀλήθεια „във виното е истината“ и защо някога е било “οίνος” а днес го знаем като „κρασί“?

На тези и много други любопитни въпроси ще отговорим
на 24/11 от 19:00ч в Аристеа 2 (бул.Х.Ботев 20)