Стремежът на център за гръцки език и култура АРИСТЕА още от своето създаване е не само да осигури висококачествено обучение по гръцки и български език за гърци, но и свободен достъп до канал за споделяне и получаване на информация свързана с Гърция.

За тази цел ние организираме разнообразни мероприятия за нашите ученици и приятели всеки месец.
Едно от най-хубавите изживявания, които споделихме с учениците си, бяха учебните екскурзии в Гърция, снимки от които можете да видите тук. Всички останаха доволни, учениците ни упражниха всичко, което бяха изучавали по време на уроците в "АРИСТЕА", а и научиха много нови неща от местните, създадоха си много нови контакти и се върнахме заредени с енергия и вдъхновение. Решихме, че трябва да се събираме по-често и да отделяме време за повече извънкласни дейности.

Стана традиция да играем на настолни игри на гръцки език, да гледаме гръцки филми и да ги обсъждаме или да хапваме заедно в някой гръцки ресторант.
Център за гръцки език АРИСТЕА участва и в организацията на няколко концерта на гръцката група АЕРИКО в България, където учениците и приятелите на школата успяха да се насладят на качествена красива гръцка музика на живо. С образователна цел преведохме и текстовете на песните, които се прожектираха на екран по време на концерта.

През ЯНУАРИ 2016 г стартира ново мероприятие посветено на гръцкото кино: Σινεμαδάκι και κρασάκι - На кинце с винце

За съжаление противоепидимичните мерки през последните години нарушиха нормалното протичане на мероприятията ни, но продължаваме с ежемесечните си срещи οnline в ΖΟΟΜ и семинари на различни теми, с които се стремим да обогатяваме културата и знанията на курсистите си.
В този раздел ще откриете програма на откритите уроци по гръцки език и извънкласни дейности, а Вие бихте могли да се абонирате и за нашия културен бюлетин тук, за да знаете всеки месец какво сме подготвили в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА. Снимки от наши мероприятия можете да разгледате в галерията на нашата facebook страница.

Можете да получавате културния бюлетин на Аристеа, ако се запишете, чрез попълване на формата тук.
Чувствайте се поканени! Ще се радваме да ви видим online в ΖΟΟΜ или в нашия гръцки дом в София! :)Програма за културни мероприятия, открити уроци и лекции
15 март 19ч ZOOM online
През февруари 2024 стартира новата ни рубрика „Кυρία, κυρία, έχω μια απορία!“ ("Госпожо, госпожо, имам въпрос!")
Всеки месец ви предлагаме кратки семинарни занятия на езикови теми, които вълнуват повечето ни ученици.

Питанките (οι απορίες), които имат учениците ни в уроците често се повтарят, ето защо в тази рубрика ще се постараем да отговорим на много от тях. Δηλαδή θα προσπαθήσω να σας λύσω τις απορίες wink

от 19 февруари 2024
Скъпи приятели на гръцкия език и култура,
представяме на вашето внимание поредната ни инициатива за практически уроци в разговорни курсове по гръцки език в група, онлайн и присъствени

Практически разговорни уроци по гръцки език за ниво А2, В1 и В2 в малка група с преподавателки гъркини.

28 януари (неделя) 19ч, ZOOM
Скъпи приятели, в първия семинар за 2024 бихме искали да споделим с вас и вие да споделите с нас малко храна за размисъл (τροφή για σκέψη) и вдъхновение.
Преди време вече сме разглеждали темата  „Памет и учене“.
Поводът беше семинар Μνήμη και μάθηση на Янис Адрианатос, преподавател по философия и реторика www.ritorikoskyklos.gr
За мен като преподавател и човек, който се интересува от това как работи нашият мозък при възприемането и изучаването на езика, темата беше изключително любопитна и мисля, че е хубаво отново да я разгледаме.

17 ноември (петък) 19:00 ZOOM online
Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви поканим на поредното ни онлайн семинарно занятие.

По време на ежемесечните ни срещи споделяме с учениците си интересна и полезна информация за гръцкия език, манталитет, традиции и култура като допълнение към уроците по гръцки език в АРИСТЕА.

Този месец имаме специален гост – наш курсист, който е преподавател, ще влезе в ролята на наш учител и в Аристеа.
Стефан Стефанов, преподавател по старогръцки и латински език в НГДК, ще ни разкрие някои от тайните на гръцките глаголи в страдателен залог, като продължение на темата за глаголите в деятелен залог, която развиха заедно с колегата Валентина Александрова преди няколко месеца в Аристеа.

24 ноември, петък, 18:00, бул.Хр.БОТЕВ 20
24 ноември 2023, петък от 18:00 до 19ч
Аристеа 2 на бул.Хр.БОТЕВ 20, ет.2

Έξι με εφτά μιλάμε ελληνικά!

Ако вече учите и говорите гръцки, но все още нямате достатъчно самочувствие или възможности за практика в София, тогава заповядайте на нашите открити уроци с практическа насоченост "Έξι με εφτά Μιλάμε ΜΟΝΟ ελληνικά"!
Единствено условие е да владеете езика поне на ниво Α2.

Занятията се провеждат веднъж месечно с преподаватели на Аристеа и дискусията се води само на гръцки език.
Включва картинки, езикови и ролеви игри и др.материали, които ще получите на място.

24 ноември (петък) 19:00 бул.Хр.Ботев 20
Скъпи приятели, представяме ви поредното семинарно занятие от културния бюлетин на АРИСТЕА!

Ще се радваме да бъдете гости или активни участници в него. Лекцията ни ще бъде посветена на любими гръцки напитки.


 Πάμε για ποτό;

Нашата преподавателка Ирина Ингилизова ще ни разкаже за любимите напитки на гърците (τα αγαπημένα ποτά των Ελλήνων). Ще разберете какви напитки се консумират обикновено в кафенето или по баровете. Защо Ἐν οἴνῳ ἀλήθεια „във виното е истината“ и защо някога е било “οίνος” а днес го знаем като „κρασί“?

На тези и много други любопитни въпроси ще отговорим
на 24/11 от 19:00ч в Аристеа 2 (бул.Х.Ботев 20)

20 септември (сряда) от 18 до 21 ч
Скъпи приятели,
имаме удоволствието за пореден път да Ви поканим на

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ
в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА 2
(бул. Христо Ботев 20, ет.2)

На 20 септември (сряда) 2023 г. от 18 до 21 ч. вратите на център АРИСТЕА ще бъдат широко отворени за всички Вас.
Заповядайте да се запознаем, да се почерпим, да си поговорим и да научите нови, интересни неща за любимата ни Гърция!

9 юни (петък) от 18:30ч на бул.Х.Ботев 20
Скъпи приятели, на 9 юни (петък) от 18:30 ч ще проведем едно дългоочаквано семинарно занятие на живо в АРИСТЕА 2 (бул.Христо Ботев 20, ет.2), което ще излъчваме и в ΖΟΟΜ
Καημένη μου Ανατολή, σου φύγανε τ´αηδόνια…
Малоазийската катастрофа 1922г.
на 9 юни от 18:30ч с Ирина Ингилизова

101 години след прогонването на гръцкото население от изконните гръцки земи в Азиатска Турция, ще научим повече за причините и за последствията от тези трагични за малоазийските гърци събития. Ще си поговорим за идентичността и паметта на гръцките бежанци от Мала Азия и как те са съхранени в музиката, културата и дори кухнята, която пренасят със себе си в новата родина.
Всичко това ще бъде придружено с много снимков материал и тематични песни.

След лекцията и беседата от 20 ч «Σινεμαδάκι με κρασάκι» На кинце с винце ще гледаме любим гръцки филм, свързан с темата за прогонването на гърците от турските територии: Πολιτικη κουζίνα (Цариградска кухня)
В «Σινεμαδάκι με κρασάκι» „На кинце с винце“ ще гледаме отново „Πολιτικη κουζίνα“
на 9 юни (петък) oт 20:00ч в АРИСТЕА 2 (бул.Христо Ботев 20, ет.2)

Заглавието на филма на английски език е „A touch of spice”, на български е преведен като „Щипка лют пипер”. Оригиналното
гръцко заглавие обаче е ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα [Политики кузина] и крие много интересна игра на думи. Неслучайно в прилагателното име ΠΟΛΙΤΙΚΗ липсва ударението. Едно ударение може да промени буквалния превод на заглавието на филма: Πολίτικη κουζίνα / Πολιτική κουζίνα (Цариградска
кухня / Политическа кухня) – търсен и много сполучлив ефект при избора на името.
"Използвайки кухнята като метафора за национална идентичност и лични чувства, режисьорът Тасос Булметис представя тъжно-смешната история на Фанис (Йоргос Корафас) – мъж, разкъсван между етническата си принадлежност (гръцка) и родната си държава (Турция). Структурирана като връщане назад във времето, историята, точно както всяко гръцко-турско ястие, се състои от три части – предястие (Истанбул, 1959), основно ястие (Атина, 1964) и десерт (настоящият момент).Всички герои - деца и възрастни, и особено Тасос Бандис в ролята философски настроения възрастен човек - допринасят по уникален начин за настроението на филма."

Филмът е със субтитри на български език.

 

Моля да имате предвид, че записването за семинарни занятия и абонамент за културен бюлетин става с попълване на формата тук.
Моля да имате предвид, че местата за събитието на 9 юни в школата са ограничени и трябва да се запишете предварително, за да ви запазим място.