Стремежът на център за гръцки език и култура АРИСТЕА още от своето създаване е не само да осигури висококачествено обучение по гръцки и български език за гърци, но и свободен достъп до канал за споделяне и получаване на информация свързана с Гърция.

За тази цел ние организираме разнообразни мероприятия за нашите ученици и приятели всеки месец.
Едно от най-хубавите изживявания, които споделихме с учениците си, бяха учебните екскурзии в Гърция, снимки от които можете да видите тук. Всички останаха доволни, учениците ни упражниха всичко, което бяха изучавали по време на уроците в "АРИСТЕА", а и научиха много нови неща от местните, създадоха си много нови контакти и се върнахме заредени с енергия и вдъхновение. Решихме, че трябва да се събираме по-често и да отделяме време за повече извънкласни дейности.

Стана традиция да играем на настолни игри на гръцки език, да гледаме гръцки филми и да ги обсъждаме или да хапваме заедно в някой гръцки ресторант.
Център за гръцки език АРИСТЕА участва и в организацията на няколко концерта на гръцката група АЕРИКО в България, където учениците и приятелите на школата успяха да се насладят на качествена красива гръцка музика на живо. С образователна цел преведохме и текстовете на песните, които се прожектираха на екран по време на концерта.

През ЯНУАРИ 2016 г стартира ново мероприятие посветено на гръцкото кино: Σινεμαδάκι και κρασάκι - На кинце с винце

В този раздел ще откриете официалната програма на откритите уроци по гръцки език и извънкласни дейности, а Вие бихте могли да се абонирате и за нашия културен бюлетин (Newsletter οτ началната страница на сайта ни), за да знаете всеки месец какво сме подготвили в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА. Снимки от наши мероприятия можете да разгледате в галерията на нашата facebook страница.

Можете да получавате и културния бюлетин на Аристеа, ако се запишете, чрез формата за контакт.
Чувствайте се поканени! Ще се радваме да ви видим в нашия гръцки дом в София! :)Програма за културни мероприятия, открити уроци и лекции
Скъпи приятели,
имаме радостта да споделим с Вас, че на 14 юни от 18:30 "АРИСТЕА" ще отвори врати за една дългоочавана гостенка!

Ще Ви срещнем с гл.ас. д-р Мария Христова - преводач, преподавател по "Новогръцки език и литература" и "Специализиран превод" в ЮЗУ "Неофит Рилски" и прекрасен човек.
Мария ще ни отведе на "разходка във времето" с откъси от най-хубавите произведения на новогръцката литература.

10 май 2019 (петък) 18:30 ч
Скъпи приятели,
може би много от вас си спомням за Поетичната вечер, посветена на творчеството на Кавафис и Варналис, която се състоя в Аристеа преди година със специален гост преводача Константинос Марицас.

На 10 май от 18:30ч ще имаме удоволствието той отново да ни гостува, като този път ще ни разкаже за музиката в гръцката поезия. Ще се насладим на едни от най-добрите музикални произведения, вдъхновени от гръцката поезия.

Цикладите Наксос и Парос
Пътешествие из гръцките Циклади с Ирина Ингилизова (част 3)
на 19/04/19 (петък) от 18:30 ч.

Ходи ли ви се на море?
Понеже лятото още е далеч, елате с нас на още една разходка из Цикладите. Този път ще посетим два от най-предпочитаните гръцки острова – Наксос и Парос, прочути навсякъде със своите плажове.

11 май 2019, събота - 16:00

Μιλάτε ελληνικά;

Ако вече учите и говорите гръцки, но все още нямате достатъчно самочувствие или възможности за практика в София, тогава курсът "Μιλάμε ελληνικά" e за Вас. Единствено условие е да владеете езика поне на ниво В1.
Занятията се провеждат веднъж месечно в събота с преподавателка гъркиня и дискусията се води само на гръцки език. Включваме много картинки, езикови и ролеви игри.
Темите се обявяват предварително, като получавате и мейл с лексиката за подготовка.

22 март 2019 (петък) 19:00 ч
Скъпи приятели,
Някои от вас може би си спомнят за уникалното музикално събитие, което се състоя преди около 2 години в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА "Ελληνικά τραγούδια,  ιστορίες και μελωδίες" (Гръцки песни, истории и мелодии) с Димитрис Атанасопулос (ОneManNoise)

Става въпрос за един много интересен пътуващ музикант, който обича да обикаля из Гърция и света и да споделя с хора и музиканти истории и песни от родината си. Изпълнява традиционни песни от различни фоклорни области на Гърция, Балканите и света, както и авторски произведения.

Този път Димитрис ще ни гостува в компанията на своята парнъорка с ангелски глас - Алекс

Димитрис (OneMansNoise) - лютня / вокал
и Алекс (Caracol) – вокал,

Скъпи приятели,
ние в АРИСТЕА знаем колко е важно за всеки, който е изучавал чужд език, да го практикува редовно. Също така знаем, че най-лесно и неусетно се учат нови неща, когато урокът се случва под формата на игра.
Ето защо в края на ноември миналатa година стартирахме разговорен курс "Παίζω και μαθαίνω" (Играя и уча) с водещ Спирос Илиакис. След изключително добрия старт и чудесни отзиви от страна на участниците, сега имаме удоволсвието да представим на Вашето внимание новото ни предложение за приятно образователно развлечение през пролетните следобеди: разговорен курс "Παίζω και μαθαίνω" οτ 12 март, който ще се провежда всеки вторник от 18:30 до 20ч.

Скъпи приятели,
На 15 февруари, ден след празника на Св.Валентин, ние в „Аристеа” ще го отбележим като слушаме красиви гръцки песни за любовта.

Заповядайте, за да се насладите на прекрасните истории, стихове и музика, които нашата колега Ирина Ингилизова ще сподели с нас.

Учебна екскурзия на Аристеа в Гърция
22 - 26 Май 2019г

В тази статия нашите ученици споделят впечатленията си от проведените вече екскурзии на Аристеа.

Имаме удоволствието да ви представим и програмата за предстоящата екскурзия, която ще се проведе между 22 и 26 май 2019г