Петя Загорчева

Казвам се Петя Загорчева и съм преподавател по гръцки език и български език на гърци, създател, управител и методист на Център за гръцки език АРИСТЕА. Магистър съм по  „Езикознание и превод” към Катедра Новогръцка философия на СУ „Св.Климент Охридски”. Стипендиант за изготвяна на дипломна работа от фондация Костас и Елени Уранис” в Атина, Гърция. Защитих с отличие магистърска теза на тема „Сравнение на стратегии за учтивост при формулирането на молба в новогръцки и български език”. Завърших висше образование в СУ „Св.Климент Охридски” с диплома с отличен успех – Бакалавър по новогръцка филология с педагогическа специализация: преподавател по новогръцки език и литература.

От няколко години вече съм Базов учител (специалист) за провеждане на хоспитиране и педагогическа практика с новогръцки език към катедрата по Методика на чуждоезиковото обучение към СУ „Св.Климент Охридски. За мен е огромна чест и радост, че мога да допринеса за развитието на бъдещите преподаватели по новогръцки език.

Имам богата практика в преподаването на гръцки като чужд език. Преподавала съм новогръцки в СУ „Св.Климент Охридски” (в Историческия факултет и Факултета по класически и нови филологии), в Гръцко-българско сдружение за култура в Атина, Гърция, неделно училище „Паисий Хилендарски”, където основно се занимавах с преподаване на гръцки език на деца и юноши и в частни школи.

В Атина получих сертификат за отлично владеене на гръцки език (най-високото ниво Δ / Άριστα) от Министерството на образованието на Гърция и Центъра за гръцки език. Участвала съм в специализирани семинари за преподаватели на гръцки език като чужд в Център за гръцка култура, в град Атина и на о.Сандорини. Участвала е в семинари по превод, конференции, свързани с гръцкия език и култура. Посещавала съм летни курсове по новогръцки език и култура ΘΥΕΣΠΑ, в Националния Каподистрийски университет на Атина, както и програма ΙΜΧΑ в Пиреа, Солун.

Обичам да подхождам към уроците си с въображение, импровизация, иновативност. Обичам да работя и с деца и млади хора, както и да използвам игри, песни и интерактивни дейности в часовете по чужд език. Научните ми интереси са в областта на комуникативната методика в чуждоезиковото преподаване, интеркултурното и междуличностното общуване, педагогика, НЛП и сугестопедията.Христина Щерева

Христина Щерева е първият завършил студент на специалност Новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е магистър с професионална квалификация преподавател по новогръцки език и литература. Посещавала е множество езикови програми като стипендиант към различни гръцки университети и фондации.

Преподавала е новогръцки език и литература в СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет и към частни езикови школи. Участвала е в научни конференции, посветени на новогръцката литература в Гърция и Кипър. По-късно се ориентира към други професионални сфери, където ежедневно общува с носители на гръцкия език. Това ѝ дава възможност да обогати още повече познанията си за езика, културата и светоусещането на гърците.

През 2014 г. успешно завършва обучението си за сугестопед към Фондация „Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева“. Срещата ѝ със сугестопедията се оказва съдбовна. Тя ѝ разкрива пътя към съчетаването на двете ѝ големи любови – гръцкият език и преподаването. В сугестопедията Христина разпознава дълго търсения от нея подход, който е в пълно съзвучие с вътрешното ѝ усещане за ефективно учене – чрез вдъхновяващо, целенасочено, но не манипулативно, а психологически щадящо и събуждащо въображението общуване.

Христина Щерева е автор на единствената сугестопедична програма по гръцки език за българи. От 2015 до 2018 г. тя преподава гръцки език в Център по класическа сугестопедия „Вихровения“. Участва като лектор в Националните конференции „Сугестопедията като изкуство в общуването. Силата на слабите сигнали в учебната среда“ през 2015 г. и „Сугестопедия и време“ през 2018 г.

Христина е харизматична личност, притежаваща удивителното умение да разпалва любовта към гръцкия език дори у най-резервираните или неуверени свои ученици. Затова сме особено радостни, че тя е част от нашия екип.

Горди сме, че с нейното присъединяване АРИСТЕА се превръща в единствения център, който наред с останалите ефективни форми на обучение, вече предлага и курсове по гръцки език по метода Сугестопедия – българският принос към хуманната педагогика, признат и прилаган в цял свят като един от най-резултатните методи за разкриване на паметовите резерви на личността.Константина Вукелату

Константина, или Дина, както я наричаме ние, е една слънчева и лъчезарна гъркиня и много се радваме, че стана част от екипа ни.

Завършила висше образование и магистратура в НСА, София, с педагогическа специализация. Говори перфектно български език и много обича България. Основното и средното си образование е завършила в Гърция, в родния си град Превеза, където учи в Класическа гимназия и лицей (със засилено изучаване на новогръцки, старогръцки и латински език).

Това, че Дина владее отлично и нашия език, в комбинация с усмивката, позитивното отношение към работата, любовта й към Гърция и България, добрия вкус за гръцката музика и отличните комуникативни умения, които притежава, превръща Дина в прекрасен преподавател и специална част от Аристеа.Ирина Ингилизова

Ирина Ингилизова е една прекрасна и много лъчезарна дама, с която ни събра любовта ни към красивата гръцка музика. Оказа се, че имаме и други общи неща, като това, че Ирина също е завършила специалност Новогръцка филология на СУ "Св. Климент Охридски" през 2001 г. с педагодическа квалификация за преподавател.

Магистър е по Новогръцка филология с дипломната работа на тема “Гръцки емигрантски общности и гръкоезиково обучение в Северозападна Европа - проблеми и перспективи”.

Участвала е в международни програма по новогръцки език,  новогръцка литература и история в Националния Каподистрийски университет в Атина, през 1998 и 1999 г.

Много се радваме, че Ирина стана част от екипа на АРИСТЕА, защото освен много чаровна, лъчезарна и търпелива, тя се оказа истински "спец" на тема "Гърция" и гръцки език :) Пътувала почти навсякъде из Гърция... Посетила е много приятни места и хубави концерти, обича да общува с хората и може да ви разказва с часове интересни истории за гръцката култура, история, обичаи и нрави.Роза Милчова

Рози завършва средното си образование в „79 СОУ Индира Гадни” с профил Хинди и Английски. През 2012г. печели първа награда в конкурса за превод и есе, който се организира от Индийското послоство.

Изучава интензивно гръцки език по време на висшето си образование в  СУ „Св. Климент Охридски’’ в специалност Новогръцка филология.

През 2015г. година участва в програмата ЕРАЗЪМ+  в град Патра и посещава лекции по гръцки език , история и култура, литература и езикознание.

През 2016 г. година Рози проведе педагогическата си практика за специализация и  получаване на педагогическа правоспособност в Център за гръцки език АРИСТЕА.

Нейният талант, въображение и чудесният й подход към планирането и провеждането на уроците веднага ни направиха впечатление и я поканихме да се присъедини към нашия екип и тя бързо се превърна в "малкото бижу" на АРИСТЕА :)Мелина Христова

 
 Мелина
е възпитаник на специалност Новогръцка филология в СУ "Св.Климент Охридски" с педагогическа правоспособност за преподавател по новогръцки език и литература.
 По време на следването си получава множество стипендии за отличен успех, сред които Държавна стипендия, Стипендия "Навридис", Стипендия "Онасис" и Европейски стипендии за специални постижения. Носител е на награда за отлични академични резултати, предоставена от Банка Пиреус, както и на множество грамоти.
Преминала е през шестмесечно обучение по програмата Еразъм+ в Солунския Аристотелев Университет, както и Летен курс по новогръцки език в Атинския Университет по програмата ТИЕСПА.

На въпроса "Защо избра да бъдеш преподавател по гръцки език?" тя отговаря:
Защо избрах гръцкия е много дълга история. А да преподавам винаги съм искала. Преподаването е споделяне. Кара ме да се чувствам пълноценна, да съм активна и да се смирявам, защото ми напомня, че всички цял живот се учим. Събужда майчин инстинкт у мен. Обичам да се грижа за хората. Споделянето/ Грижата ни осмисля.

 А аз обичам точно такива хора да преподават в АРИСТЕА! :)


Марина Деливлаева


Нашата прекрасна колега Марина е чудесно  ново попълнение в екипа ни. За нас е голяма радост, че тя се присъедини към семейството на АРИСТЕА. Ето какво разказва самата тя за себе си и за връзката си с гръцкия език и преподавателската професия:

"Казвам се Марина Деливлаева и далеч преди да стана преподавател по гръцки съм била... учителска внучка и дъщеря. Израснала съм в учителски кабинети и, вместо на листа, започнах да рисувам по черната дъска в междучасията на учениците на моята майка.
Оттогава знам, че преподаването е призвание и любов. Заедно с много работа и внимание към потребностите на учениците.
Така и никога не прекъснах връзката си с него. Завърших висше образование в СУ „Св.Климент Охридски” – Бакалавър по новогръцка филология с педагогическа специализация преподавател по новогръцки език и литература и Магистър в специалност Преводач-редактор с гръцки и испански език.
И макар гръцкият език да проправи за мен професионални пътища както в Гръцка редакция на Радио България (БНР), така и в кабинета на посланика на Гърция в България и в българския клон на голяма гръцка ПР агенция, преподаването е единственото нещо, към което винаги се връщах с желание.
Било то в детска градина, където с песни и игри запознавах 3-6-годишни деца с красотата и мелодиката му, в частно училище с любознателни, но нетърпеливи ученици тинейджъри или в магистратура Преводач-редактор, в която се върнах вече като преподавател, водещ упражнения по художествен и делови превод с гръцки.
Докато не открих Аристеа – единственото място за мен, което напълно отговаря на всяка дума в названието „център за гръцки език и култура“ и в което е истинска чест, предизвикателство и удоволствие да преподавам."


Преслава Цекова

Преслава е бакалавър в специалност Новогръцка филология в СУ "Св.Климент Охридски" с педагогическа правоспособност за преподавател по новогръцки език и литература, която придоби след практика в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА.
 Посещавала е летен курс по новогръцки език в Атинския Университет по програмата ТИЕСПА.
Всъщност преподаването на гръцки език не е основното й занимание, но тя споделя, че обича да го прави, защото това й дава възможност да се развива, да преоткрива много свои качества и я зарежда с енергия.
Харесва ми да помагам на учениците и да виждам добрите им резултати, плод на техните и моите усилия. Обичам ентусиазма, който виждам в очите им, когато дойде време да им преподавам нещо ново. казва  Преслава.
Обичам когато такива млади хора, "пърхащи от енергия", преподават в АРИСТЕА и благодаря на Преси, че е при нас. :)Стефка Фетваджиева

Преподавател по български език

Стефка Фетваджиева-Абазова е преподавател в Катедрата по български език към Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски". Обект на научните й интереси са социолингвистиката, социалната психология на езика, нагласите към езикови явления, лексикологията, морфологията и прагматиката.

Стефка е една прекрасна личност и се радвам, че общата ни любов към Гърция ни събра. Тя е една от нас - влюбените в Гърция, гръцкия език, музика и култура. Освен това владее отлично и гръцкия език.

За АРИСТЕА е радост и чест, че Стефка прие да ни гостува като гост-лектор и преподавател по български език за гърци. Тук можете да прочетете статията на Стефка на тема:
Гръцко-български паралел, който може да улесни преподаването на български език на гърци.
В началото на 2020г "АРИСТЕА" навършва 7 години! Вече 7 години споделяме любовта и знанията си за Гърция с нашите прекасни ученици. Наистина първите 7 са най-важни. Благодаря ви, че бяхте част от екипа ми, момичета!
Благодаря на всички колеги за любовта и усърдието, с което преподават до ден днешен :)