Всички ние от преподавателския екип на АРИСТЕА се радваме, че всяка година работим с толкова много ученолюбиви хора!
Много ученици ни питат какво биха могли да направят по време на почивката, за да поддържат нивото на гръцкия си език и да не забравят наученото в часовете. Реших да споделя няколко идеи в тази статия, тъй като отново наближава моментът, в който се разделяме с курсистите си за заслужена лятна ваканция.
Често учениците ми споделят, че всичко, което са научили в часовете по гръцки в АРИСТЕА през годината, е било упражнено от тях по време на почивката им в Гърция и са изключително доволни от подбора на учебния материал в часовете. Исрено се радвам на тази обратна връзка и винаги ги насърчавам да използват всяка възможност за общуване с гърци. Ето защо това е и първият съвет, който мога да ви дам:

1. Общувайте на гръцки език

Скъпи ученици, най-хубавото, което можете да направите за себе си през почивните дни, е да организирате едно пътуване до Гърция и да упражните на място всичко, което сте научили през учебната година. Няма по-добър учител от непринудения контакт с носители на езика в естествена езикова среда.
Както знаете гърците са хора, които обичат да общуват, любопитни са да научат повече за живота и интересите на събеседника си - дайте им тази възможност и дайте на себе си шанс да се изявите. Темите, около които ще се водят разговори в началото, са част от нашата учебна програма в Аристеа и ще бъдете добре подготвени. Просто се отпуснете и не се тревожете, че може да допускате грешки. Грешката е естествен етап от изучаването на всеки език. Нека не ви обезкуражава това, че може да попаднете на гърци, които ще искат да ви поправят. Радвайте се на такива събеседници - от тях ще научите много. Бихте могли да си носите и малък бележник, в който да записвате нови думи и изрази, които ще научите по време на почивката си в Гърция.

Важното е да имате самочуствие и да говорите на гръцки език, да се опитвате да обясните това, което искате да кажете със своя речников запас на гръцки, а не при първото затруднение да превключите окончателно на английски. Може би някои от вас ще кажат, че са попадали на гърци, които искат да си упражнят английски, немския или дори българския, но вие бъдете настоятелни и обяснете, че за вас е важно да комуникирате на гръцки език. Старанието ви няма да остане невъзнаградено. Много често учениците ни споделят, че познанията им за езика, историята и културата на Гърция, са им донесли позитивно отношение, почерпка или отстъпки в цените. Възползвайте се и от този бонус! Благодарение на доброто познаване на езика, можете лесно да създадете и нови приятелства, които да поддържате след това чрез общуване онлайн - това също е голям плюс при изучаването на език.

2. Слушайте гръцка музика и радио


Слушането на гръцки песни (с упражненията свързани с текста им) е част от учебната програма на АРИСТЕА.
Продължете тази хубава практика и през свободното си време!
Ако нямате идея къде да намерите гръцка музика по ваш вкус, този сайт може да ви помогне да се ориентирате: http://www.e-radio.gr/ В него ще откриете онлайн радиостанции, които предлагат музика от най-различни жанрове.
Ако, докато слушате, някоя песен ви допадне и искате да намерите пълния текст, можете да използвате търсачката в този сайт: http://www.stixoi.info/ . Много от песните в него имат и превод на английски или друг език (напр. български). Вероятно знаете, че песни с превод ще откриете и в нашия youtube канал. Можете да си направите и караоке! Знаете колко е важно да си пеете на гръцки език, нали? ;)

За по-напредналите курсисти бих препоръчала да изберете радио станция, където освен музика, има и новини, информационни емисии, реклами и радио предавания на различни теми, за да свиква ухото ви с този тип реч. Знам, че радио водещите говорят много бързо, но с течение на времето ще започнете да разбирате все повече и повече неща. Слушайте гръцко радио и в колата, докато пътувате из Гърция. Има много хубави местни радио станции, по които обикновено пускат и традиционна гръцка музика. Това ще ви помогне да се потопите напълно в атмосферата на района, а можете и да разберете какво интересно се случва тези дни там и да вкусите от културния и социален живот на местните.

Не на последно място, ако нямате желание да слушате гръцка музика или нямате достъп до гръцко радио, пускайте си диска с аудиото от учебника по гръцки или го слушайте в колата. Можете също така да си запишете на телефона аудио файловете на диалозите и текстовете, които слушате в час като упражнения за слушане с разбиране. Колкото повече ги слушате, толкова повече изрази ще запомните απ'έξω (наизуст)


3. Гледайте гръцки филми, сериали и телевизия

Чудото на малкия екран е ненадминато, защото съчетава звук с картина. Така, дори и да не знаете всички думи, които чувате, докато гледате можете да се ориентирате от контекста и ситуацията, а това е полезно. Сайтът, който идва на помощ тук е този: http://greek-movies.com/ - можете да гледате записи от телевизионни предавания, новини, филми, сериали и дори телевизия онлайн.

Нещо, което считам за много полезно и препоръчвам на учениците си е да си харесат някой гръцки сериал и да гледат по някой друг епизод в свободното си време.
Ето някои идеи за сериали, които мисля, че ще ви допаднат:
- Στο παρά πέντε
- Είσαι το ταίρι μου
- Ευτυχισμένοι μαζί
- Εργαζόμενη γυναίκα
- Με λένε Βαγγέλη
- Μην αρχίζεις τη μουρμούρα
- Το Τατουάζ
- Το νησί

Online гръцки филми има много. Потърсете подходящ в търсачката на сайта по жанр или година. Можете да гледате и някои от тези, които сме гледали в "На Кинце с винце" в Аристеа.

Ако не сте фен на сериалите, а нямате време за филм, може да си пуснете някое забавно предаване от типа на Ραντεβού στα τυφλά или Κάτι ψήνεται (кулинарно предаване от типа на "Черешката на тортата"), или комедийно шоу като Ράδιο Αρβύλα или Κάψε το σενάριο (имайте предвид, че при последните се изисква отлично владеене на езика).
Много добра идея са предавания за културата, историята и географията на Гърция от типа Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, Μένουμε Ελλάδα и др.

4. Четете на гръцки език


Какво да четете ли? Ако ви е още рано за художествена литература, вестници и списания или статии в интернет сайтове, можете да си вземете някоя адаптирана или по-лесна за четене книга от библиотеката на Аристеа. Адаптираните книжки на гръцки език на издателство Делтос ще откриете тук. Можете да хвърлите едно око и в раздела Библиотека, има идейки ;)

Една идея за по-амбициозните читатели - водете си читателски дневник на гръцки език. Записвайте в няколко изречения най-интересното от това, което сте прочели, подчертавайтеси думите и изразите, които ви правят впечаление и ги запишете в контекста, в който сте ги срещнали. Така те ще оставят трайна следа в съзнанието ви.5. Комбинирайте традиционните и съвременни начини за учене

Под традиционни начини за учене имам предвид четене и писане, преписване на думи и текстове, слушане и повтаряне и пр. Ако имате добра зрителна памет - напишете си думи, които ви е трудно да запомните, на шарени листчета, на задната страна на листчето можете да напишете и превод; включвайте думите в контекст. Ако имате двигателна памет - преписвайте думите, диалози, текстове. Важното е да намерите начин, който ви доставя удоволствие.

Под съвременни начини за учене имам предвид модерните технологии - използвайте ги. Например бихте могли да направите гръцкия основен език за фейсбук. Можете да си инсталирате мобилни приложения за учене на гръцки език, нещо от типа DuoLingo върши добра работа за начинаещи ученици - няколко минути на ден са достатъчни. Все ще научите нещо ново :)
Бихте могли да следите страницата на Аристеа във фейсбук или се присъедините и към нашата затворена група, където редовно споделяме интересни и полезни неща, а нови думи и изрази, може би по-лесно ще запомните с помощта на забавни картинки, игри с думи и шеги.

Следете и youtube Канала на Аристеа - там можете да разгледате плейлистите, които сме създали за учениците си.
Надявам се тези идеи да ви допаднат и да ги приложите.

Пожелавам ви приятна почивка и още по-приятно учене cool


автор: Петя Загорчева