Празникът на влюбените вдъхнови темата ни днес - ще ви споделя интересни гръцки изрази, свързани с любовта.

Чрез тази нова рубрика искам да продължа традицията да споделям с вас интересна информация, свързана с гръцкия език и култура.

Всяка седмица ще качвам нова статия, в която ще намерите 7 интересни думи, снимки, израза, факта, истории и пр., от които се надявам да научите нещо ново за Гърция и гръцкия език.
Защо точно седем ли?
Защото тази година Център за гръцки език и култура АРИСТЕА навърши седем години.
Първите седем са изключително важни, затова багодарим от сърце на всички вас, които ги споделихте с нас!
Благодарим за вдъхновението и всички прекрасни  моменти, в които взаимно сме се учили и ще продължаваме да го правим... с любов!


Скъпи приятели, повечето от вас знаят, че тази година Център за гръцки език и култура АРИСТЕА навърши седем години.
Първите седем са изключително важни, затова багодарим от сърце на всички вас, които ги споделихте с нас!
Благодарим за вдъхновението и всички прекрасни  моменти, в които взаимно сме се учили и ще продължаваме да го правим.

С тази нова рубрика на сайта ни искам да продължа традицията да споделям с вас интересна информация, свързана с гръцкия език и култура.
Всяка седмица ще качвам нова статия, в която ще намерите 7 интересни думи, израза, снимки, факта, истории и пр.

Международният ден на гръцкия език отбелязваме днес (9 февруари) и това е прекрасен повод да поговорим за гръцките думи в българския език.

Една от причините да обичам толкова много работата си е, че ми помага всеки ден да откривам и преоткривам богатството и красотата както на гръцкя, така и на моя роден език. Няма нищо по-важно от това да споделиш наученото с останалите, защото именно тогава се чувстваш истински щастлив.


Оказва се, че всеки от нас на практика "говори гръцки", тъй като ежедневно използваме в езика си много гръцки думи.

Противно на твърдението, че гръцката лексика е изключително трудна, ние българите познаваме една голяма част от нея, защото е навлязла в латинския и посредством други западни езици е достигнала до нас, друга част ни е позната от общите турцизми, които споделяме със съседите. Има и една част, която трябва да се научи в уроците по гръцки език или удома, но това е лесно, когато имаш добър учител, който да ти помага да правиш добри асоциации между корените на думите и да ти разказва за етимологията им.

Скъпи приятели,
повечето от вас знаят, че тази година Център за гръцки език и култура АРИСТЕА навърши седем години.
Първите седем са изключително важни. Благодарим на всички вас, които ги споделихте с нас. Благодарим за вдъхновението и всички прекрасни  моменти, в които взаимно сме се учили.

С тази нова рубрика на сайта ни искам да продължа традицията да споделям с вас интересна информация, свързана с гръцкия език и култура.

Всяка седмица ще се старая да качвам нова статия, в която ще намерите 7 (седем) интересни думи, израза, снимки, факти, истории и пр.

Започвам днес с народни поговорки и крилати фрази с числото δύο (2), защото датата е такава - 02.02.2020г.
На гръцки се използва формата δύο (дИо) / δυο (диО) - със или без ударение.


На 26 октомври 2017г. се навършиха 60 години от смъртта на големия гръцки писател, драматург и мислител Никос Казандзакис.
В негова чест месец октомври 2017 беше „Месец на Никос Казандзакис” в Център за гръцки език и култура Аристеа имахме специален гост – Доц.д-р Драгомира Вълчева, преводач на някои от книгите на Казандзакис на български (виж „Метафизичните маршрути в „Аскетика” на Никос Казандзакис”).

В тази статия споделям кратка биография на този любим автор, както и някои любими цитати от произведенията му.

В тази статия ще споделяме любими цитати от книги, които можете да откриете в библиотекатани. Ако ви харесат тези откъси, добре дошли сте да вземете книга от библиотеката на АРИСТЕА. Единственото условие е да я пазите и да я върнете до месец.
За курсисти на Аристеа няма такса за ползване на библиотеката, а гостите на школата могат да си извадят карта за библиотеката на център за гръцки език и култура АРИСТЕА и да заемат книги срещу депозит от 20 лв.

Важна част от  процеса на изучаването на чужд език са извънкласните занимания вкъщи и в удобно за ученика време. Самоподготовката дава отлични резултати, когато е комбинирана с посещаването на курсове в група или индивидуални уроци с квалифициран преподавател. В началото на всеки нов курс, или индивидуален урок по гръцки език в АРИСТЕА, изпращамe на курсистите допълнителни помощни материали за онлайн самоподготовка, както и различни полезни линкове за речници и граматики, за да имат винаги възможност да си направят справка вкъщи, докато подготвят уроците си.

Библиотеката на център за гръцки език и култура АРИСТЕА предлага на вашето внимание богато жанрово разнообразие от четива на гръцки, български и други езици. Тук ще откриете гръцка поезия и проза, романи, разкази, новели, публицистика, детски книжки и комикси, списания, речници, граматики, много учебници по гръцки и помагала.

Международният ден на детската книга ме вдъхнови да споделя тази статия. Всички знаем колко са важни книжките за развитието на детското въображение и креативност. В моята професия детските книжки на гръцки намират и друго приложение – понякога ги използвам и в преподаването на гръцки език на възрастни. Все пак у всеки човек се крие едно дете, а именно то е това, което има желание да учи непрекъснато нови неща.
Ако не можете да посетите библиотеката на "Аристеа" в София, тук ще откриете линкове за онлайн книжки.