На 10/11/17 (петък) от 18:30 ч.

АРИСТЕА отбелязва 60 години от смъртта на Никос Казандзакис със специален гост – доц. д-р Драгомира Вълчева, която ще очертае

Метафизични маршрути в "Аскетика" на Казандзакис

Освен презентация и беседа, Драгомира Вълчева ни е подготвила и  кратък уъркшоп по превод въз основа на две български версии на творбата.

 На 10/11/17* (петък) от 18:30 ч. Център за гръцки език и култура АРИСТЕА отбелязва 60 години от смъртта на Никос Казандзакис със специален гост – доц. д-р Драгомира Вълчева - преподавател в специалност Новогръцка филология на СУ „Св.Климент Охридски“ от основаването ѝ и преводач на последното издание на „Аскетиката“ на Н.Казандзакис.

Доц.д-р Вълчева ни е подготвила и кратък уъркшоп по превод въз основа на две български версии на творбата, който обещава да бъде много интересен!

Да се чувстват специално поканени всички филолози, преводачи и почитатели на творчеството на Никос Казандзакис, както и всички останали, за които темата представлява интерес.

Очакваме Ви на 10 ноември 17 от 18:30ч на ул. "Екзарх Йосиф" 22, ет.1
Както винаги - входът е свободен smile

* Поради невъзможност за нашия гост да присъства в Аристеа на 27/10, както беше обявено предварително, променяме датата за лекцията на 10 ноември 2017 г.

* На 27/10 ще се проведе традиционното ни "На кинце с винце"

Из "Аксетика" на Н.Казандзакис в превод на Драгомира Вълчева:

"Умът се нагажда, търпелив е, харесва му да си играе, но сърцето е диво, не е съгласно да играе, мята се и подскача, за да разкъса мрежите на нуждата."

Ο νους βολεύεται, έχει υπομονή, του αρέσει να παίζει. Μα η καρδιά αγριεύει, δεν καταδέχεται να παίξει, πλαντάει και χιμάει να ξεσκίσει το δίχτυ της ανάγκης.

*

"Накъде вървим? Не питай! Изкачвай се, спускай се. Не съществува начало, не съществува край. Съществува само настоящият момент, пълен с горчивина, пълен със сладост, и аз му се радвам в неговата пълнота."

Που πάμε; Μη ρωτάς! Ανέβαινε, κατέβαινε. Δεν υπάρχει αρχή, δεν υπάρχει τέλος. Υπάρχει η τωρινή τούτη στιγμή, γιομάτη πίκρα, γιομάτη γλύκα, και τη χαίρουμαι όλη.

*

"Вече знам: Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, избавил съм се от ума и сърцето, изкачил съм се по-високо, свободен съм. Тъкмо това желая. Не желая нищо друго. Търсех свободата."

Ξέρω τώρα• δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, λυτρώθηκα από το νου κι από την καρδιά,ανέβηκα πιο πάνω, είμαι λεύτερος. Αυτό θέλω. Δεν θέλω τίποτα... ... πιο πάνω, είμαι λεύτερος. Αυτό θέλω. Δεν θέλω τίποτα άλλο. Ζητούσα ελευθερία.

Νίκος Καζαντζάκης "Ασκητική" 

Книгата - на гръцки и на български език - можете да откриете в библиотеката на Аристеа.


Можете да си я купите от книжарниците.
Ето и анотация от сайта на издателство Сиела:

"Богът на Никос Казандзакис не е съществително. Той е глагол. Бог не просто е. Бог се случва. Кратката творба „Аскетика“ представлява духовният завет на Казандзакис – един синтез на размислите на гръцкия писател за Бог, за същността на света, за смисъла на живота. Този завет не е нито християнски, нито будистки, въпреки че черпи идеи и вдъхновение от духовните традиции на тези религии.
Самият Казандзакис определя „Аскетика“ като „един крясък, един силен вик... най-трогателния вик на живота ми“. След издаването на произведението църковни архиереи искат извинение от писателя и неговия издател, определят книгата като „непочтителна“ и дори опитват да заведат дело за присмех към религията, но в крайна сметка се отказват. Въпреки това кратката книжка и до днес си остава най- продаваната на Казандзакис в Гърция."