Скъпи приятели, през месец март, малко след Националния празник на Гърция, имаме удоволствието да Ви поканим на едно малко по-различно, но изключително интересно " Кинце с винце"!

Нашата прекрасна колега Марина Деливлаева работи върху субтитрите към два гръцки филма, които ще имаме радостта да гледаме на голям екран в началото на април в София.  По този повод с нея сме ви подготвили едно много специално издание на „Σινεμαδάκι με κραζάκι“ , което ще се състои на 29/03/19 (петък) от 18:30 ч. и Марина представя така:

В търсене на честолюбието... из гръцки (и български) филми

По повод на предстоящите през април гръцко-български кино вечери, свързани от темата "Φιλότιμο & Честолюбие, непреводими общочовешки ценности", един преводач се изгуби в превода на гръцки класически черно-бели и съвременни "парливи" комедии, за да открие:
  •     много смях,
  •     храна за размисъл,
  •     честолюбие (φιλότιμο),
  •     "предизвикателни" гръцки поговорки,
  •     как може да преведе έλα по десетина начина (без те да включват "ела"),
  •     от къде идва изразът της πουτάνας το κάγκελο и дори
  •     що за феномен е "тедибоизмът" и защо им е било на гръцките младежи от 60-те и 70-те да мятат кисело мляко по представители на по-старото поколение (срещу което са си изпатили със специален закон, изключвания от гимназии и принудителни подстригвания нула номер)....


На вечер, посветена на филмовия превод и "стипчиво-сладките" особености на гръцкия език, ще си отговорим на тези и мн. др. въпроси и ще се посмеем от сърце с изрази, кадри и цели откъси от култовата гръцка комедия Υπάρχει και φιλότιμο (Има и честолюбие, 1965 г.) и съвременния кино шедьовър Ακαδημία Πλάτωνος (Платонова академия, 2009 г.).* * *

Филмите ще бъдат излъчени на голям екран в София 10 и 11, 17 и 18 април οτ 19:00 часа в кино "Влайкова", с вход свободен.
Тук можете да видите и интервюто на председателя на Сдружение "Аристотел" - Янис Лиолиос, благодарение на когото ще имаме удоволствието да гледаме филмите на голям екран в София.

ПРОГРАМАТА за филмите
10.04., 19:00 ч. "Υπάρχει φιλότιμο" (със субтитри на български език)
11.04., 19:00 ч. "Бай Ганьо тръгна по Европа" (със субтитри на гръцки език)
17.04., 19:00 ч. "Радиограмофон" (със субтитри на гръцки език)
18.04., 19:00 ч. "Ακαδημία Πλάτωνος" (със субтитри на български)

* * *

Събитието в АРИСТЕА ще бъде на 29/03/19 (петък) от 18:30 ч. с водещ Марина Деливлаева. Вход свободен.
Очакваме Ви :)