Библиотеката на център за гръцки език и култура АРИСТЕА предлага на вашето внимание богато жанрово разнообразие от четива на гръцки, български и други езици. Тук ще откриете гръцка поезия и проза, романи, разкази, новели, публицистика, детски книжки и комикси, списания, речници, граматики, много учебници по гръцки и помагала.

    Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която  се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам да ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги, събужда светове...

             Георги Господинов из „Чудото на четенето (не само за деца)” в „Невидимите кризи”, изд. Жанет 45, 2013


Толкова хубаво го е казал Георги Господинов, нали?
Какво ще кажете да „събуждаме” заедно книгите в библиотеката на Аристеа?


 • Център за гърцки език и култура АРИСТЕА ви предоставя свободен достъп до над 400 заглавия: книги, списания и комикси.
 • Можете да си заемете книжка с художествена литература на гръцки език за четене вкъщи
 • Можете да си вземете и книжка с гръцки рецепти, за да приготвите някоя вкусна гръцка гозба
 • Можете да използвате енциклопедиите и книгите, с които разполагаме, както и граматиките и специализирана литература, за да подготвите своя реферат, презентация, курсова или дипломна работа
Също така, в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА винаги можете да разчитате на помощ и съвет или да Ви свържем със специалист по темата.


С какви книги и материали разполага библиотеката на АРИСТЕА?


Библиотеката на център за гръцки език и култура АРИСТЕА предлага на вашето внимание богато жанрово разнообразие от четива на гръцки, български и английски език: поезия и проза, романи, разкази, новели, публицистика, детски книжки и комикси, списания, речници, граматики, учебници по гръцки и учебни помагала.

Разполагаме с колекция от книги от поредицата „Литература за деца и юноши” на гръцкото издателство Патаки. Повечето от текстове са написани на сравнително лесен гръцки език, което ги прави много подходящи за изучаващите езика българи.

Разполагаме с интересни книжки с комикси, анекдоти, главоблъсканици и хумористични и сатирични разкази, благодарение на които с лекота ще опознаетеи  гръцката народопсихология. Най-хубавото е, че благодарение на книгите можем да пътуваме мислено из любимите си места в Гърция, да накараме някой любим красив спомен да оживее отново, да научим нови неща както за себе си, така и за гръцкия дух.

Важно е да познаваме духа на народа, чиито език изучаваме и ще си позволя да цитирам тук големият Стефан Гечев:


"Направили сме нещо досега, за да се опознаем, но трябва да направим много повече,  за да се обикнем. Общата ни история е пълна с тъмни и бляскави страници. Правилата, които важат в междуличностните отношения, могат да бъдат в сила и между два народа. Бихме могли просто да кажем: "преди да съдиш, опитай се да разбереш. След като разбереш, пътят към приятелството вече е открит."

Струва ми се, че най-добрият начин да разберем другия, е да опознаем неговия дух, душата му. Тъй като именно тези духовни стойности са които остават във вечността. Мога да ви уверя, че младото поколение българска интелигенция ще продължи да върви по стъпките, проправени от нас: знанието, преценката, цененето и приятелството. Нашите два народа го заслужават."

из книгата на Стефан Гечев " Моите гръцки приятели - Οι φίλοι μου οι Έλληνες" ,  която е с паралелен превод на гръцки език и можете да я откриете в библиотеката на АРИСТЕА • В библиотеката на АРИСТЕА ще откриете книги на историческа тематика, както и гръцки учебници по история, литература и гръцки език за началните класове.
 • Ако все още не познавате добре гръцкия език, можем да ви предложим богата колекция от книги на български език за гръцката история, митология и култура.
 • Ако сте почитатели на гръцката кухня или музика, предлагаме на вашето внимание чудесни книги с картинки и вкусни рецепти, както и книги и списания, посветени на музиката.
 • Можете да разгледате нашите туристически пътеводители и да получите полезна информация за Вашата ваканция в Гърция.
 

   Започнах статията с любим цитат и искам да завърша с такъв:


 "ЧЕТА ще рече ПЪТУВАМ. Този, който ненавижда четенето, ненавижда пътешествията."

 казва  големият гръцки писател Костис Паламас

 

Приятно четене и приятно пътешестване в чудния свят на книгите! smile


 

 •   Тук можете да прочетете и статия, в която споделям любими цитати от книги, които можете да откриете в библиотеката на Аристеа.
  Ако ви харесат тези откъси, добре дошли сте да вземете книга от библиотеката ни.

  Единственото условие е да я пазите и да я върнете до месец.

 • За курсисти на Аристеа няма такса за ползване на библиотеката - безплатно е.
 • Гостите на школата могат да си извадят карта за библиотеката ни срещу 10 лв., като дължат и депозит за взета книга в размер на 10 лв, които получават обратно при връщане на книгата - до месец след като са я взели.