Празникът на виното и лекцията, която изнесе нашата колега Ирина Ингилизова в АРИСТЕА на 14 февруари, вдъхновиха темата ни днес - ще ви разкажем за седем неповторими гръцки напитки, които трябва да опитате задължително.

Чрез тази нова рубрика искам да продължим традицията да споделяме с вас интересна информация, свързана с Гърция, гръцкия език и култура.

Всяка седмица ще споделяме по седем интересни думи, снимки, израза, факта, истории и пр., от които се надяваме да научите много нови неща за любимита ни Гърция и гръцкия език.

Защо точно седем ли?
Защото тази година Център за гръцки език и култура АРИСТЕА навърши 7 години!

Първите седем са изключително важни, затова багодарим от сърце на всички вас, които ги споделихте с нас.
Благодарим за вдъхновението и всички прекрасни  моменти, в които взаимно сме се учили и ще продължаваме да го правим... с любов!
Благодаря от сърце и на Ирина Ингилизова за отделеното време и за прекрасните лекции, в които споделя с нас и учениците ни изключително интересни факти за Гърция и езика й, както и лични впечатления от пътешествията си из южната ни съседка.

Да видим кои са седемте напитки, с които Ирина избра да ни запознае тук:


1. Узо

   Ούζο

Узото се счита за „националното“ питие на гърците, тъй като по традиция се произвежда изключително и само в Гърция.
Получава се чрез дестилация и основната му съставка е анасонът. Други съставки, които се използват при производството му са фенел, мастиха, канела, индийско орехче – придавайки на всяка рецепта за узо уникален аромат.
Следите на историята на узото се губят назад във вековете. От създаването на новата гръцка държава и нататък узото се установява трайно на остров Лесбос и по-специално в селището Пломари, което е смятано за негово родно място.

Как се консумира?
Tрадиционно гърците го съчетават с морски дарове или месни мезета, салати или зеленчуци, според случая.
2. Салеп от Северна Гърция

ΣαλέπιСалепът е топла зимна неалкохолна напитка, която се консумира главно в Северна Гърция поради загряващото си действие.
Влияе благоприятно при суха кашлица, чревни проблеми и възпаления, настинки и дори дизентерия,
Получава се от изсушаването на луковицата на едно растение с името Orchis mascula, което е от семейството на орхидеите. Отдават му и свойства на афродизиак.
Приготвя се като към чаша прясно мляко се добавят карамфил, цейлонска канела, джинджифил на прах, захар и салеп на прах.
Ако посетите Солун през зимата, ще видите, че се продава на много места по улиците. Не пропускайте да го опитате!
Можете да си го купите и в пакетчета в разтрворимо състояние от пазара.

3. Ракомело от ο. Крит

ΡακόμελοРакомело е името на алкохолна напитка, която се приготвя от пчелен мед чрез ферментация на захарите в меда.
Тя е повод на гордост на всеки критянин пред гостите му!
Може да се закупи бутилирана, като се сервира след затопляне. На вид е прозрачна, с оттенъци от златистожълто до тъмно кафяво.
Особено популярна е на остров Крит, но се среща и на много други места в Гърция.
В някои заведения на Цикладите например сервират нракомело като комплимент от заведението, след като сте се нахранили. Мммм.. чудно!


4. Ликьор от мастиха от Хиос

Λικέρ με Μαστίχα ΧίουЛикьорът от мастиха се произвежда на остров Хиос и е продукт от дестилацията на уникалната по рода си смола мастиха.
Тя се добива само в южната част на острова, в така наречените Мастихохория или селата на мастихата и има уникални свойства. Терапевтичните ползи на хиоската мастиха са многобройни.
Според местната традиция ликьорът се сервира с десерта, след хранене или с кафето, но може да се консумира и като аперитив със ситно натрошен лед или да се използва в коктейли.

 


5. Вино Робола от Кефалоня

Κρασί Ρομπόλα - το Κεφαλονίτικο ποτόРобола е името на сорт грозде, запазена марка на остров Кефалоня, от който се произвежда прочутото местно вино с плодов привкус и със същото наименование. Гроздето се отглежда по склоновете на планината Енос и е един от уникалните продукти на острова.

Поради голямата устойчивост на сорта на суша, италианците наричат роболата «Vino di Sasso» или „вино на камъка“.
Характерният му аромат се дължи на използването на цветове на цитруси, праскови и ябълки при производството му.

Идеално се съчетава с рибни плата, макар че местните го консумират с всякакъв вид храна и дори като аперитив.


6. Ликьор от китрон от о.Наксос

Λικέρ με Κίτρον ΝάξουЛикьорът от китрон е запазена марка на остров Наксос.
Произвежда се от листата и плода на дървото китрон (Citrus medica) – дърво с вид едри лимони, с много дебела кора, с повърхност на грудки и  много ароматна и кисела месеста част.
Наксоският ликьор китрон се прави в три варианта.
Зеленият е по-сладък и с по-ниско съдържание на алкохол. Жълтият е по-силен и с по-малко захар. Чистият ликьор е между двата и се препоръчва главно на незапознатите с вкуса за първа среща с питието.
Ликьорът китрон е елегантна и много ароматна напитка. След сервиране излъчва приятен аромат на сладки цитруси, който се усеща и във вкуса.
Пие се охладен и освен, че помага за храносмилането е и с много приятен вкус.


7. Вино Винсанто от Санторини

το κρασί Βινσάντο (Vinsanto) της ΣαντορίνηςВинсанто е традиционно сладко вино от остров Санторини с тъмно бронзов цвят.
То е наследник на хилядолетна традиция – на така наречените λιαστά „лиаста“ (сушени на слънце) вина в Антична Гърция, които се правели от сушено за две седмици на слънце грозде.
Относно произхода на името му съществуват две теории. Според едната името Винсанто идва от това, че се е използвало по време на Светото Причастие (от италиански vino santo: „свещено вино“), а според другата просто показва произхода на виното (от италиански vino di Santorini: „вино от Санторини“).
Независимо от това какъв е произходът на името му обаче, трябва да го опитате, защото вкусът е уникален!

Στην υγειά μας!автор: Ирина Ингилизова