Когато животът (по-точно земята) ти поднася патладжани...
Направи си с тях патладжаносалата (μελιτζανοσαλάτα) или гръцка мусака (μουσακάς).

Второто, както ще се убедите от рецептата тук, е доста по-трудоемко и много по-калорично. Следователно, ако сте се сдобили с пресни патладжани и Ви се хапва нещо вкусно, най-добре да се насочите към варианта с гръцката разядка - мелитзаносалата (освен ако не разполагалате с 2-3 свободни часа, които да отделите на приготвянето на мусаката).
По-долу споделям бърза и лесна рецепта за гръцката разядка с патладжан, която ще Ви накара да си оближете пръстите... буквално и преносно :)

Интересно е да отбележим, че патладжанът, наричан още "син домат" по нашите земи, е представител на семейство Картофови. За негова родина се счита южна и източна Азия. Според историческите източници патладжанът бил пренесен в Европа през Византия, където пък достигнал благодарение на арабите. В Гърция се появил около 12 -13 век и оттогава до ден днешен е една от основните съставки на средиземноморската диета.
Тук ще отворя една скоба, за да спомена, че някои от най-вкусните гръцки гозби, които съм хапвала и включват патладжан (мусаката, имам баялдъ, бриам (постен гювеч), т.нар."папуцакиа" (παπουτσάκια) и мн.др.), изобщо не мога да нарека "диетични" в общоприетия смисъл на думата, но пък как се топят в устата ммммм...

Край на лирическото отклонение.
Време е за рецептата за вкусната мелитзаносалата (която, може би, някои хора биха нарекли кьопоолу - тук представяме гръцкия вариант)

Вдъхновение за тази рецепта получих от работата си като преподавател по гръцки.
Учениците ми знаят, че обичам да приготвям разни гръцки вкусотийки за тях, но за пръв път реших да направя нещо по рецепта, с която работя от много години. Не ми беше хрумвало да я пробвам, докато една ученичка не сподели, че след урока ни, я направила и се получило страхотно. Ако си мислите, че съм я прочела в някоя от готварските книги в библиотеката на Аристеа или съм я гледала по телевизията, много се лъжете. Има я в учебника ни по гръцки език - Επικοινωνήστε ελληνικά 2 на издателство Δέλτος.
Оригиналната рецепта на гръцки език, както е в учебника, можете да видите по-долу. Единственото различно в моята версия е, че добавих 2-3 печени чушки (червена и зелена) и се получи приказна вкусотия!


Продукти:
  • 2-3 патладжана
  • 2-3 скилидки чесън
  • малка глава лук
  • 1 лимон
  • 4-5 лъжици зехтин
  • 2-3 лъжици майонеза (може и по-малко, може и без нея)
  • сол, пипер
  • магданоз
  • маслинки, домат - за гарниране

Приготвяме като:
1. Мием патладжаните, надупчваме ги с вилица и ги печем (ако е във фурната - за 45 мин приблизително на около 200 градуса).
2. Белим изстиналите патладжани и ги блендираме със сока от лимона и зехтина.
3. Блендираме останалите продукти - чушките, майонезата, лук, чесън и подправки и смесваме с патладжаните като разбъркваме хубаво.
4. Гарнираме с маслинки и домат..
и мажем върху топъл хляб.
Добър апетит! :)


снимката е от учебника по гръцки език - Επικοινωνήστε ελληνικά 2 на издателство Δέλτος