Гръцка кухня

Гръцкият философ Епикур е казал, че поетът не се различава особено от готвача, защото и двамата творят и създават изкуство. Винаги съм вярвала, че, като всяко изкуство, и кулинарията е една необятна вселена, особено като става въпрос за кухнята на държава като Гърция, на границата на три континента. Тук ще откриетe материали за гръцки вкусотийки и рецепти за гръцки ястия, които можете да си приготвите у дома, да им се насладите и да се пренесете мислено в Гърция.


Рецепта за василопита - гръцки новогодишен кекс

 За новогодишното си тържество гърците нямат обичай да приготвят баница с късмети, вместо нея в Гърция се приготвя традиционната βασιλόπιτα.

Василопитата е новогодишна пита с пара, наречена на Άγιος Βασίλης /Св. Василий/, чието име и дело почитаме на първи януари. За гърците именно Αϊ Βασίλης влиза в ролята на Дядо Коледа и носи подаръците на малки и големи.

Коледни бели курабии - κουραμπιέδες

Когато става въпрос за Гърция и най-вече при наближаването на Коледа (Τα Χριστούγεννα) е задължително да обърнем внимание на гръцките коледни сладки. По традиция в Гърция се приготвят основно три вида: меломакарона (μελομακάρονα), бели курабии (κουραμπιέδες) и диплес (δίπλες). В тази статия ще обърнем по-специално внимание на снежнобелите курабии (на гръцки κουραμπιέδες) и ще предложим на вашето внимание една бърза рецепта, ако решите да си ги приготвите у дома.

Когато животът (по-точно земята) ти поднася патладжани...
Направи си с тях патладжаносалата (μελιτζανοσαλάτα) или гръцка мусака (μουσακάς).

Второто, както ще се убедите от рецептата тук, е доста по-трудоемко и много по-калорично. Следователно, ако сте се сдобили с пресни патладжани и Ви се хапва нещо вкусно, най-добре да се насочите към варианта с гръцката разядка - мелитзаносалата (освен ако не разполагалате с 2-3 свободни часа, които да отделите на приготвянето на мусаката).
По-долу споделям бърза и лесна рецепта за гръцката разядка с патладжан, която ще Ви накара да си оближете пръстите... буквално и преносно :)


Меломакарона - рецепта за гръцки коледни сладки с мед

Когато си помисля за Гърция и Коледа (Τα Χριστούγεννα), едно от най-хубавите неща,  които си представям веднага, са гръцките коледни сладки. По традиция в Гърция по това време се приготвят основно три вида сладки: меломакарона (μελομακάρονα), бели курабии (κουραμπιέδες) и диплес (δίπλες). Ако се разхождате в Гърция в дните около празниците, със сигурност ще ги забележите по витрините на всички сладкарници и фурни, а много вероятно е и да ги подушите.. Ароматът на канела, портокал и бадеми на фона на блещукащите лампички, елхички и звездички определено допринася за създаването на една уникална коледна атмосфера.

Рецепта за критски дакос (κρητικός ντάκος)

Преди рецептата, която е наистина елементарна, искам да споделя с Вас един откъс от култов роман на Никос Казандзакис, който е роден на остров Крит. Дакосът (ντάκος) e традиционна критска разядка, която сякаш събира в себе си простотата и очарованието на това докоснато от Бога местенце.

Рецепта за скариди саганаки с доматен сос и фета

Реших да споделя с вас една любима, бърза и вкусна гръцка гозба: скариди саганаки - скариди с доматен сос, фета и узо, които се приготвят на тиган, но бихте могли да ги направите и на фурна.

Рецепта за Галактобуреко - сиропирана баница с млечно-яйчен крем

След вкусната гръцка мусака, която сигурно вече сте пробвали, Ви представям рецепта за един от любимите ми гръцки десерти.

Нарича се Γαλακτομπούρεκο (галактобуреко) и представлява сиропирана „млечна баница”, но не като тази, която се приготвя в България, а баница с пълнеж от млечно-яйчен крем. Сигурна съм, че, ако го направите веднъж, галактобурекото ще стане един от любимите Ви десерти, защото се приготвя много лесно и е изключително вкусно.


Рецепта за вкусна гръцка мусака

Древногръцкият философ Епикур е казал, че поетът не се различава особено от готвача, защото и двамата творят и създават изкуство. Добре го е казал! Винаги съм вярвала, че, като всяко изкуство, и кулинарията е една необятна вселена, особено като  става въпрос за кухнята на държава като Гърция, на границата на три континента.