Гръцка кухня

Гръцкият философ Епикур е казал, че поетът не се различава особено от готвача, защото и двамата творят и създават изкуство. Винаги съм вярвала, че, като всяко изкуство, и кулинарията е една необятна вселена, особено като става въпрос за кухнята на държава като Гърция, на границата на три континента. Тук ще откриетe материали за гръцки вкусотийки и рецепти за гръцки ястия, които можете да си приготвите у дома, да им се насладите и да се пренесете мислено в Гърция.


Чистият понеделник (Καθαρά Δευτέρα) и началото на Великия пост (Σαρακοστή) са вдъхновението за темата ни днес. Ще ви споделя седем вкусни ястия, които южните ни съседи обикновено консумират по време на постите.

Чрез тази нова рубрика продължаваме традицията да споделяме с вас интересна информация, свързана с Гърция, гръцкия език и култура.

Всяка седмица ще ви запознаваме със седем интересни думи, снимки, личности, израза, факта, истории и пр., от които се надяваме да научите много нови неща за любимита ни Гърция и езика.

Рецепта за василопита - гръцки новогодишен кекс

 За новогодишното си тържество гърците нямат обичай да приготвят баница с късмети, вместо нея в Гърция се приготвя традиционната βασιλόπιτα.

Василопитата е новогодишна пита с пара, наречена на Άγιος Βασίλης /Св. Василий/, чието име и дело почитаме на първи януари. За гърците именно Αϊ Βασίλης влиза в ролята на Дядо Коледа и носи подаръците на малки и големи.

Коледни бели курабии - κουραμπιέδες

Когато става въпрос за Гърция и най-вече при наближаването на Коледа (Τα Χριστούγεννα) е задължително да обърнем внимание на гръцките коледни сладки. По традиция в Гърция се приготвят основно три вида: меломакарона (μελομακάρονα), бели курабии (κουραμπιέδες) и диплес (δίπλες). В тази статия ще обърнем по-специално внимание на снежнобелите курабии (на гръцки κουραμπιέδες) и ще предложим на вашето внимание една бърза рецепта, ако решите да си ги приготвите у дома.

Когато животът (по-точно земята) ти поднася патладжани...
Направи си с тях патладжаносалата (μελιτζανοσαλάτα) или гръцка мусака (μουσακάς).

Второто, както ще се убедите от рецептата тук, е доста по-трудоемко и много по-калорично. Следователно, ако сте се сдобили с пресни патладжани и Ви се хапва нещо вкусно, най-добре да се насочите към варианта с гръцката разядка - мелитзаносалата (освен ако не разполагалате с 2-3 свободни часа, които да отделите на приготвянето на мусаката).
По-долу споделям бърза и лесна рецепта за гръцката разядка с патладжан, която ще Ви накара да си оближете пръстите... буквално и преносно :)


Меломакарона - рецепта за гръцки коледни сладки с мед

Когато си помисля за Гърция и Коледа (Τα Χριστούγεννα), едно от най-хубавите неща,  които си представям веднага, са гръцките коледни сладки. По традиция в Гърция по това време се приготвят основно три вида сладки: меломакарона (μελομακάρονα), бели курабии (κουραμπιέδες) и диплес (δίπλες). Ако се разхождате в Гърция в дните около празниците, със сигурност ще ги забележите по витрините на всички сладкарници и фурни, а много вероятно е и да ги подушите.. Ароматът на канела, портокал и бадеми на фона на блещукащите лампички, елхички и звездички определено допринася за създаването на една уникална коледна атмосфера.

Рецепта за критски дакос (κρητικός ντάκος)

Преди рецептата, която е наистина елементарна, искам да споделя с Вас един откъс от култов роман на Никос Казандзакис, който е роден на остров Крит. Дакосът (ντάκος) e традиционна критска разядка, която сякаш събира в себе си простотата и очарованието на това докоснато от Бога местенце.

Рецепта за скариди саганаки с доматен сос и фета

Реших да споделя с вас една любима, бърза и вкусна гръцка гозба: скариди саганаки - скариди с доматен сос, фета и узо, които се приготвят на тиган, но бихте могли да ги направите и на фурна.

Рецепта за Галактобуреко - сиропирана баница с млечно-яйчен крем

След вкусната гръцка мусака, която сигурно вече сте пробвали, Ви представям рецепта за един от любимите ми гръцки десерти.

Нарича се Γαλακτομπούρεκο (галактобуреко) и представлява сиропирана „млечна баница”, но не като тази, която се приготвя в България, а баница с пълнеж от млечно-яйчен крем. Сигурна съм, че, ако го направите веднъж, галактобурекото ще стане един от любимите Ви десерти, защото се приготвя много лесно и е изключително вкусно.