Когато се споменава думата „робство“ днес се прави асоциация с това, което се е случвало в древен Рим, Индия, Китай, Япония, или по- късно и в Америка. Става въпрос за търговията на роби, принудителен труд без заплащане, право на собственост, дори в някои случаи правото на господаря да убива, в древен Рим – гладиаторите.
През последните години наблюдаваме целенасочена промяна на значението на думите. Някои хора определят себе си като антикомунисти, без да знаят що е комунизъм. Малцина пък знаят какво са: анархизъм, социализъм, капитализъм и т.н. Политиката се смята за„мръсно“ нещо. Интересно мнение за думата „демокрация“ изказва Касториадис*: „тази дума страда от прекомерна проституция“. Всичко това се поражда от половинчатите „знания“.

А имало ли е робство в Древна Гърция, ако е имало какво е било то, можем да разберем дори и от стиховете на Омир.


Безспорно в древността робството е съществувало навсякъде и победеният е трябвало да се подчини на победителя. В никакъв случай, обаче, не може да се прави връзка със събитията от по-новата история (напр. африкански роби, кораби за роби, търговци на роби в древна Елада НЕ са съществували) и по-точно взаимоотношенията роб-господар. Робството, по начина, по който ни е познато днес, се развива по-късно и главно в римската епоха, чиято икономика се базира основно на многочисленото робско съсловие.

В древността е било трудно да си представят„живот без роби“, дори и велики философи като Платон и Аристотел, защото пример за такъв не е съществувал.


В самото начало на историческия период в древна Гърция роби са ставали и бедни граждани, които не успявали да платят дълговете си. По-късно това се забранява със закон от Солон (известен преди всичко като законодател).

    А сега за самите роби....
В древна Атина (родината на демокрацията) робите са имали право на частна собственост, заемали са ключови позиции в държавния механизъм и са имали правото да наследят богатства от свойте господари. Когато говорим за „роб“ в древна Гърция, фактически говорим за така наречените Δμώς- dmos(-> δούλος) или οικέτες- iketes(от думата οίκος- ikos- дом), което означва човек на семейството.
В омировата поезия такива са Евриклия - бавачката на Одисей, както и майка му (Антиклия), която отглежда Евмей като собствено дете, Пенелопе и Долий, а когато Телемах се завръща от Спарта „робините“ целували лицето и раменете му («κύνεον ἀγαπαζόμεναι κεφαλήν τε και ὤμους»).  Робите имали право да участват и в религиозни ритуали (дори храмът на Атина при Епидавър е притежаван от роби). Убийството на роб е било наказвано както това на един гражданин (πολίτης).

След законодателството на Солон е било наказвано и нараняването или лошото отношение. Робите в Атина са имали право на адвокат - назначен и заплатен от държавата. В Древна Гърция не е имало затвори или концлагери, но не било възможно победените („враговете“ в рамките на националната сигурност) да бъдат пуснати на свобода.


Както споменах по-горе, думи като „търговец на роби” не са съществували. Само в древна Елада робите са имали права пред закона на равно с „господарите“. Те са упражнявали професии като: пазачи, готвачи, фермери, фармацевти, секретари, търговци, чиновници и т.н. Имало е роби пракитикуващи медицина, която изучавали занаята от видните лекари на епохата.

Съществуват данни за роби, които се развиват и стават философи: Епиктитос, Федон - ученик на Сократ, Менип (пише 13 книги), както и Бион от Бористенос - циник, който получава наследството на господаря си след съдебен спор със сина му. През епохата на Демостен - ораторът, Пасион - робът е бил 3-ти най-богат между роби и граждани.В Спарта също илотите са имали права. Когато Клеомен решава, че който роб даде 5 мини с бронз може да бъде свободен, се явяват 6000 илоти, които плащат  огрoмната сума от 500 таланта и се освобождават. Това доказва, че трудът на робите е бил заплащан.

За о-в Крит също има данни, доказващи, че на робите е плащано и са имали недвижима собственост. Това важи и за Коринт.

Не може да бъде направен пълен анализ в текст, който има за цел накратко да разграничи робството в древна Гърция от което и да e друго. Робството е съществувало навсякъде в древния свят, но демокрация – не. Никога не е съществувала в Рим (формата на власт в Рим винаги е бил олигархия).


Атинската демокрация не е базирана на робството, дори Маркс споменава ,че: „ истинската социо-икономическа основа на древната демокрация е била малката независима продукция на свободни фермери и занаятчий. Основата на Атинската демокрация не е робство; богатите са притежавали роби, повечето от останалите – не. Основата на Атинската демокрация е, че селяните вървели по 25 километра за да стигнат до асамблеята, на която да обсъждат и решават“.

„Трябва да се върнем към автентичното значение на думата „демокрация”. Демокрацията не означава човешки права, липса на цензура, нито каквито и да били избори. Всичко това е много хубаво, но е просто второ- или третостепенна последица от демокрацията.
"Демокрация означава власт (кратос) на народа (демос)“

Корнелиус Касториадис.Автор: Люси Пърпова

* Корнелиус Касториадис (Κορνήλιος Καστοριάδης) е гръко-френски философ, икономист и психоаналитик. Неговият интерес и обединяване на толкова много когнитивни области като философия, политика, психоанализа, икономика и биология, го превръщат в един от най-важните философи на 20 в.
Тук можете да гледате един рядък документален филм от 1984г, преведен на български език, в който Корнелиус Касториадис говори за автономно общество и пряка демокрация:

Гръцки език и култура в "АРИСТЕА"

Искате да опознаете южните ни съседи и да научите езика им ?
Център за гръцки език и култура АРИСТЕА е най-добрият избор.

Предлагаме обучение по гръцки език и български език за гърци по специално разработена методика с опитни преподаватели.

Изучаването на гръцки език с нас ще бъде приятно и интересно, защото включва много интерактивни дейности, езикови игри и хубава музика.

Посетете нашия гръцки оазис в центъра на София и споделете с нас едно незабравимо пътешествие из тайните кътчета на гръцкия език и култура.

Защо да изберете АРИСТЕА?

  • Ученето в Аристеа  е приятно и забавно, защото се стараем всеки урок да е полезен, разнообразен и интересен. В АРИСТЕА няма да ви предложим просто „продукт“, тук ще споделим с Вас любовта си.

  • Имаме отличен преподавателски екип. Обичаме работата си и сме професионалисти.
    Държим на високо качество на обучението. Прилагаме специално разработена методика, която непрекъснато подобряваме и адаптираме към нуждите на курсистите си.

  • Работим в малки групи, за да бъде обучението възможно най-ефективно.
    Съобразяваме се с нуждите и изискванията на курсистите си.

  • Всеки месец организираме извънкласни мероприятия, беседи, лекции и открити уроци по гръцки език и култура.

  • В нашия гръцки оазис в сърцето на София ще се почувствате уютно, като у дома си, и ще откриете много нови приятели.

Културен център

Отзиви от нашите курсисти

Форма за Запитвания

Име, Фамилия(*)
Моля, въведете Вашите имена

Email(*)
Моля, въведете email за контакт с Вас

Телефон(*)
Моля, въведете телефон за контакт с Вас

Вашето запитване...(*)
Въведете запитването си към нас

Captcha
Invalid Input