Скъпи приятели, за любителите на съвременното гръцко кино, а и за нашите курсисти, които често ни питат за хубави гръцки филми, в тази статия споделяме линкове към няколко любими филма, които можете да гледате онлайн.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

"Щипка лют пипер" (2003)

Филм на режисьора Тасос Булметис от 2003г. с продължителност 108 мин.

с участието на Γιώργος Χωραφάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ρένια Λουϊζίδου, Στέλιος Μάινας, Ταμέρ Καραντάλ, Μπασάκ Κοκλούκαγια, Τάσος Μπαντής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μάρκος Οσσέ, Θόδωρος Εξαρχος, Κάκια Παναγιώτου, Κωνσταντίνα Μιχαηλίδου, Θέμις Πάνου, Ερση Μαλικένζου, Μαρίνα Καλογήρου...


Заглавието на филма на английски език е „A touch of spice”, на български е преведен като „Щипка лют пипер”. Оригиналното гръцко заглавие обаче е ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα [Политики кузина]  и крие много интересна игра на думи. Неслучайно в прилагателното име ΠΟΛΙΤΙΚΗ  липсва ударението. Едно ударение може да промени буквалния превод  на заглавието на филма: Πολίτικη κουζίνα / Πολιτική κουζίνα (Цариградска кухня / Политическа кухня) – търсен и много сполучлив ефект при избора на името.

"Използвайки кухнята като метафора за национална идентичност и лични чувства, режисьорът Тасос Булметис представя тъжно-смешната история на Фанис (Йоргос Корафас) – мъж, разкъсван между етническата си принадлежност (гръцка) и родната си държава (Турция). Структурирана като връщане назад във времето, историята, точно както всяко гръцко-турско ястие, се състои от три части – предястие (Истанбул, 1959), основно ястие (Атина, 1964) и десерт (настоящият момент).

Всички герои - деца и възрастни, и особено Тасос Бандис в ролята философски настроения възрастен човек - допринасят по уникален начин за настроението на филма."

Изключително интересен, добре направен и увлекателен филм, който със сигурност е и нашият фаворит в АРИСТЕА. Вече два пъти сме го гледали На кинце с винце. Можете да го гледате и Вие - тук. Заслужава си!


Πέμπτη και 12

"Четвъртък, 12-ти" (2014)

Ако сте в настроение за забавен и неангажиращ филм, комедията на Танасис Цалтабасис "Πέμπτη & 12" е чудесен избор!
Самият Танасис, освен режисьор, сценарист и продуцент, играе и главната роля във филма. Там много умело влиза в ролята на карък, който парадоксално носи името "Ευτυχής" (в превод "Щастливец"). Дали съдбата ще му се усмихне и ще сложи край на лошия късмет за младия и чаровен Ευτυχής, ще разберете тук.

Το έτερον ήμισυ

"Другата половинка" (2011)


Комедията "Το έτερον ήμισυ" οτ 2011г. на Вангелис Сеитанидис с учaстието на Κρατερός Κατσούλης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κατερίνα Παπουτσάκη, ще ви накара да се замислите за това колко различна и уникална е любовта при всяка двойка. Дали "откриваме" (βρίσκουμε) или "създаваме" (φτιάχνουμε) сами за себе си идеалната половинка?.. И изобщо има ли идеална половинка за нас? Дали е нужно да се сравняваме с другите и да търсим нещо по-различно от това, което имаме и обичаме? - на тези въпроси търсят отговор главните герои. Всичко това гарнирано с много смях и сцени на буйна страст, типично по средиземноморски. Продължителност: 90мин. Гарантирано ще се посмеете тук :)

 


Το ρεμπέτικο

"Ребетикото" (2004)

Ако сте почитатели на хубавата гръцката музика, не пропускайте да гледате този филм - един най-хубавите филми посветени на гръцката музика и по-точно на жанра "ребетико", за който Гърция кандидаства миналата година да бъде включено в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. Преди да гледате филма, задължително прочетете в сайта статията ни за Ребетикото по разказа на Ирина Ингилизова.Филмът на Костас Ферис, който можете да гледате тук (със субтитри на английски), е вълнуваща история за живота на Марика (в ролята Сотирия Леонарду) - певица с тежко детство и бурна младост, за трудните години между войните в Гърция, за мечтите, сцената и цената на славата. Филмът е спечелил много награди на кино фестивали в Гърция и чужбина, и със сигурност ще спечели и вашите сърца, а защо не и ушите Ви. Дори и да не сте се докосвали до ребетикото до момента, саундтракът на този филм със сигурност ще Ви впечатли.Το φιλί της.. Ζωής


"Целувката на Зои" (2007)


Филмът на Никос Запатинас проследява забавната история на 30годинишния Пасхалис (в ролята Лаертис Малкоцис), който е тръгнал да се жени на о.Милос, но по стечение на обстоятелствата се озовава на о.Сифнос, като на кораба се запознава с красивата и загадъчна Ζωή (Зои - Катерина Папуцаки). Тази трагикомична история със сигурност ще Ви накара да се посмеете, а красивият островен пейзаж ще Ви пренесе в лятна Гърция... Гледайте тук.

Я да видим дали Пасхалис ще се поддаде на изкушението или ще се окаже истина това, че "Η Ζωή είναι ωραία... αλλά εγώ παντρεύομαι την Κυριακή." (Зои е хубава, но аз се женя в неделя. / може да се преведе и като "Животът е хубав, но аз се женя в неделя", тъй като името Ζωή означава "живот")
Αγάπα σαν να μην υπάρχει αύριο

"Обичай сякаш няма да има утре" (2015)


Ако сте в настроение за романтична драма и имате около час на разположение, можете да видите филма на Христос Николерис
Αγάπα σα να μην υπάρχει αύριο („Обичай сякаш няма да има утре”).
Един мъж мечтае да може да върне времето назад, за да поправи грешките, които е допуснал във връзката си. Времето, съдбата и значението, което отдаваме на любовта, са основна тема в тази история, която не само ще ви развълнува, но и със сигурност ще ви накара да се замислите за приоритетите в живота си.
Можете да видите двете части  на филма тук и тук.
Αγάπη στα 16

'Любов на 16" (2004)

Филм на режисъора Костас Харалампус от 2004г с участието на Йоргос Герондидакис, Маркела Папа, Бете Валаси, Андонис Лударос и др.


"Любов на 16" е историята на Алексис - едно обикновено момче от гръцката провинция през '80те, което обикновено прекарва времето си с най-добрия си приятел Йоргос, с когото делят един чин в училище, споделят еротичните комикси и воайорстват. Всичко се развива напълно нормално за живота на един тийнейджър, докато не се появява Антигони, дъщерята на местния полицай, която е нова ученичка в техния клас.. и, в която Алексис бързо се влюбва. Приятен, сладък и разтоварващ филм. Субтитри няма, продължителност 102 мин. Гледайте тук.


ΑΝ...

"Ако..."

Ако ви се гледа нещо романтично, с неочакван финал
, пуснете си филма на Христофорос Папакалиатис, когото ще гледате и в главната роля, заедно с очарователната Марина Калогиру. Двамата влизат в ролята на една красива влюбена двойка, която съдбата се опитва да събере или да раздели...
Не сме ли се замисляли всички как едно моментно решение би могло да повлияе на живота ни? Точно това се случва в живота на главния герой - Димитрис.


Действието се развива в Атина. Снимките на филма са правени в района на Плака – един от най-живописните атински квартали (дори и само затова си заслужава да се гледа). Годината е 2009. Ако Димитрис не беше излязъл от дома си в онази вечер, за да разходи кучето си, нямаше да се срещне с Христина. Между тях пламва любов, която продължава до настоящия момент (2012 г, когато излиза филмът). Става въпрос за една връзка в период на криза и големите промени  в гръцкото общество.
Достатъчно силна ли е любовта, за да понесе бремето на кризата? Дали любовта е отговорът на всичко, което ни се случва? Дали една финансова криза е способна да разруши една връзка? Може ли човек да прости изневярата?...
От друга страна, ако Димитрис не беше излязъл да разходи кучето си онази вечер, нямаше да срещне Христина тогава и животът му щеше да поеме по друг път. Лесно ли е човек да живее в самота? Колко време би могъл да издържи самотата или с други думи „свободата”, която има? Колко близо до нас може да се окаже една голяма любов, без да я забележим?

Отговорите на тези и други въпроси ще търсим тук.


Гръцки език и култура в "АРИСТЕА"

Искате да опознаете южните ни съседи и да научите езика им ?
Център за гръцки език и култура АРИСТЕА е най-добрият избор.

Предлагаме обучение по гръцки език и български език за гърци по специално разработена методика с опитни преподаватели.

Изучаването на гръцки език с нас ще бъде приятно и интересно, защото включва много интерактивни дейности, езикови игри и хубава музика.

Посетете нашия гръцки оазис в центъра на София и споделете с нас едно незабравимо пътешествие из тайните кътчета на гръцкия език и култура.

Защо да изберете АРИСТЕА?

  • Ученето в Аристеа  е приятно и забавно, защото се стараем всеки урок да е полезен, разнообразен и интересен. В АРИСТЕА няма да ви предложим просто „продукт“, тук ще споделим с Вас любовта си.

  • Имаме отличен преподавателски екип. Обичаме работата си и сме професионалисти.
    Държим на високо качество на обучението. Прилагаме специално разработена методика, която непрекъснато подобряваме и адаптираме към нуждите на курсистите си.

  • Работим в малки групи, за да бъде обучението възможно най-ефективно.
    Съобразяваме се с нуждите и изискванията на курсистите си.

  • Всеки месец организираме извънкласни мероприятия, беседи, лекции и открити уроци по гръцки език и култура.

  • В нашия гръцки оазис в сърцето на София ще се почувствате уютно, като у дома си, и ще откриете много нови приятели.

Културен център

Отзиви от нашите курсисти

Форма за Запитвания

Име, Фамилия(*)
Моля, въведете Вашите имена

Email(*)
Моля, въведете email за контакт с Вас

Телефон(*)
Моля, въведете телефон за контакт с Вас

Вашето запитване...(*)
Въведете запитването си към нас

Captcha
Invalid Input