17 Март 2017, Петък - 18:30

Дискусия на тема (НЕ)преводимата оригиналност в комиксите на АРКАС*

с водещи Петя Загорчева, преподавател по новогръцки език, магистър по "Езикознание и превод", катедра Новогръцка филология на СУ "Св.Климент Охридски" и Стефка Федваджиева, преподавател по български език в СУ "Св.Климент Охридски".

ΑΡΚΑΣ е псевдоним на талантлив художник на комиски, който придобива голяма популярност в Гърция през 80те години и до ден днешен е много актуален.

Фейсбук страницата му се следи ежедневно от хиляди почитатели. Аркас се отличава с оригинално чувство за хумор, от което личи и типичната за съвременните гърци автоирония и сарказъм към случващото се около тях. Вдъхновен от житейските проблеми, от кризата, от ежедневието - празниците, делниците, традициите и манталитета на гърците, Аркас създава уникални образи (например Февруари, Умното пиле, Котаракът Кастрато и котката Лукриция, Пророка... и много други, с които ще имаме удоволствието да ви запознаем на 17 март, в случай, че още не ги познавате;))

Освен това авторът си служи толкова умело с гръцкия език, че често хуморът му е изразен в своеобразни игри с думи, които е трудно или дори невъзможно да бъдат преведени на чужд език. Точно тези езикови игри с думите (λογοπαίγνια) са поводът да се съберем на 17 март и да се забавляваме, в опита си да ги преведем адекватно на български език. Ако изучавате гръцки и сте на ниво "напреднали" - тази беседа не е за изпускане. Ако пък сте начинаещи, заповядайте и вие, има много много да се учи от Аркас.

Гръцки език и култура в "АРИСТЕА"

Искате да опознаете южните ни съседи и да научите езика им ?
Център за гръцки език и култура АРИСТЕА е най-добрият избор.

Предлагаме обучение по гръцки език и български език за гърци по специално разработена методика с опитни преподаватели.

Изучаването на гръцки език с нас ще бъде приятно и интересно, защото включва много интерактивни дейности, езикови игри и хубава музика.

Посетете нашия гръцки оазис в центъра на София и споделете с нас едно незабравимо пътешествие из тайните кътчета на гръцкия език и култура.

Защо да изберете АРИСТЕА?

  • Ученето в Аристеа  е приятно и забавно, защото се стараем всеки урок да е полезен, разнообразен и интересен. В АРИСТЕА няма да ви предложим просто „продукт“, тук ще споделим с Вас любовта си.

  • Имаме отличен преподавателски екип. Обичаме работата си и сме професионалисти.
    Държим на високо качество на обучението. Прилагаме специално разработена методика, която непрекъснато подобряваме и адаптираме към нуждите на курсистите си.

  • Работим в малки групи, за да бъде обучението възможно най-ефективно.
    Съобразяваме се с нуждите и изискванията на курсистите си.

  • Всеки месец организираме извънкласни мероприятия, беседи, лекции и открити уроци по гръцки език и култура.

  • В нашия гръцки оазис в сърцето на София ще се почувствате уютно, като у дома си, и ще откриете много нови приятели.

Културен център

Отзиви от нашите курсисти

Форма за Запитвания

Име, Фамилия(*)
Моля, въведете Вашите имена

Email(*)
Моля, въведете email за контакт с Вас

Телефон(*)
Моля, въведете телефон за контакт с Вас

Вашето запитване...(*)
Въведете запитването си към нас

Captcha
Invalid Input