11 май 2019, събота - 16:00

Μιλάτε ελληνικά;

Ако вече учите и говорите гръцки, но все още нямате достатъчно самочувствие или възможности за практика в София, тогава курсът "Μιλάμε ελληνικά" e за Вас. Единствено условие е да владеете езика поне на ниво В1.
Занятията се провеждат веднъж месечно в събота с преподавателка гъркиня и дискусията се води само на гръцки език. Включваме много картинки, езикови и ролеви игри.
Темите се обявяват предварително, като получавате и мейл с лексиката за подготовка.Основната цел на обучението ни е курсистите да придобият комуникативни способности на гръцки език, т.е. да могат да използват езика за целите на общуването. За да може да общува свободно един ученик трябва да е развил уменията за говорене, слушане, четене и писане.

Обикновено, дори и подсъзнателно, определяме говоренето като най-важното умение, защото именно то показва способност да се комуникира на чуждия език.

Неслучайно едно от първите неща, които правим, за да разберем дали някой владее даден език, е задаването на въпроса "Μιλάτε ελληνικά; - Говорите ли гръцки?, Do you speak english? и пр.

 • Говоренето, като всяка друга комуникативна дейност, се развива със системни упражнения.
Трябва да се има предвид, че говоренето е продуктивна речева дейност, а продуктивните дейности (говорене и писане) предполагат отделяне на повече време и старание в сравнение с рецептивните дейности (слушане и четене).

 • Говоренето е пряко свързано със слушането.
Преди да се научат да говорят на чуждия език курсистите трябва да са слушали чуждата реч и да са свикнали с начина по който звучи, както децата от раждането си слушат непрекъснато езика и в даден момент започват да го възпроизвеждат. Слушането представлява основа за развитието на говоренето.

Ето защо и ние, преподавателите в Център за гръцки език и култура Аристеа, се стараем от самото начало да използваме колкото се може повече гръцка реч в часовете. Въпреки факта, че учебните програми на АРИСТЕА предвиждат достатъчно часове, за да има време за развиване на всички комуникативни дейности и да се отделя специално внимание на говоренето във всеки урок, сякаш времето никога не е достатъчно, за да се отпуснат и да говорят всички курсисти.


Като се има предвид, че нашите ученици изучават езика извън естествената езикова среда и някои от тях нямат възможност да общуват на гръцки език в ежедневието си, ние в Аристеа решихме да организираме специални занимания по говорене - Μιλάμε ελληνικά - където целта е да развържем езиците и да общуваме само на гръцки език.

 • Каква е идеята на занятията Μιλάμε ελληνικά?

- Занятията се водят на гръцки език и с опитни преподаватели гърци. Българският език няма да се използва в часовете. За развитието на говоренето е много важно ученикът да слуша автентична гръцка разговорна реч.

- Темите на дискусиите се обявяват предварително. При записване за участие, курсистът получава информация за темата на гръцки език, вкл. ключови думи и полезни изрази, за да може да се подготви.

- При организирането на учебната дейност за говорене ще вземем предвид основните характеристика на устното общуване - то винаги се състои при определена комуникативна ситуация, чиито контекст определя употребата на езика. Има разговори, при които употребата на езика има социално-комуникативна цел (т.е. целта е главно поддържането на процеса на общуване). Социалната страна на езика е пряко свързана с културата и общоприетите норми в конкретната езикова среда. Има и разговори, при които участниците обменят някакъв вид информация.


- Целта на обучението в говорене е курсистите да развият умения за социална употреба на езика, усвоявайки изрази, подходящи за съответните комуникативни ситуации. От друга страна - курсистите да са в състояние да обменят информация по различни въпроси и да участват активно в различни комуникативни ситуации.

- Часовете се провеждат в събота от 16:00 до 17:30 ч. (в рамките на два учебни часа) в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА (ул. Екзарх Йосиф 22, ет.1). - подробен график ще откриете по-долу.

- Курсистите на АРИСТЕА могат да се включат в абсолютно всички занятия като си закупят КАРТА "Μιλάμε ελληνικά" на цена οτ 70 лв, като така получават -60% отстъпка. Цената за едно посещение, без карта, е 25 лв.за курсисти на Аристеа и 35лв за гости на школата.

Цената включва безплатно кафе или чай и сладки вкусотийки, за да се отпуснете и да развържете езиците wink


Курсът "Μιλάμε ελληνικά" стартира преди три години и вече се радва на голям успех сред нашите курсисти.
Местата са ограничени, така че побързайте и се запишете!

Ето какво споделя една от тях - Лилия Черкезова:

"Знаете малко или повече гръцки, но се притеснявате да говорите?    
Няма проблем - има решение – курс „Μιλάμε ελληνικά“!
Групата ни бе от курсисти от различни нива. В началото всички се смущаваха, но преподавателите ни – Дина и Петя ни насърчаваха и постепенно се отпускахме. Макар и с грешки, важното е ,че говорехме!!!     
Петя бе подбрала много умело темите, така, че да обхване колкото може повече лексика. Предварително ни изпращаше материали за подготовка на занятията..      
„Пазарувахме“ от  супермаркети, „обличахме“ дрехи за различни поводи, “хапвахме „ в таверни.
Говорихме за приятелите си . „Празнувахме“ Коледа, Великден, рождени и имени дни, а Дина ни разказваше  свои спомени за празниците.      
Слушахме  текстове, отговаряхме на въпроси, всичко бе във вид на диалози и ролеви игри.
Бе толкова забавно и интересно, че никога не свършвахме навреме.     
Последното занятие, разбира се, бе за ваканцията. “Резервирахме“ хотели, „оплаквахме“ се от обслужването, спорихме за плюсовете и минусите на къмпинга и хотела. Но вече никой не се притесняваше да говори!    
Благодарим на Петя и Дина за  чудесния курс!"


Ако и Вие сте останали доволни или искате да пробвате курса, ето какво сме подготвили за учебната 2018-2019г:

График и цени:

Тема Кога ? Цена на занятие* Карта с отстъпка

70 лв.

за всички занятия
само за курсисти на Аристеа
Οικογενειακές ιστορίες 3.11.18 - Събота
16:00 - 17:30
25 лв.
Σπίτι σπιτάκι μου! 1.12.18 - Събота
16:00 - 17:30
25 лв.
Εργασία και χαρά 12.01.19 - Събота
16:00 - 17:30
25 лв.
Μιλάμε για τα ΜΜΕ 2.02.19 - Събота
16:00 - 17:30
25 лв.
Μιλάμε για τα οικονομικά / επιχειρηματικά 9.03.19 - Събота
16:00 - 17:30
25 лв.
Μιλάμε για το σώμα /την υγεία 6.04.19 - Събота
16:00 - 17:30
25 лв.
Πάμε διακοπές 11.05.19 - Събота
16:00 - 17:30
25 лв.

* Цената от 25 лв. е за курсисти на АРИСТЕА, за други посетители цената на занятието е 35 лв. с ДДС.
* Записване: 0888423873, 0885270984 или чрез формата за контакт. Предварителното записване е задължително.

Гръцки език и култура в "АРИСТЕА"

Искате да опознаете южните ни съседи и да научите езика им ?
Център за гръцки език и култура АРИСТЕА е най-добрият избор.

Предлагаме обучение по гръцки език и български език за гърци по специално разработена методика с опитни преподаватели.

Изучаването на гръцки език с нас ще бъде приятно и интересно, защото включва много интерактивни дейности, езикови игри и хубава музика.

Посетете нашия гръцки оазис в центъра на София и споделете с нас едно незабравимо пътешествие из тайните кътчета на гръцкия език и култура.

Защо да изберете АРИСТЕА?

 • Ученето в Аристеа  е приятно и забавно, защото се стараем всеки урок да е полезен, разнообразен и интересен. В АРИСТЕА няма да ви предложим просто „продукт“, тук ще споделим с Вас любовта си.

 • Имаме отличен преподавателски екип. Обичаме работата си и сме професионалисти.
  Държим на високо качество на обучението. Прилагаме специално разработена методика, която непрекъснато подобряваме и адаптираме към нуждите на курсистите си.

 • Работим в малки групи, за да бъде обучението възможно най-ефективно.
  Съобразяваме се с нуждите и изискванията на курсистите си.

 • Всеки месец организираме извънкласни мероприятия, беседи, лекции и открити уроци по гръцки език и култура.

 • В нашия гръцки оазис в сърцето на София ще се почувствате уютно, като у дома си, и ще откриете много нови приятели.

Културен център

Отзиви от нашите курсисти

Форма за Запитвания

Име, Фамилия(*)
Моля, въведете Вашите имена

Email(*)
Моля, въведете email за контакт с Вас

Телефон(*)
Моля, въведете телефон за контакт с Вас

Вашето запитване...(*)
Въведете запитването си към нас

Captcha
Invalid Input