27 април (петък) - 18:30ч

"Драги Кавафис, Вие сте лош поет!"*

Скъпи колеги и приятели, на 27 април от 18.30ч на Център за гръцки език и култура АРИСТЕА ще гостува преводачът Константинос Марицас, за да представи преводите си на К.П.Кавафис и К.Варналис на български език.

Специално за превода на Кавафис, Марицас е избрал буквалния начин на превод за да предаде дословно поетичната атмосферата на творбите.
Преводачът цитира:
Мисля си, че за опитния преводач спецификата на езика на Кавафис ще е въодушевление, но едновременно с това и ужас: тази неповторима смес, която е по малко от катаревус, малко от демотика, малко цариградски гръцки, малко египетски гръцки. Следователно, неизбежен критерий за цеността на превода не може да не е пресъздаването на тази езикова странност и на другия език. Познато ни е, разбира се, че в английските и френските преводи – на Edmund Keeley/Philip Sherrard и Юрсенар съответно, които са в основата на световната известност на Кавафис, не е вложено такова усилие за пресъздаване на тази странност, колкото е положено за пресъздаването на смисъла.“


В обръщението си към читателите, Константинос Марицас пише:
„...ако, свършвайки книгата, останеш възхитен от поемите, тогава не си почувствал Кавафис или преводите ми не са достойни. Ако, напротив, хвърлиш книгата с неприязън в някой ъгъл, но след десетина дни почувстваш липсата ѝ и желание да прочетеш отново някоя поема, тогава си почувствал Кавафис какво означава”.

Поетът Георги Константинов пише за превода на К. Марицас:
Благородната идея на инженера и литератора-философ Константинос Марицас да преведе на български език с най-голяма точност творбите на големия поет Константинос Кавафис заслужава адмирации. Този преводачески труд ще бъде скъпоценен за мнозина – за литератори и читатели, университетски преподаватели и професионални изследователи на поезията, изобщо – за литературния ни живот. С една дума – преводачът Константинос Марицас е извършил едно полезно и вълнуващо творческо дело. Нека му бъдем благодарни за това.“

–––
* От писмо на E.M.Forster към Кавафис с дата 5 юли 1923г.


Още за нашия специален гост К.Марицас, както и негови преводи можете да прочетете тук.

На 27 април в АРИСТЕА ще можете да си купите и книги с автограф от преводача и с отстъпка в цената спеицално за нашите приятели и курсисти.

Очакваме ви на 27 април от 18.30ч в АРИСТЕА - ул. Екзарх Йосиф 22, ет.1

Както винаги събитието е безплатно, но тъй като местата са ограничени, моля да заявите предварително своето участие на мейл info[at]aristeabg.com

Гръцки език и култура в "АРИСТЕА"

Искате да опознаете южните ни съседи и да научите езика им ?
Център за гръцки език и култура АРИСТЕА е най-добрият избор.

Предлагаме обучение по гръцки език и български език за гърци по специално разработена методика с опитни преподаватели.

Изучаването на гръцки език с нас ще бъде приятно и интересно, защото включва много интерактивни дейности, езикови игри и хубава музика.

Посетете нашия гръцки оазис в центъра на София и споделете с нас едно незабравимо пътешествие из тайните кътчета на гръцкия език и култура.

Защо да изберете АРИСТЕА?

  • Ученето в Аристеа  е приятно и забавно, защото се стараем всеки урок да е полезен, разнообразен и интересен. В АРИСТЕА няма да ви предложим просто „продукт“, тук ще споделим с Вас любовта си.

  • Имаме отличен преподавателски екип. Обичаме работата си и сме професионалисти.
    Държим на високо качество на обучението. Прилагаме специално разработена методика, която непрекъснато подобряваме и адаптираме към нуждите на курсистите си.

  • Работим в малки групи, за да бъде обучението възможно най-ефективно.
    Съобразяваме се с нуждите и изискванията на курсистите си.

  • Всеки месец организираме извънкласни мероприятия, беседи, лекции и открити уроци по гръцки език и култура.

  • В нашия гръцки оазис в сърцето на София ще се почувствате уютно, като у дома си, и ще откриете много нови приятели.

Културен център

Отзиви от нашите курсисти

Форма за Запитвания

Име, Фамилия(*)
Моля, въведете Вашите имена

Email(*)
Моля, въведете email за контакт с Вас

Телефон(*)
Моля, въведете телефон за контакт с Вас

Вашето запитване...(*)
Въведете запитването си към нас

Captcha
Invalid Input