На 10/11/17 (петък) от 18:30 ч.

АРИСТЕА отбелязва 60 години от смъртта на Никос Казандзакис със специален гост – доц. д-р Драгомира Вълчева, която ще очертае

Метафизични маршрути в "Аскетика" на Казандзакис

Освен презентация и беседа, Драгомира Вълчева ни е подготвила и  кратък уъркшоп по превод въз основа на две български версии на творбата.

 На 10/11/17* (петък) от 18:30 ч. Център за гръцки език и култура АРИСТЕА отбелязва 60 години от смъртта на Никос Казандзакис със специален гост – доц. д-р Драгомира Вълчева - преподавател в специалност Новогръцка филология на СУ „Св.Климент Охридски“ от основаването ѝ и преводач на последното издание на „Аскетиката“ на Н.Казандзакис.

Доц.д-р Вълчева ни е подготвила и кратък уъркшоп по превод въз основа на две български версии на творбата, който обещава да бъде много интересен!

Да се чувстват специално поканени всички филолози, преводачи и почитатели на творчеството на Никос Казандзакис, както и всички останали, за които темата представлява интерес.

Очакваме Ви на 10 ноември 17 от 18:30ч на ул. "Екзарх Йосиф" 22, ет.1
Както винаги - входът е свободен smile

* Поради невъзможност за нашия гост да присъства в Аристеа на 27/10, както беше обявено предварително, променяме датата за лекцията на 10 ноември 2017 г.

* На 27/10 ще се проведе традиционното ни "На кинце с винце"

Из "Аксетика" на Н.Казандзакис в превод на Драгомира Вълчева:

"Умът се нагажда, търпелив е, харесва му да си играе, но сърцето е диво, не е съгласно да играе, мята се и подскача, за да разкъса мрежите на нуждата."

Ο νους βολεύεται, έχει υπομονή, του αρέσει να παίζει. Μα η καρδιά αγριεύει, δεν καταδέχεται να παίξει, πλαντάει και χιμάει να ξεσκίσει το δίχτυ της ανάγκης.

*

"Накъде вървим? Не питай! Изкачвай се, спускай се. Не съществува начало, не съществува край. Съществува само настоящият момент, пълен с горчивина, пълен със сладост, и аз му се радвам в неговата пълнота."

Που πάμε; Μη ρωτάς! Ανέβαινε, κατέβαινε. Δεν υπάρχει αρχή, δεν υπάρχει τέλος. Υπάρχει η τωρινή τούτη στιγμή, γιομάτη πίκρα, γιομάτη γλύκα, και τη χαίρουμαι όλη.

*

"Вече знам: Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, избавил съм се от ума и сърцето, изкачил съм се по-високо, свободен съм. Тъкмо това желая. Не желая нищо друго. Търсех свободата."

Ξέρω τώρα• δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, λυτρώθηκα από το νου κι από την καρδιά,ανέβηκα πιο πάνω, είμαι λεύτερος. Αυτό θέλω. Δεν θέλω τίποτα... ... πιο πάνω, είμαι λεύτερος. Αυτό θέλω. Δεν θέλω τίποτα άλλο. Ζητούσα ελευθερία.

Νίκος Καζαντζάκης "Ασκητική" 

Книгата - на гръцки и на български език - можете да откриете в библиотеката на Аристеа.


Можете да си я купите от книжарниците.
Ето и анотация от сайта на издателство Сиела:

"Богът на Никос Казандзакис не е съществително. Той е глагол. Бог не просто е. Бог се случва. Кратката творба „Аскетика“ представлява духовният завет на Казандзакис – един синтез на размислите на гръцкия писател за Бог, за същността на света, за смисъла на живота. Този завет не е нито християнски, нито будистки, въпреки че черпи идеи и вдъхновение от духовните традиции на тези религии.
Самият Казандзакис определя „Аскетика“ като „един крясък, един силен вик... най-трогателния вик на живота ми“. След издаването на произведението църковни архиереи искат извинение от писателя и неговия издател, определят книгата като „непочтителна“ и дори опитват да заведат дело за присмех към религията, но в крайна сметка се отказват. Въпреки това кратката книжка и до днес си остава най- продаваната на Казандзакис в Гърция."

Гръцки език и култура в "АРИСТЕА"

Искате да опознаете южните ни съседи и да научите езика им ?
Център за гръцки език и култура АРИСТЕА е най-добрият избор.

Предлагаме обучение по гръцки език и български език за гърци по специално разработена методика с опитни преподаватели.

Изучаването на гръцки език с нас ще бъде приятно и интересно, защото включва много интерактивни дейности, езикови игри и хубава музика.

Посетете нашия гръцки оазис в центъра на София и споделете с нас едно незабравимо пътешествие из тайните кътчета на гръцкия език и култура.

Защо да изберете АРИСТЕА?

  • Ученето в Аристеа  е приятно и забавно, защото се стараем всеки урок да е полезен, разнообразен и интересен. В АРИСТЕА няма да ви предложим просто „продукт“, тук ще споделим с Вас любовта си.

  • Имаме отличен преподавателски екип. Обичаме работата си и сме професионалисти.
    Държим на високо качество на обучението. Прилагаме специално разработена методика, която непрекъснато подобряваме и адаптираме към нуждите на курсистите си.

  • Работим в малки групи, за да бъде обучението възможно най-ефективно.
    Съобразяваме се с нуждите и изискванията на курсистите си.

  • Всеки месец организираме извънкласни мероприятия, беседи, лекции и открити уроци по гръцки език и култура.

  • В нашия гръцки оазис в сърцето на София ще се почувствате уютно, като у дома си, и ще откриете много нови приятели.

Културен център

Отзиви от нашите курсисти

Форма за Запитвания

Име, Фамилия(*)
Моля, въведете Вашите имена

Email(*)
Моля, въведете email за контакт с Вас

Телефон(*)
Моля, въведете телефон за контакт с Вас

Вашето запитване...(*)
Въведете запитването си към нас

Captcha
Invalid Input