Скъпи приятели, на 9 юни (петък) от 18:30 ч ще проведем едно дългоочаквано семинарно занятие на живо в АРИСТЕА 2 (бул.Христо Ботев 20, ет.2), което ще излъчваме и в ΖΟΟΜ
Καημένη μου Ανατολή, σου φύγανε τ´αηδόνια…
Малоазийската катастрофа 1922г.
на 9 юни от 18:30ч с Ирина Ингилизова

101 години след прогонването на гръцкото население от изконните гръцки земи в Азиатска Турция, ще научим повече за причините и за последствията от тези трагични за малоазийските гърци събития. Ще си поговорим за идентичността и паметта на гръцките бежанци от Мала Азия и как те са съхранени в музиката, културата и дори кухнята, която пренасят със себе си в новата родина.
Всичко това ще бъде придружено с много снимков материал и тематични песни.

След лекцията и беседата от 20 ч «Σινεμαδάκι με κρασάκι» На кинце с винце ще гледаме любим гръцки филм, свързан с темата за прогонването на гърците от турските територии: Πολιτικη κουζίνα (Цариградска кухня)
В «Σινεμαδάκι με κρασάκι» „На кинце с винце“ ще гледаме отново „Πολιτικη κουζίνα“
на 9 юни (петък) oт 20:00ч в АРИСТЕА 2 (бул.Христо Ботев 20, ет.2)

Заглавието на филма на английски език е „A touch of spice”, на български е преведен като „Щипка лют пипер”. Оригиналното
гръцко заглавие обаче е ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα [Политики кузина] и крие много интересна игра на думи. Неслучайно в прилагателното име ΠΟΛΙΤΙΚΗ липсва ударението. Едно ударение може да промени буквалния превод на заглавието на филма: Πολίτικη κουζίνα / Πολιτική κουζίνα (Цариградска
кухня / Политическа кухня) – търсен и много сполучлив ефект при избора на името.
"Използвайки кухнята като метафора за национална идентичност и лични чувства, режисьорът Тасос Булметис представя тъжно-смешната история на Фанис (Йоргос Корафас) – мъж, разкъсван между етническата си принадлежност (гръцка) и родната си държава (Турция). Структурирана като връщане назад във времето, историята, точно както всяко гръцко-турско ястие, се състои от три части – предястие (Истанбул, 1959), основно ястие (Атина, 1964) и десерт (настоящият момент).Всички герои - деца и възрастни, и особено Тасос Бандис в ролята философски настроения възрастен човек - допринасят по уникален начин за настроението на филма."

Филмът е със субтитри на български език.

 

Моля да имате предвид, че записването за семинарни занятия и абонамент за културен бюлетин става с попълване на формата тук.
Моля да имате предвид, че местата за събитието на 9 юни в школата са ограничени и трябва да се запишете предварително, за да ви запазим място.