Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви един много специален гост-лектор за семинарния занятия за март.
През март България и Гърция отбелязват годишнини от освобождението си и по повод националните празници. На тях е посветено и нашето специално семинарно занятие с проф.д.и.н. Юра Константинова.
"Гърция - позната и непозната"
на 24 март (петък) oт 18:00ч (ΖΟΟΜ онлайн и на живо в „Аристеа“)

Лекцията ще представи познати и по-малко познати български представи за Гърция и гърците. Нейна цел е да дискутира доколко яростното противопоставяне между българи и гърци, продължило близо век (от средата на XIX в. - до средата на XX в.), успява да превърне двата народа във "вечни врагове".
Тя маркира политическия контекст, който неизбежно оказва съществено влияние върху взаимните представи на двата съседни народа, но се фокусира върху представите на хора, които успяват да излязат извън рамките на негативните стереотипи.
Акцентът на лекцията са българските представи за Гърция и гърците, но те не могат да бъдат напълно разбрани без гръцките представи за България и българите, които са неделима част от темата.
* Юра Тотева Константинова е доктор на историческите науки и професор в Института за балканистика с център по тракология към БАН. Научните й интереси са в областта на история на Гърция, международни отношения на Балканите XIX-XXI в., българите в Солун, диаспора, балканско кино, памет, дигитална хуманитаристика и др.
Още за Юра прочетете тук

Моля да имате предвид, че записването за семинарни занятия и културен бюлетин става с попълване на формата тук.
Тъй като местата в школата са ограничени, aко сте наши курсисти и имате желание да посетите лично лекцията
"Гърция - позната и непозната" на 24 март (петък) oт 18:00ч, моля да се запишете предварително с попълване на формуляра и ще получите e-mail с потвърждение.

Подробности за семинарите, които „АРИСТЕА“ организира ежемесечно, ще откриете тук