Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви поканим на първото събитие от нашия КУЛТУРЕН БЮЛЕТИН за ЯНУАРИ 2023

Темата е "Гръцките суеверия и езика на тялото"
семинарно занятие с Петя Загорчева и Константина Вукелату
на 15 януари (неделя) oт 19:00ч (ΖΟΟΜ онлайн)

Някои хора се страхуват от Петък 13-ти, а знаете ли, че за гърците "фаталният" ден е Вторник 13-ти. Защо ли?
Това ще разберете от семинарното ни занятие на 15 януари (петък) от 19ч в ZOOM онлайн.


Преди няколко години в „АРИСТЕА“ правихме семинарно занятие с Дина, в което говорихме за амулетите и суеверията, които са част от ежедневието на някои гърци. Много от суеверията са разпространени и у нас. Независимо дали вярваме в тях или не, сигурно се е случвало поне веднъж да се натъкнем на суеверен човек, който се съобразява с някакви поверия, носи си амулет и внимава да извършва или не определени действия, за да не предизвика негативни сили или лош късмет.
Замислете се колко често чуваме например „Пу пу, да не ти е уроки!” («Φτου φτου, να μη σε ματιάσω!» ) или „Ох, черна котка ми мина път” («Οχ, είδα μια μαύρη γάτα να περνάει μπροστά μου») и пр.

Факт е, че всеки народ си има своите суеверия и отдава по-специално значение на някои знамения, които определя за „добри” или „лоши” знаци съответно. Тъй като тези ритуални действия много често са съпроводени с определени движения на тялото, реших да допълним темата с разговор за езика на тялото и някои интересни изрази, свързани с частите на тялото. Така и нашите по-напреднали курсисти ще имат възможност да си припомням полезна лексика и граматика.
Със сигурност ще бъде интересно и за начинаещите, а дискусията ще бъде основно на български език.Моля да имате предвид, че записването за семинарни занятия и културен бюлетин става с попълване на формата тук.
Подробности за семинарите ни ще откриете тук