За нас е голяма чест, че на 9 ноември ще ни гостува един от нашите ученици - Живко Георгиев. Той изучава гръцки език в Аристеа от около три години и ще ни разкаже за централната изложба на солунското фотобиенале, която е под надслов „Капиталистически реализъм“ и продължава до 27 януари 2019 г. Имате време да я разгледате и лично, но съм убедена, че не само за любителите на фотографията ще бъде интересно да я видят и през очите на Живко, който ще сподели с нас още топли своите впечатления, на 9/11 от 19:00 в Център за гръцки език и култура Аристеа, ул. Екзарх Йосиф 22, ет.1. Входът е свободен, а дискусията ще бъде на български език и обещава да е много интересна.



„Капиталистическият реализъм не може да бъде сведен до изкуството или квази-пропагандния начин, по който функционира рекламата. Той е по-скоро всепроникваща атмосфера, която обуславя не само културното производство, но също така регулира труда и образованието и действа като невидима преграда, ограничаваща мисълта и действието“, пише Марк Фишър в едноименната си книга.  Капиталистическият реализъм изразява социо-културната същност на TINA (There is no alternative) – татчерианското пророчество, че не съществува алтернатива на господстващия модел на пазарна икономика. Живеейки в едно безкрайно сега ние сме неспособни да си представим бъдеще, различно от настоящето. Или както казва Жижек, „по-лесно е да си представим края на света, отколкото края на капитализма“.

Изложбата акцентира върху конфликтите, вътрешно-присъщи на съвременното пост-политическо общество: неравенство и бедност, растеж и криза, индустриално развитие и екологична катастрофа. Наред с това проблематизира статуса на самата фотография като машина за производство на смисъл и потенциала и да визуализира алтернативи на господстващата политико – икономическа парадигма.