Международният ден на театъра (27 март) ме вдъхнови да споделя с вас информация за магията наречена „Карагьозис” – театър на сенките, разпространен в Гърция. Гърците най-вероятно са взаимствали идеята от другите ни съседи – турците. И все пак интересно е, че „от европейските народи само гръцкият е този, у който се наблюдава подобно явление. Всички останали народи, при които се среща подобен театър, са азиатски.”*

Καραγκιόζης = Карагьозис, (вероятно на български е по-правилно да се каже „Карагьоз”, тъй като това е турското наименование, но аз предпочитам да използвам гръцкото), е главният персонаж в традиционния турски и гръцки ТЕАТЪР НА СЕНКИТЕ. Самият театър, от своя страна, често е наричан с името на основния си образ. На турски се казва Karagöz , което означава „черноок”.
В миналото, преди да се появят киното и телевизията, представленията на Карагьозис били изключително популярен вид развлечение в Турция, откъдето водят началото си, а по-късно се разпространяват и в Гърция.


Днес, театърът на сенките продължава да бъде интересно забавление за малки и големи. Спектаклите в Гърция се радват на голям успех, най-вече сред малчуганите, но много често са наблюдавани с интерес и от техните родители, понеже освен много хумор, съдържат и народна мъдрост.

Съществуват различни легенди относно произхода на Карагиозис.

Според най-разпространената версия, негов създател бил Шейх Кюстери от град Бурса, който съчинил историята, в която се разказва как Карагьозис и неговия верен другар Хадзиаватис (Хадживат) участвали в строежа на джамия за султан Орхан. Диалозите между двамата приятели били толкова забавни, че останалите работници спирали работата си, за да ги слушат и гледат. Когато султанът разбрал, че те са причина за забавянето на работния процес, заповядал да бъдат убити. По-късно се разкаял за тази си постъпка и тогава Шейх Кюстери създал фигурите на двамата герои, за да утеши султана. Днес в град Бурса можете да видите дори и паметник на Карагьозис.


Според И.М.Хадзифотис най-старият засвидетелстван спектакъл на Карагьозис на гръцка земя датира от 1809 и се е провел в областта Йоанина (Янина). Представлението е било на турски език и се твърди, че е било наблюдавано от самия лорд Байрон. Първите кукловоди (на гръцки има много хубава дума: Καραγκιοζοπαίχτες – тези, които играят с Карагьоз-куклите) били роми или евреи.


Много бързо представленията набрали голяма популярност и започнали да се играят и на гръцки език, създавайки си свой понятиен апарат, който включвал различни гръцки реалии и черпел вдъхновение от гръцките традиции и ежедневие. В Гърция персонажът Карагьозис представлява един вид народен герой, олицетворение на бедния, измъчен, но хитър грък, по времето на османското владичество (на моменти дори доста напомня на нашия „Хитър Петър”).


Как изглежда Карагьозис?

Обикновено се разхожда бос, гърбав е, винаги заобиколен от семейството си, приятеля Хадзиаватис и други комични персонажи. Живее в барака („Бараката на Карагьозис), която се намира срещу палата на Везира.


Едно е сигурно – с Карагьозис никога няма да скучаете! Изживяването да гледате на живо театър на сенките в Гърция е несравнимо - не изпускайте подобна възможност, ако ви се отдаде! Най-хубавото е, че често имате и шанс да се запознаете и да си поговорите лично с кукловода, след края на спектакъла.


И като стана дума за кукловоди, тук е мястото да споменем името на Евгениос Спатарис, един от най-добрите и опитни майстори на театъра на сенките, носител на много награди и отличия.
През 1991 в Атина е основан Музей на Театъра на Сенките, който носи неговото име. От 1996 година до днес музеят функционира и развива активна културна дейност, както като под формата на театрални постановки, така и на кръжоци и различни семинари за големи и малки. Можете да разгледате страницата на музея и да чуете традиционната музика, която съпровожда представленията тук: http://www.karagiozismuseum.gr/


Не мога да се съглася с някои твърдения, които прочетох във виртуалното пространство, че театърът на сенките е отживелица в съвременното гръцко общество. Той е част от гръцката култура, както и „Карагьозис” е част от ежедневната гръцка реч под най-различни форми. На всяко дете в гръцко училище се е случвaло, поне веднъж, да си изреже и измайстори  кукли, с които после си играе. И, като оставим настрана прекрасните мигове в театралната зала, един от най-хубавите ми спомени от Гърция е свързан с една кукла "Карагьозис", която ми подариха гръцки приятели, преди да си тръгна от Атина. Беше 4:30 сутринта, паркираха колата до един уличен павилион, за да си купят цигари и бира, и се върнаха с един Карагьозис за мен, който ми подариха с думите: „Вземи го със себе си в България, за да не ни забравяш!”


Ако разказът ми ви е заинтригувал, може да гледате онлайн и някое представление на гръцкия Карагьозис, например „Карагьозис готвач”

 

Завършваме с малко от уникалния хумор на Карагьозис:Везирът: - О, знаете и чужди езици? Кой език ви харесва най-много?     
Карагьозис: -Телешкият, варен.*Повече по темата Карагьозис можете да прочетете в статията на Саня Велкова „Карагьоз — балканският характер?” тук

автор: Петя Загорчева