Сигурно сте забелязали, че гърците са хора, които уважават празниците си и умеят да празнуват. Като всички южни народи, те много добре владеят изкуството да се веселят и да се наслаждават на хубавите моменти.

Това е едно от качествата им, на които най-много се възхищавам – умението да се радваш на мига и да превърнеш някой, обикновен на пръв поглед, момент - в празник, дори в ежедневието, дори, когато си затрупан със задължения и грижи...

В тази статия ще обърнем повече внимание на официалните празници в Гърция.
 
Мисля, че е хубаво ние, българите, които често пътуваме в Гърция, да знаем как и защо празнуват съседите, за да можем да се съобразим с техните навици и обичаи и да изживеем и ние празника, колкото се може по-пълноценно.

За някои от празниците  съм писала вече специални статии, които са публикувани преди време на страницата на Аристеа, ще добавя бързи връзки към тях, както и към други източници и образователни клипчета на гръцки език с превод на английски, които са много полезни и за изучаващите гръцки език.
 
Гръцките празници могат да бъдат разделени най-общо в три категории:
  • Национални празници, които са свързани с историята на гръцката държава
  • Църковни празници, които са свързани с християнската религия.
  • Имени и рождени дни и други обичаи, които са свързани със семейството и социалния живот на гърците.
 
Да започнем с националните празници на Гърция:


25 март: Освобождение и Благовещение

На 25-ти март гърците празнуват двоен празник. От една страна е национален празник: годишнина от въстанието през 1821г (Επέτειος της Επανάστασης του 1821), което води до освобождението на Гърция от османско владичество, от друга страна е голям църковен празник - Ευαγγελισμός - Благовещение (деня, в който Богородица получава благата вест, че ще роди Божия син).

На този ден не пропускайте да поздравите имениците Ευάγγελος (Βαγγέλης) или Ευαγγελία (Βαγγελιώ, Βαγγελίτσα, Λίτσα), ако имате приятели с тези имена.

Естествено 25-ти март е неработен ден в цяла Гърция, а националният празник се отбелязва и с празнични шествия на ученици и военни паради във всички по-големи градове, като епицентърът на честванията е Атина.

Още интересни неща за честванията на 25ти март ще научите от това видео.

28-ми октомври е другият национален празник на Гърция, който се отбелязва с провеждане на ученически и военни паради, но този път епицентърът на събитията е град Солун.28 октомрви: Денят "ΟΧΙ"

Датата 28-ми октомври – Επέτειος του ΟΧΙ (Денят „Охи“) се свързва с историчекото «ΟΧΙ» - отрицателния отговор, който дава гръцкия диктатор Йоанис Метаксас през 1940г. на ултиматома на Мусолини. От Гърция се изисква или да разреши на войските на Оста да влязат на територията на Гърция и да заемат „стратегически позиции“, или в противен случай да бъде обявена война.

След отрицателния  отговор на 28 октомври сутринта гръцкото население излиза пo улиците, скандирайки „ΟΧΙ“. С този отказ Гърция всъщност влиза във Втората Световна война, така че от 1942г насам, реално погледнато, гърците „празнуват“ началото на войната за тях. Повече за празника и събитията от 1942г ще научите от това видео.

Какво кара гърците да кажат "не" на Мусолини? Отговорът сигурно се крие в гръцкото φιλότιμο - дума, която няма точен еквивалент на друг език. Бихме могли да я преведем с "честолюбие", но не бихме могли да я разберем истински, преди да се срещнем реално с нейните проявления. Гледайте това видео със субтитри на английски по темата.


17 ноември: Το Πολυτεχνειο

 
На 17 ноември гърците отбелязват годишнината от бунтовете в Политехниката – Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. На тази дата през 1973 ескалира напрежението от борбите срещу военната диктатура (Хунта), наложена в Гърция на 21 април 1967г.

Oще от 14 ноемрви 1973 г. стотици студенти се събират в двора на Политехническия университет в центъра на Атина в знак на протест срещу режима.
Основният лозунг е «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - „Хляб, образование, свобода“.

На 17 ноември рано сутринта танкове влизат в Политехниката. Има много ранени и убити. Подробна статия за тези събития можете да прочетете в Блога на Мавракис, a тук има и видео.

А сега да се насочим към по-веселата част.


Коледа и Нова година

Едни от най-хубавите празници за Гърците са свързани с Рождество христово и посрещането на Новата година. Има цели 12 празнични дни в календара, които са изпълнени с тържества, аромат на коледни сладки и печена пуйка, василопита и много подаръци, както и традиционните κάλαντα - коледни песни за всеки празник.


Празненствата започват от 25ти декември, или по-точно от вечерта на 24ти декември, коята обаче не прилича особено на нашата „Бъдни вечер“ (освен, че в някои гръцки села в огнището гори бъдник).

Гърците нямат обичай да слагат на трапезата нечетен брой постни ястия, напротив – обикновено си хапват и месо, а през последните години коледният специалитет е пуйка, пълнена с ориз и кестени. След вечерята излизат да се забавляват с приятели по барове и заведения. Помня как две приятелки гъркини, които следваха в София, ми се оплакоха, че излезли на 24ти декемрви вечерта в София и нямало жива душа по улиците и трудно открили отворено заведение, което много ги беше учудило.

Друг любопитен факт за южните ни съседи е, че на много места по крайбрежието, вместо коледно дръвче ще видите украсен коледен кораб. Повече за коледните и новогодишните обичаи на гърците можете да прочетете в тази статия.

Официално 25-ти и 26-ти декември са неработни дни, както и 1-ви януари. Тогава идва и дългоочакваният Αϊ Βασίλης (Св.Василий), който влиза в ролята на гръцкия дядо Коледа и носи подаръци. Тогава си хапват и традиционната василопита, за която можете да прочетете повече тук.


6 януари: Богоявление

Новогодишните празници продължават до 6-ти януари, когато се отбелязва Богоявление (Τα Θεοφάνεια ή τα Φώτα) – хвърля се кръст в морето или реката, празнуват имениците с имена на светлина (τα Φώτα се превежда букв. „светлините“).

На 7-ми януари, разбира се, има още много именици, които носят името Γιάννης, Ιωάννης, Ιωάννα и т.н. Според народните вярвания от този ден нататък вече хората могат да се движат свободно по улиците вечер, тъй като отминава периода, в който излизат злите духове т.нар. καλικάντζαροι (караконджулите) - таласъми, които са обикаляли из горната земя през предходните 12 дни, т.е. между Коледа и Боговление (т.нар. „мръсни дни“).


Пролетните празници в Гърция: Заговезни, карнавалите и Великден

След зимните празници идва ред и на пролетните празници в Гърция, които са и най-хубавите и най-любимите на гърците.

Те са свързани с пролетното изчистване и очакване на най-светлия християнски празник: Το Πάσχα (Великден).

Празниците започват още от Заговезни (т.нар. Απόκριες), които са свързани с пролетните карнавали в Гърция, много усмихнати и маскирани хора по улиците и много позитивна енегрия. Подробна статия за тях можете да прочетете тук.

Интересно е, че денят наречен Τσικνοπέμπτη (Дебели четвъртък) е сред любимите гръцки празници, защото е свързан с обичая да се пече на открито и да се консумира голямо количество месо. Приятно е да попадне човек в Гърция на този ден, освен, ако не е вегетарианец...

Но и за вегетарианците си има прекрасен празник – Καθαρά Δευτέρα (Чисти понеделник), който е официално неработен ден в Гърция.

За да започне празнично и великденския пост, наречен Σαρακοστή, традицията повелява да се организират пикници на открито и да се консумира постен хляб (λαγάνα), халва и много морски дарове. Най-хубавата част е пускането на пъстроцветни хвърчила и музиката на живо. Истинско удоволствие е да попадне човек в Гърция на този ден. На коя дата се пада всяка година Καθαρά Δευτέρα, можете да проверите тук.
 
Всички тези хубави обичаи ни водят към най-големия празник за гърците - το Πάσχα (Великден), който не случайно носи и името „Λαπμπρή” (Светъл ден). През страстната седмица много семейства редовно посещават литургиите в църквата, а на Μεγάλη Παρασκευή (Разпети петък) около 8 часа вечерта се случва провежда и един най-хубавите обичаи – обиколката на квартала или селото с Επιτάφιος (плащаницата).

Всички хора излизат, добре облечени и спретнати, с голяма свещ в ръка и следват процесията от и обратно до църквата с плащаницата (επιτάφιος), специално украсена с благоуханни цветя от градините им.
Магията на празника Великден в Гърция е несравнима!
Препоръчавам на всички да я изживеят... Ето го и клипчето за празника.


И като си говорим за религиозните празници – друг голям празник, който е и неработен ден в Гърция е „του Αγίου Πνεύματος” (Свети Дух), който се отбелязва 7 седмици след Великден и винаги се пада в понеделник. На коя дата е този неработен понеделник, можете да проверите тук, видео можете да гледате тук.


15 Aвгуст: Богородица

Богородица - ТиносМного голям църковен празник е и Κοίμηση της Θεοτόκου (Успение Богородично) на 15-ти август.

Освен, че е неработен ден, на този празник в Гърция традиционно се организират прекрасни празненства (πανηγύρια) по селата, където атмосферата е уникална – много ядене, пиене, песни и танци с часове наред.

Сред най-популярните дестинации за този празник е остров Тинос и по-точно църквата « Παναγία της Τήνου».
Още за празничните гръцки дестинации на Голяма Богородица можете да прочетете тук.


1 май: Ден на труда и цветята

Остана да отбележим още един празник, който е неработен ден в Гърция – Πρωτομαγιά – първи май.

Освен, че на тази дата в Гърция обикновено има протести и стачки, организирани от синдикатите, този ден в южната ни съседка е известен като Γιορτή των λουλουδιών - „Празник на цветята“.

Много хора в провинцията го отбелязват с разходки сред природата,„хващайки Май“ (πιάνοντας τον Μάη) като събират свежи полски цветя, от които правят красиви венци и ги закачат на входните врати на домовете си и заведенията.

Клипче с пояснения на гръцки език можете да гледате тук.Това са най-важните празници в гръцкия празничен календар. Вие обаче не забравяйте да попитате вашите приятели гърци кога празнуват имен ден, защото имените им дни са най-важните празници за тях самите. A

Имените дни невинаги съвпадат с тези в българския църковен календар

Например при името Георги / Γιώργος има разминаване – в България е винаги на 6 май, а в Гърция може да е подвижен празник – обикновено е на 23 април, но това зависи от датата, на която се пада Великден. Ако Великден се падне след 23ти април, тогава του Αγίου Γεωργίου се празнува на втория ден след Великден.

Снимката, която виждате по-долу е от Сарти, Халкидики. Жителите на Сарти продължават традицията всяка година да отбелязват празника  на Св. Георги - Άη Γιώργη и да го почитат със специална церемония.


Пολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης «Η Αφησιά» снимката е от сайта Politiki Xalkidiki
 
Какви поздрави и пожелания на гръцки език да отправите към своите приятели ще научите от това видео:

 
Надявам се тази статия да ви е била полезна и ви пожелавам да можете да изпитате лично удоволствието от празнуването на гръцките празници в Гърция.

автор: Петя Загорчева

Статията е публикувана на 22 март 2017г