Средиземноморският циклон, който ни донесе това дъждовно време, както и настоящата ситуация, която налага да прекарваме времето си удома, вдъхнови темата ни днес.
Ще споделя линкове за 7 любими гръцки сериала, които можете да гледате онлайн.
Достатъчно е само да имате интернет и желание да разнообразите ежедневието си и да обогатите познанията си по гръцки език.

Защо точно седем сериала?
Защото тази година Център за гръцки език и култура АРИСТЕА навърши 7 години!
Чрез тази нова рубрика искам да продължим традицията да споделяме с вас интересна информация, свързана с Гърция, гръцкия език и култура.
Всяка седмица ще споделяме по седем интересни думи, снимки, израза, факта, истории и пр., от които се надяваме да научите много нови неща за любимита ни Гърция и гръцкия език.
Първите седем са изключително важни, затова багодарим от сърце на всички вас, които ги споделихте с нас.
Благодарим за вдъхновението и всички прекрасни  моменти, в които взаимно сме се учили и ще продължаваме да го правим... с любов!


Дори и начинаещите ученици биха могли да гледат сериали на гръцки, въпреки наличието на непознати думи и изрази. Докато гледате можете да се ориентирате за значението им от контекста - със сигурност ще научите нещо ново и полезно.

Сайт, който препоръчвам, защото предлага голям избор на филми, е този: http://greek-movies.com/. В него можете да намерите записи от телевизионни предавания, новини, филми, сериали и дори телевизия онлайн.

Нещо, което считам за полезно и препоръчвам на напредналите си учениците, е да си изберат някой гръцки сериал и да гледат по епизод-два в свободното си време.
Ето кратка информация за някои от моите любими гръцки сериали:


1. Στο παρά πέντεΣτο παρά πέντε (може да се преведе като "Без малко")  е популярен гръцки телевизионен комедиен сериал, излъчван по гръцкия канал Мега през 2005-2006 и 2006-2007.
Главните герои са петима и са много колоритни:
Далия е богата жена, която мрази парите, но е единственият наследник на баща си и се налага да се занимава със състоянието и бизнеса му.
Спирос е студент на счетоводството, който е останал сирак и живее с баба си, София. Всеки ден в дома им е и най-добрата приятелка на баба му, Теопула. Двете старици са голям майтап.
Ангела е безработна, която решава да се занимава с любителския театър, след като губи всякаква надежда да се задържи на друга работа.
Фотис е интелигентен млад мъж, който работи в малкия ТВ канал на баща си, Томас, заедно със своята противна братовчедка Фрида.
Зумбулия е типичната провинциална женица, която идва в столицата да гледа внучето. Налага се да заживее със сватята - кокетката Марилена.
Историята се заплита, когато един от петимата замесени в тежко престъпление, извършено в Солун преди години, прави опит да убие гръцкия министър Евангелос Ставрианидис, който има доказателства за престъплението.

Петимата герои и министърът се оказват заедно в един хотел, всеки по собствена причина. Понеже знае за приема, на който ще присъства министърът, злодеят инструктира сервитьора на бара да сложи отрова в напитката му. Така петимата и министъра се озовават "в грешен момент, на грешното място" - засядат в асансьор.
И докато лошите чакат министъра да напусне хотела, да се прибере вкъяи и да умре там, отровата започва да действа в асансьора. Министърът  разкрива на останалите петима истината за отравянето, а те се заемат с разкриване на извършителите на престъплението. Стават приятели и успяват да преминат заедно през много перипетии с труд, изобретателност и много смях.

Линк за сериала има тук: Στο παρά πέντε


2. Είσαι το ταίρι μουΕίσαι το ταίρι μου ("Ти си моята половинка") е комедиен гръцки сериал, който се излъчва от Мега в периода 2001-2002г.
Стела (Вики Ставропулу) и Вики (Катерина Леху) са две гъркинки от диаспората, които се срещат в Мелбърн.
Стела е ниска, пълна и екстравагантна моделиерка, на която мъжете не обръщат никакво  внимание.
Вики е висока, слаба и красива. Тя е модел и привлича всички мъжки погледи като магнит.
Именно в нея се влюбва Никос (Алекос Сисовитис), бизнесмен от богато гръцко семейство, който е в Австралия по работа.
Стела също е тайно влюбена в Никос, но само го наблюдава отдалеч, докато Вики се запознава с него в един бар и бързо стават двойка.
В същото време Стела флиртува онлайн с Григорис, младеж, който живее в Атина. 
Вики и Никос правят годеж и решават тя да замине за Атина, за да се запознае със семейството на бъдещия си съпруг. Тогава й хрумва налудничевата идея да разменят местата си със Стела. Двете заминават за гръцката столица, но до какво води тази размяна на ролите? Вижте тук Είσαι το ταίρι μου


3. Ευτυχισμένοι μαζί"Щастливи заедно" е гръцки семен комедиен сериал, базиран на испанската поредица "Los Serrano". Излъчва се в гърция в периода 2007-2009г.
Историята започва със сватбата на Елени и Дионисис.
Дионисис държи бирария и е вдовец с трима сина (Маркос, Танасис и Джанакакис), а Елени е учителка и вдовица с две дъщери (Ева и Фифи). Дионисис и Елени се запознават и влюбват много млади, но Елени отива да учи в Солун и се омъжва за друг. Дионисис направил същото с жена си, която починала. 
Както можете да предположите в новото си семейство Дионисис и Елени се сблъскват с доста трудности, свързани главно с постоянните конфликти между децата.
Дали ще успеят всички да заживеят "Щастливи заедно"?
Гледайте тук: Ευτυχισμένοι μαζί4. Εργαζόμενη γυναίκα"Работeща жена" е комедиен телевизионен сериал, който се излъчва по ANT1 през 2009-2010 г.
Главната роля е на Елени Ранду, а във всеки епизод участват различни други актъори.
Това е един от сериалите, при които можете да гледате серии избирателно, тъй като не са свързани с общ сюжет.
Във всеки епизод Ранду играе жена в различна професия, а историята се фокусира върху работата и нейния личен живот. Преподавателка, счетоводителка, адвокат, домашна помощница, стюардеса и мн.др.... Изберете си какво ви се гледа!

Линк за всички епизоди има тук: Εργαζόμενη γυναίκα

5. Με λένε Βαγγέλη„Казвам се Вангелис“ е телевизионен сериал, излъчван по гръцкия канал MEGA, базиран на американската поредица My Name is Earl.
Гръцката се състои от 18 епизода, които бихте могли да гледате независимо един от друг, тъй като всяка серия представя различна история. Общото е главният герой  - Вангелис.
Вангелис живее в малък град в стаята под наем с брат си Били. В миналото се е изхранвал от непочтени дела - дребни кражби и измами.
Един ден той решава да си купи лотариен билет и за първи път в живота си има късмет. Но не за дълго.
Пътен инцидент го изпраща в болницата, където установява, че билетът му е изчезнал и изпада в отчаяние. В болницата, докато гледа телевизионно предаване, той попада на интервю с известен певец, който споделя неговата лична философия за живота. Обобщава я с думата „Карма“, тъй като вярва, че ако правиш добро в живота си, един ден то ще ти се върне.
Когато напуска болницата, той решава да промени начина си на живот и мислене. Дори прави списък на „греховете“ от миналото си и решава да ги изтрие един по един, като компенсира хората, които е наранил.
Вярата му в кармата се затвърждава, когато, след като вече е извършил добри дела, изгубеният лотариен билет се появява изневиделица! Вангелис отчита това като знак от съдбата и решава да използва спечелените пари, за да довърши делата в списъка си.

Линк към епизодите тук: Με λένε Βαγγέλη


6. Μην αρχίζεις τη μουρμούρα
Заглавието се превежда като "Не започвай да мрънкаш", но в България този комедиен сериал се въртеше под името "Дрязги" по телевизия BG On Air.
Базиран е на испанския сериал "Escenas De Matrimonio" ("Брачните ми спомени").
Сериалът разказва за взаимоотношенията между три двойки от различни поколения, които живеят в Атина. Всички те имат различен живот, навици и разбирания, но ги обединяват добре познатите дрязги от най-древни времена – тези, между мъжа и жената.
Особено актуален е сега, когато всички двойки са принудени да прекарват почти цялото си време заедно под един покрив.

Харис и Васо са обикновена млада двойка в първия етап на връзката си. Заедно са едва от 6 месеца, но решават да споделят едно жилище, след като талантливият музикант Харис е уволнен. Ще успеят ли с помощта на любовта си и много компромиси да закрепят тази крехка връзка?

Марина и Илиас са типичната двойка в средата на 40-те си години. Тя е домакиня, а той – отегчен съпруг, който издържа семействоот си. Запознават се като студенти преди 20 години и изживяват истински романс. Но, в какво се превръща романтиката след толкова години брак? 

Минас и Вула са заедно от цели 45 години. Видяли са и добро, и лошо по време на съвместния си живот, но в старините си са решили да се вторачват повече в недостатъците си, отколкото в хубавите моменти. След като Минас се пенсионира, ежедневието им се превръща в бойно поле, а караниците – в начин на общуване, но какво ги държи все още заедно?  

Ще разберете тук: Μην αρχίζεις τη μουρμούρα


7. Το Τατουάζ"Татуировката" е най-новият гръцки сериал в този списък. Излъчваше се по Алфа в периода 2017-2019. Сериите са много, но по мое мнение е интересен и доста пристрастяващ. Не е обикновената сапунена опера. Има заплетен сюжет с романтично-криминални нотки.
Анна Рази, съпруга на гръцкия бизнесмен Тони Невен и дъщеря на търговеца Теохарис Рази, живее в Лондон. Двете с приятелката й Никол решават да пътуват до Гърция, където Анна планира да се срещне с Александрос Мелас. Това е млад мъж от о.Егина, с когото Анна разговаря от година през Facebook. Двамата млади изживяват няколко приказни дни заедно, докато Александърос не изчезва безследно. Откриват мъртва жена в стаята му и започват да го издирват. Изчезването на Анна няколко дни по-късно шокира близките й.
Tака започва историята на Анна и Александрос. Околко тях обаче се заформят много други интересни истории.
Всеки персонаж е колоритен и интересен. Лексиката е актуална. На мен много ми допадна.
Препоръчавам ви го!
Линк тук Το Τατουάζ

Надявам се предложенията ми да ви харесат и да прекарате приятни и ползотворни мигове пред екрана.
Καλή διασκέδαση :)


автор: Петя Загорчева