На Заговезни (Απόκριες) сърцето на Гърция бие най-силно в ахейската столица Патра.
Патринският карнавал е най-значимият и най-известният, който се организира в Гърция. Празненствата около Заговезни започват всяка година на 17 януари и приключват в  последната неделя на карнавала с изгарянето на „краля на карнавала” и с големия парад на участниците.


Духът на карнавала нахлува във всеки дом на Патра и преобръща ежедневието на всичките му жители. В периода на Заговезни в ахейската столица се вихри един уникален празник на живота. Хиляди посетители от цяла Гърция, но и от съседни страни се събират в Патра, за да изживеят невероятни мигове, изпълнени с цветове и музика. Историята на патринския карнавал започва в края на ХІХ в. Оттогава до сега той бележи впечатляващ възход, като се превръща в едно от най-важните събития от този тип, не само в Гърция, но и в цяла Европа.


Първите сведения за карнавала в Патра датират от 1829 г. 

Според историческите данни, всичко започнало от дома на патринския търговец Морети, където се състоял първият карнавален бал.
От 1860 г. карнавалът полека-лека започва да оформя собствения си специфичен стил. Освен това приема и чуждестранни влияния, като по този начин се асимилират и обичаите на други райони (йонийски, италиански, средиземноморски), които с времето станали неразделна част от карнавала.Нека да видим с какво се отличава карнавалът в Патра:

Булесите
Οι «μπούλες»

Около 1860 г. по улиците на Патра се появили „Булесите”. Оттогава до днес те бележат началото на карнавала. „Булесите” били хора, които вместо маски по лицата си мажели сажди, за да не бъдат разпознати. Те бродели по улиците на града и се закачали с минувачите и жителите. Мишена на закачките на Булесите били  и публичните личности на Патра.„Играта на скритото съкровище”
Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού

Тя е корпусът на карнавала и парада. Независимо от датата на началото на Заговезни, тя започва в деня след празника на Св. Антоний (т.е. на 18 януари). Хиляди маскирани от всяка възраст и пол, участват в различните фази на играта по площадите и артистичните конкурси, като пантомима, танци, театрално представление, рисуване, карнавални инсталации и пр.


Големият парад на малките
Η Μεγάλη Παρέλαση των μικρών

Всяка Неделя на блудния син, хилядите малки маскари дефилират по улиците на Патра, като подлудяват зрителите с лудориите си. Бендът и мажоретките на общината придружават децата в този важен за тях момент.


„Дебелият четвъртък”
Τσικνοπέμπτη

Това е традиционен празник, който се провежда в предпоследния четвъртък на карнавала в квартал „Таси” и по улица „Герману”, където можете да видите много красиви сгради в неокласически стил. Тази вечер оживяват различни сатирични народни обичаи. Виното се лее обилно, както и мезетата и традиционната музика, изпълнена от местните оркестри.


 „Бурбули
τα Μπουρμπούλια

Бурбулите са наложили участието си с течение на времето и сега са неразделна част от карнавала. В началото се заформили като спонтанно събиране на хора от всички възрасти, социални класи и различен произход, които имали за цел да заредят батериите си чрез добро настъроение, веселие и танци до побъркване.

През междувоенния период шоуменът Андреас Ловердос нарекъл с името „Бурбули”(букв. мезе от месо, което се вари) следобедните танци, които не изисквали някаква специална подготовка. Единственото, което било необходимо, било черно домино за дамите и обикновено, ежедневно облекло за господата.

Днес „Бурбулите” се провеждат през последните 15 дни в общинския театър "Аполон ". Жените с черно домино и маски на лицата доминират, като налагат волята си върху мъжкия пол, който участва с ежедневно облекло.

Входът за дамите с черно домино  в театъра е безплатен.Уличен театър
Θέατρα δρόμου

Осъществява се през последната седмица на карнавала с гръцко и международно участие.
На снимката по-долу можете да видите как нашата колега Теодора Лютари се подготвя за уличната сцена с част от театралната си трупа.

Нощният парад
Νυχτερινή παρέλαση

В събота вечер, преди последната неделя на карнавала, хиляди членове на „Скритото съкровище”, маскирани, със запалени факли в ръка, се изсипват по тъмните, градски улици, като танцуват в луди ритми и създават атмосфера на визуално и емоционално пиршество.Големият парад
Η μεγάλη παρέλαση

Големият парад се провежда в последната неделя на карнавала, в навечерието на Чисти понеделник. Той е кулминацията на карнавалните събития. Това е моментът, в който погледите на всички гърци са обърнати към Патра - кралицата на карнавала. Парадът с внушителните сценични инсталации и хилядите участници, представители на десетки групи, печелят възхищението на хилядите зрители. Шоуто винаги е грандиозно.
Церемония по закриването на карнавала
Τελετή λήξης

Завесата пада след един светъл и грандиозен празник, по време на който се изгаря „Краля на карнавала”. Хиляди фойерверки заливат многоцветното небе.Оригинална статия

Превод: Теодора Лютари

Теодора е от град Патра. Тя завърши магистърска програма „Преводач-редактор” в СУ „Св. Климент Охридски" и беше част от екипа на "Аристеа. Благодарим, мила Теди! :)