В рубриката, в която ви запознаваме с наши курсисти днес ни гостува една очарователна млада дама.
Тя е една от първите ученички на школата и добра наша приятелка. Освен, че е филолог и отлична ученичка, тя е прекрасен фотограф, кулинар и пътешественик. За нас е удоволствие, че в рубриката ни днес е Сияна Добрева, за да сподели с нас впечатленията си от Гърция, Аристеа и гръцкия език.

Защо точно гръцки език? 

В моя случай въпросът по-скоро би бил поставен ‚Защо точно чужд език?‘. Винаги съм обичала езиците, завърших филология и мечтата ми беше да продължа да уча езици. Първи в списъка бяха гръцки, испански и италиански. Всичко започна като на шега, решението да уча гръцки, беше породено от факта, че често пътувах до Гърция, а конкретният повод беше свързан с многожеството приятелства и контакти, които имах там и дори обмислях да се преместя да живея. И по този начин до известна степен импулсивно, а донякъде премислено се свързах с Петя.Имаше ли митове и заблуди, свързани с този език, които бяха опровергани по време на обучението ти?

Започнах да изучавам гръцки без всякакви предубеждения. Знаех само, че няма да е лесно, но се оказа много по-приятно и мотивиращо, отколкото бях предполагала.
Защо и как избра Аристеа?

Когато избрах да уча гръцки, Аристеа тъкмо прохождаше... Нямах представа кои са школите, предлагащи обучение по езика по това време и използвах интернет, за да да подбера място, което да посещавам. Спомням си, че ме беше впечатлил интерактивният подход за обучение на Аристеа и по-специално видео клиповете в Интернет, които Петя беше записала за по-лесно възприемане на уроците. Мислех си, че щом някой се е постарал да подготви такива заинтригуващи клипчета в ютюб, няма как да не го е направил с много любов и отдаденост към езика и така разбрах, че това е мястото, където искам да уча.


С кои преподаватели си имала занятия и какви са впечатленията ти от тях и от школата?

Започнах началното ниво с Петя, а след това ми преподаваше Дина, която тъкмо беше постъпила в школата. Преподавателите и атмосферата в школата за мен бяха от решаващо значение да обикна и да продължа да изучавам езика. Аз съм много благодарна на моите учители Петя и на Дина, че преподават с такъв плам и ентусиазъм, с толкова любов и привързаност към езика, към процеса на усвояване и към своите ученици. Признателна съм и съм щастлива, че имах късмета да намеря и уча в школата, която Петя и другите преподаватели превърнаха в дом и средище на гръцкия език и култура. Обичам да посещавам беседите, сбирките, откритите уроци и кино вечерите, организирани от Арисета, всяко едно от тези събития ни дава възможност да опознаем по-добре Гърция и нейните традиции, а освен това ни сближава и ни превръща в сплотена група приятели.Какво ти даде доброто познаване на гръцкия език?

Като всеки чужд език и изучаването на гръцкия за мен беше врата към един нов и различен свят. Няма да пестя суперлативи и ще кажа, че за мен гръцкият е най-мелодичният и нежен език, който познавам. Език, създаден за поезия и музика. Докоснах се и опознах творчеството на поети, певци и писатели от самия извор и това за мен е безценен дар. Освен това, тъй като съм филолог, откривам почти всекидневно препратки от гръцкия към останалите европейски езици и се възхищавам на езиковото богатство, което древните гърци са ни оставали в наследство. От друга страна изучаването на гръция език ми даде шанс да опозная по-добре и собствения си език и да разбера колко свързани сме с нашите съседи, според мен много повече, отколкото предполагаме.Промени ли се отношението на гърците към теб, промени ли се светогледът ти?

Като продължение на отговорът ми по-горе ще изтъкна отново, че според мен сме много по-близки и свързани с нашите съседи гърците, отколкото си мислим. Възможността да общуваш с хората на майчиния им език променя много неща, опознаваш хората по-лесно, скъсяваш дистанцията и хората ти се доверяват, споделят по-лесно и има усещане за близост, както се казва ‚говорите на един език‘. Моят светоглед спрямо Гърция и хората се промени много, защото ги опознах по-добре и този процес продължава.

Разбираш ли по-добре гръцкия манталитет и култура сега?

Мисля, че разбирам по-добре културата и манталитета в Гърция, да. Определено уроците, многобройните събития и срещи с гърци, както и пътуванията ми до Гърция допринесоха за това.


Сподели някое твое "трикче за учене" 

Моите трикове за учене са няколко – разбира се, основото е редовно учене на уроците. В началото винаги си асоциирах непознатите думи с думи на български, които звучат подобно, за да мога да ги науча и след това съставях изречния с тях, за да ми е по-лесно да запомня повечко думички наведнъж. Бих препоръчала и слушането на гръцки песни и дори записването на текстовете им, това допринесе много да развия слух към езика и да научавам нови думи и изрази. А след ниво Б1 започах да гледам гръцки сериали и филми, това според мен значително ми помогна да разбирам по-добре всекидневния, разговорен език и най-важното да проговоря гръцки, когато пътувам до там. И накрая последният ми съвет към учениците е да се опитват да говорят гръцки, когато пътуват в Гърция – аз бях много срамежлива в началото, но съм много благодарна на моята приятелка и съкурстничка Силвия, по чийто пример и насоки успях да се пречупя и да започна да говоря. Благодаря ти, Силве! 


Каква е тайната на успеха с гръцкия език?

Тайната на успеха с гръцкия е да учиш с любов към езика, да общуваш и усетиш гръцката душевност и култура, да посетиш гръцките острови и приказни местенца. Гръцкият език се усвоява със сетивата, възприемаш и учиш чрез миризмите на гръцките ястия, чрез пленителните гледки на морските пейзажи и тесните улички на очарователните малки селца. По този начин неминуемо се свързваш с езика и хората му, успееш ли да го почувстваш, ще го обикнеш.
Разкажи някоя твоя забавна случка (от Гърция или от момент, който няма да забравиш от уроците по гръцки)

Случките, за които се сещам, са в действителност многобройни. Има много забавни, споделени моменти в класната стая и по време на учебните екскурзии или събития, организирани от школата. Един от любимите ми моменти от пътуванията до Гърция е учебната ни екскурзия в Йерисос в хотела на Мици. Спомням си топлото посрещане, колко приятно впечатление ми остави лекото и непринудено общуване с любезните домакини и интересните занимания, които ни бяха организирали. Любимият ми момент е готварският урок на Мици, която ни допусна до кухнята си, за да сготвим заедно пълнени патладжани ‘μελιτζάνες παπουτσάκια’.
По това време аз още не можех да говоря добре гръцки, но когато се осмелявах да кажа нещо, почти винаги сътворявах нещо смешно, като това например да кажа, че съм си забравила шапката и да използвам думата ‚κοπέλα‘ вместо ‚καπέλα‘.
Мисля, че Мици и останалите много се забавляваха с нас.
Спомените от уроците в класната стая ме връщат в дните, когато Дина започна да ни преподава, ние бяхме първата й група ученици. Бяхме само момичета, сплотена и задружна група, много често след занимания вечеряхме заедно в близките ресторантчета. Дори и извън клас Дина се стараеше да ни говори на гръцки, а ние напрягахме слух, за да уловим и разберем смисъла (от което често ме заболяваше главата).
Занятията от школата прерастнаха в истинско приятелство и ние продължаваме да се срещаме. И за да докажа, че усилията й да ни говори само на гръцки не са били напразни, ще отбележа, че днес вече с Дина свободно си говорим или поне тя говори, аз разбирам всичко и отговарям, а тя ме поправя, ако направя грешка, уроците никога не спират... Какво ни различава и какво ни сближава с гърците?

На първо място фактът, че сме съседни държави е изиграл огромна роля да се случва обмен на идеи, хора, култура и търговия. И в този ред мен на мисли според мен нещата, които ни свързат и сближават са повече – например за мен беше интересно да открия как българският език се е повлиял от гръцкия и колко общи думи споделяме. По отношение на манталитета на хората бих казала, че гърците като по-южен народ от нас са по-емоционални, експресивни и приказливи, но като цяло не мога да открия съществени разлики, които да ни различават прекалено много.
Какво би казала на хората, които сега започват с изучаване на гръцки език?

Бих им казала да проявят търпение с езика, началото е винаги най-трудно! Отново ще отбележа, че гръцкият език се учи със сетивата, така че да се наслаждават на хубавата гръцка музика, храната и когато им се отдаде възможност да пътуват в Гърция. Освен това мисля, че са избрали най-добрата школа за изучавене на езика и ако посещават и събитията, организирани от Аристеа, ще напредват много по-лесно и бързо в опознаването на гръцкия език и култура.