"Пейте на гръцки, хранете се на гръцки и търсете красиви гръцки места, които да посетите. Сами няма да разберете как ще се увлечете в езика." съветва Галина Асенова. "Признаваме или не, имаме много общи неща с гръцкия народ. Още с азбуката – не случайно се научих лесно да чета. Езикът ни в наши дни използва много думи с гръцки произход, а двата езика използват общи от турския, постоянно го откривам. Емоционални сме, обичаме по еднакъв начин да се събираме с приятели и да празнуваме. Кухнята ни е близка. "

Какво още споделя Галина за впечатленията си от гърците и своя прогрес с езика прочетете по-долу.


"Здрав дух в здраво тяло" (Νους υγιής εν σώματι υγιεί) са казвали древните гърци. Всички виждаме, че тази година сме затрупвани непрекъснато от негативни новини. Огромният стрес, на който сме подложени, неминуемо оказва неблагоприятен ефект върху здравето ни.
Ето защо решихме с тази нова рубрика да се опитаме да ви усмихваме и зареждаме всяка седмица, с помощта на положителната енергия на нашите прекрасни ученици. Чрез позитивните им разкази да ви накараме да забравите за проблемите, както и да ви вдъхновим да изучавате този прекрасен език - гръцкия :)Поредното интервю от поредицата ни е с нашата любима курсистка и приятелка - Галина Асенова - прекрасен човек, усмихната, позитивна, с чувство за хумор и винаги критичен поглед към случващото се в Гърция и у нас. Ето какво сподели с нас Галини.


Защо точно гръцки език?  Кое те свързва с Гърция и как взе решението да изучаваш точно гръцки?

Любовта, разбира се! Гърция е любов! Любов към любимия, към семейството, морето, храната, музиката, слънцето. В началото реших, че само с английски ще се справя и нямам нужда да уча гръцки. Още повече, че приятелят ми /тогава, вече съпруг/ владееше и български. После разбрах колко е важно да говориш с гърците на родния им език, да ги разбираш на родния им език.Имаше ли митове и заблуди, свързани с този език, които бяха опровергани по време на обучението ти?

Гръцкият ми приличаше на китайски. Дори веднъж се придвижвах в Атина с телефон в ръката, за да ми чете приятелка указателните табели в метрото и на улицата. Звучеше ми винаги като ядосана врява. Започвайки да го уча първо разбрах, че се чете много по-лесно и близко до кирилицата. И второ започнах да улавям мелодиите в езика, щастливите и тъжните интонации, въпросите. Винаги има много въпроси.Защо и как избра Аристеа?
 С кои преподаватели си имала занятия и какви са впечатленията ти от тях и от школата?

Открих Аристеа, търсейки опции за учене на гръцки в Гугъл. Допадна ми представянето на центъра, дори още неговото заглавие, Център за гръцки език и култура. Трябваше ми не просто техническо изучаване на езика. Исках да познавам нацията и културата й. И не сбърках!
Първият ми учител беше Петя. Уникално съчетание от професионализъм, харизма, възпитание, изтънченост! Тя беше причината да харесам гръцкия език, тя стопи бариерата ми към него.
После Рози, Дина и Коста. И няма значение дали учиш в група или индивидуално. Всички те ме направиха част от една прекрасна общност, обединена от любовта към Гърция.


Какво ти даде доброто познаване на гръцкия език?

Имам още много да уча. Да кажеш, че добре познаваш гръцкия език предполага голямо самочувствие.
Малката ми дъщеря е само на две години, предстои ни дълъг съвместен път с изучаването на един от двата й родни езика. Но със сигурност гръцкият език ми даде свобода. Да общувам, да разбирам, да приемам, да отхвърлям, да обичам!
Неслучайно един от любимите ми автори е Казандзакис. За да познаваш по-добре Зорбас и Капитан Михалис, трябва да знаеш гръцки.


Промени ли се отношението на гърците към теб, промени ли се светогледът ти? Разбираш ли по-добре гръцкия манталитет и култура сега?

Безспорно! Дори само след изречено „γεια σας“ , погледът на един грък се променя. Удовлетворението след „о, говорите гръцки“, е прекрасно! Гърците винаги го забелязват! Освен това вече не ми се налага да си нося книга в чантата, за да имам какво да правя, когато всички наоколо забравят да са любезни на английски и „обърнат“ на гръцки.Сподели някое твое "трикче за учене" . Каква е тайната на успеха с гръцкия език?

Винаги ми е било много трудно с езиците. Когато езикът стане част от ежедневието ти, става по-лесно, предполагам, че това помага на всички. Новини на гръцки, гръцки субтитри на филми, гледане на предавания с харесвана тематика, като например кулинарни или такива за пътешествия. Тези неща развиват много езика.
И музиката! Петя ме научи да използвам песните и техните текстове за учене, продължавам да го правя и откривам страхотни гръцки изпълнители и текстове.Разкажи някоя твоя забавна случка 

Имам много забавни случки. Майката на съпруга ми отказваше да ме нарича Галя, не й звучало добре. Не ми беше много приятно, после разбрах, че й звучало като „χάλια“, което означава „гадно".
До днес ме нарича Γαλήνη, а аз се старая да съм именно такава с нея /мирна, спокойна/ .
Също е забавно когато някой иска да ти прави масата /σου κάνει το τραπέζι - тоест да черпи, да плати сметката/.
А всеки урок по гръцки е бил най -запомнящ с края си. Пеем, играем или просто споделяме. Безценно!


Какво ни различава и какво ни сближава с гърците?

Признаваме или не, имаме много общи неща с гръцкия народ. Още с азбуката – неслучайно се научих лесно да чета. Езикът ни в наши дни използва много думи с гръцки произход, а двата езика използват общи от турския, постоянно го откривам. Емоционални сме, обичаме по еднакъв начин да се събираме с приятели и да празнуваме. Кухнята ни е близка.
Това, което най-много ни отличава от тях, че ние лесно се примиряваме. Подминаваме и продължаваме. Гърците не правят така. Отстояват себе си, правата си и това, в което вярват много упорито. Имат национални каузи, които не ги разделят политически. И те са техни стълбове!
Много държат на семейството. И вярват! Вярват в Бог и в държавността. Определено им завиждам за това.Какво би казала на хората, които сега започват с изучаване на гръцки език?

Пейте на гръцки, хранете се на гръцки и търсете красиви гръцки места, които да посетите. Сами няма да разберете как ще се увлечете в езика. Задължително гледайте „Моята голяма щура гръцка сватба".laughing
И не забравяйте, че най-добри резултати винаги се получават с хора, които обичат работата си! А в Аристеа всички са такива!

Благодарим на Галини за хубавите думи и споделеното.
Снимките са от личния й архив.