"Гръцкият език не е много лесен, но е голямо и приятно приключение",твърди Лазар Павлов и Ви препоръчва да се впуснете в него.
"Пътувай към непознатата и изпълнена със скрити хубави неща и красиви емоции Гърция и тя ще ти се разкрие." казва той.

Лазар е преподавател по География, усмихнат, позитивен и мъдър. От онези хора, които имат винаги имат нещо интересно да ти разкажат.
Освен отличен ученик, той е и прекрасен танцъор. От доста време насам изучава и гръцки танци,а музиката със сигурност му помага за по-лесното усвояване на езика.

Лазар е следващият ни виртуален гост в поредицата с наши любими курсисти.
Ето какво споделя  с нас

:

Защо точно гръцки език?
Кое те свързва с Гърция и как взе решението да изучаваш точно гръцки?

Това което ме свързва с Гърция са моите роднини. От страна на майка ми всички роднини са гърци. Първата ми среща с гръцкия език беше още през 1989 г, когато за първи път посетих Гърция заедно с моята баба за три месеца. Тогава бях на 5 години и желанието ми да си играя с децата беше причина полека лека да проговарям гръцки. Разбира се, след това много често съм пътувал до Гърция, но по стечение на обстоятелствата не съм изучавал езика. Въпреки това съм имал желание някой ден да се запиша да уча гръцки език. Разбира се решението ми е продиктувано от това, че езикът ми харесва,  имам приятели, с които мога да комуникирам, честите пътвуания до Гърция и това, че тази наша съседна държава е много красива и интересна от гледна точка на природа, бит и култура.Имаше ли митове и заблуди, свързани с този език, които бяха опровергани по време на обучението ти?

Не бих казал, че съм имал някакви митове свързани с гръцкия език, Просто знаех, че не е много лесен за изучаване, но пък си е едно голямо и приятно приключение, което препоръчвам.:)

Защо и как избра Аристеа?
 С кои преподаватели си имал занятия и какви са впечатленията ти от тях и от школата?

Срещата с Аристеа стана благодарение на препоръката на една моя позната, с  която танцувахме гръцки танци. Един ден аз споделих, че имам желание да започна да изучавам гръцки език и тя ми препоръча Аристеа. Покрай мен и още двама души също решиха да се запишат и да бъдем заедно. Разгледах интернет страницата на Аристеа и разбрах, че малко сме закъсенли, но реших да се обадя и да попитам дали можем да се включим и така се създаде още една група първо ниво. И приключението започна, като капитан на това пътуване беше Преси /Преслава/. Учихме, забавлявахме се и пътувахме с Преси цели три нива. След което, следващия човек с когото продължихме е капитан Петя. Тя надгради нашите познания  изключтелно много, запозна ни с интересни неща от културата и бита на Гърция, а  сега водач на нашия кораб е  капитан Ирина.
За мен Аристеа е една гръцка магия, в центъра на София, която те обогатява и те омагоьосва в  света на богове и философи, митове и легенди.
Какво ти даде доброто познаване на гръцкия език?
Промени ли се отношението на гърците към теб, промени ли се светогледът ти? Разбираш ли по-добре гръцкия манталитет и култура сега?

Когато проговориш на някой грък на неговия език определено отношението е различно. Започват да питат от къде знаеш гръцки, защо точно този език и започваш по-добре да разбираш хората там и културата им също. Определено този език ме обогатява, разкрива ми нови хоризнти в света на познанието и за това  една от моите цели е да намерия онази  скрита и непозната Гърция, която ще се разкире ако я търсиш.
Сподели някое твое "трикче за учене" . Каква е тайната на успеха  с гръцкия език?

Не бих казал, че имам някякъв трик свързан с изучването на гръцки. Просто трябва желние, мотивация и постоянство. Гледането на филми, слушането на гръцко радио и четенето само помагат да разбираш и по-лесно да учиш този език.


Сподели  нас някоя интересна случка.

Всички уроци, които сме имали в школата са забавни и незабравими. По-скоро искам да разкажа една моя лична история, която ми се случи преди 6 години. От дълго време имах желание да посетя родното село на моя дядо. Знаех, че там живее моя леля и първи братовчед, с които ние не се познавахме. Дълго време се чудихме как да отидем, какво да им кажем и един ден реших да отида и да се запозная с тях. Организрах това пътвуване и благодарение на един приятел Яни от Кавала, който е учил в България. Пътуването беше тридненвно като първия ден трябваше да посетим родното село, което се казва Ανω Υδρουσα /Φλωρηνας/. Предварително знаех, че братовчед ми е поп в селото и се казва Лазар.  Пристигнахме и решихме  първо да отидем до църквата, за да го намерим по-лесно, но църквата беше затворена. След което отидохме до кръчмата и от там ни информираха, че е тук, но може би в този момент е отишъл до града. Решихме да се разходим и случайно дочух разговор в една къща, където се говори на български език макар и развален и ми стана много интерсно. След около 10 мин, моят братовчед пристигна и тогава от вълнение не можах да кажа нищо. Вълнението и притеснението бяха големи, защото не знаех как ще ме приеме.  Моят познат го заговори като му каза, че има приятел от София, който смята, че сме роднини. Тогава попът се сети веднага кой съм и много се развълнува. Покани ни в къщата си, а аз през цялото това време държах една снимка на моя дядо. Прие ни в къщата, където се запознах и с моята леля. Говорихме си за моя дядо, къде му е била къщата, говорихме много за живота в Гърция и в България, кой с какво се занимава, а въленението през цялото време беше голямо. Накрая разменихме телефони и се разделихме с надежда за  нови срещи. Следващите два дни посетихме Λιμνες Πρεσπες, гроба на цар Самуил, Καστоρια и Σιατιστα. Ето тази случка ми показа, че изучаванетο на един чужд език може да доведе до по-добра комуникация между хората, да разкирва нови светове и да бъдем по-човечни помежду си.

Какво ни различава и какво ни сближава с гърците?

Смятам, че с гърците имаме наистина много общи неща. Религията, манталитета, голяма част  от трудностите които имат двата народа, празниците, танците. Въпреки това имаме и разлики- определено гърците са по-сплотен народ, по-позитивен народ и много бързо скъсяват дистанцията помежду си.


Какво би казала на хората, които сега започват с изучаване на гръцки език?

На хората, които сега започват да учат  гръцки мога да кажа  да не се  отказват лесно, да се забавляват, да пътуват често до Гърция и разбира се  да знаят, че езикът е едно богатство, което е прозорец към света на емоциите, чувствата, душевността и познанието.
Пътувай към непознатата и изпълнена със скрити хубави неща и красиви емоции Гърция и тя ще ти се разкрие.