"Здрав дух в здраво тяло" 
Νους υγιής εν σώματι υγιεί!
са казвали древните гърци.

За жалост виждаме, че през тази година всички сме затрупвани непрекъснато от негативни новини. Огромният стрес, на който сме подложени, пореди епидемията от Ковид, неминуемо оказва неблагоприятен ефект върху здравето ни.
Ето защо решихме с тази нова рубрика да се опитаме да ви усмихваме и зареждаме всяка седмица, с помощта на положителната енергия на нашите прекрасни ученици. Чрез позитивните им слова да ви накараме да забравите за проблемите, както и да ви вдъхновим да изучавате този прекрасен език - гръцкия smile

Първото интервю от поредицата е с наша любима курсистка и приятелка - Силвия Петрова от град Варна, която живее в София и имахме удоволствието да се запознаем преди няколко години в Аристеа.
Съдбата ни събра и се случиха чудеса...  wink

Ето какво споделя Силви за впечатленията си от гръцкия език, гърците и Аристеа:Защо точно гръцки език?
Кое те свързва с Гърция и как взе решението да изучаваш точно гръцки?

– Реших да уча точно гръцки, защото това е майчиният език на дядо ми и ми се искаше да мога да си говоря с него на гръцки и да го зарадвам, че някой от по-младото поколение се интересува от корените и историята на семейството. Освен това съм филолог по образование, обичам езиците, а и също съм завършила Философия и винаги древногръцката култура и философия са ме привличали.Имаше ли митове и заблуди, свързани с този език, които бяха опровергани по време на обучението ти?

– Да, определено вярвах на една много разпространена заблуда, а именно че гръцкият език е доста труден. Макар че се говори от съседен народ, мисля че на повечето българи ни се струва много екзотичен най-вече заради азбуката и думите, които си мислим че е невъзможно да произнесем, но няма да забравя как Петя на първия урок разби този мит и ни разказа за приликите между гръцкия и българския език...ами оказа се права 😊Защо и как избра Аристеа?
С кои преподаватели си имала занятия и какви са впечатленията ти от тях и от школата?

 Петя ми беше първият преподавател по гръцки, който няма как да не те запали и вдъхнови по всичко гръцко. Тя ни даде много стабилна основа, която в последствие обогатихме с Дина във Β и Γ нивата. Впечатленията са много, ако мога да обобщя с по една дума за двете – от уроците с Петя най-много ще запомня игрите, а с Дина – песните 😊 А и от двете, разбира се, многото знания, прекрасни мигове и приятелство 😊
За мен е огромен късмет че попаднах точно в Аристеа, беше чиста случайност, но когато се озовеш в една толкова приятна и позитивна среда, където всички са обединени от любовта си към Гърция, това няма как да не те подтикне да ходиш с желание на курс и да изкараш всички нива😊 (за разлика от други мои опити с учене на чужди езици, които съм прекратявала след първото ниво, защото ми е било много скучно).


Какво ти даде доброто познаване на гръцкия език?

Промени ли се отношението на гърците към теб, промени ли се светогледът ти? Разбираш ли по-добре гръцкия манталитет и култура сега? – Определено виждам съществени разлики в ерите преди и след познаването на гръцкия. Винаги съм срещала само топло отношение от гърците, но когато разберат, че ти си проявил интерес към техния език и култура, те допускат много повече до себе си, гледат те с уважение, заради труда, който си положил и полагаш. Както знаете гърците са много любопитни и приказливи и дори в кратък разговор могат да разкажат много интересни неща (разбира се и да се опитат да научат нещичко за вас). А какъв по-добър начин да се докоснем до манталитета и културата им, освен от самия извор, от живия разговор и всички наши приключения в Гърция😊
Познаването на гръцкия език освен това разшири и общата ми култура, защото вече знам за произхода на много думи и логиката зад техните наименования.Каква е тайната на успеха с гръцкия език?
Сподели някое твое "трикче за учене" 


– Тайната според мен е да не се страхувате да говорите с гърци. Веднага след края на първото ниво А1 заминах за Гърция и въпреки че знанията ми бяха много ограничени и се затруднявах да построя няколко смислени изречения последователно, постоянно си говорех с местните и всички бяха много търпеливи да ме изчакат да се изкажа. Не само че се радваха, ами дори се и възхищаваха, че турист говори (или по-скоро се опитва) на родния им език, английски се ползваше само в крайни случаи. Не се притеснявайте да прилагате наученото при всяка отдадена възможност, защото само ще извличате ползи от това. Освен контактите, бих споменала и есетата - аз много обичах да пиша и научавах много нови думи докато работя по поредното интересно домашно😊 Пишете си домашните, много помагат 😊Разкажи някоя твоя забавна случка или момент, който няма да забравиш от уроците по гръцки 

– Докато учех в Аристеа винаги чаках с нетърпение вторник и четвъртък, за да отида в школата, а по едно време се оказах в много приятна изцяло женска група и си създадохме традиция да си купуваме винце и да си пийваме по време на уроците. Още по-неусетно минаваха часовете😊 Но дори и без вино, във всички групи, в които съм попадала сме си изкарвали страхотно и часовете винаги са минавали много приятно за мен.
А забавна случка от Гърция е на първата ми учебна екскурзия с Аристеа в Йерисос, когато слушахме любимия ми Панайот Панайотов в местния бар😊


Какво ни различава и какво ни сближава с гърците?

– Относно разликите, мисля че гърците са доста по-обеднени от нас като народ и вътре в семейството. Моите лични впечатления са че много се подкрепят и обичат, познават се и поддържат връзки дори и много по-далечни роднини и са много близки помежду си. А ни сближава общата ни Балканска идентичност, до голяма степен фолклора, храната, хумора, дори и много поговорки и изрази са ни същите (не съм изпадала в ситуация както с други нации да не бъдат разбрани шегите ми или аз да не схвана техните).Какво би казала на хората, които сега започват с изучаване на гръцки език?

– Бих им казала, че Аристеа е най-доброто място за тази цел, където заобиколени от професионалисти и супер готини хора неусетно ще проговорят, дори и пропишат на гръцки!;)
Гръцкият не е толкова труден език, колкото изглежда, осбено за нас българите и ако имате някаква причина, която ви свърза с Гърция или просто обичате да пътувате там, знанието на езика ще ви отвори много врати, а зад тези врати ви очакват богатата гръцка душевност, много споделеност и филотимо / φιλότιμο 😊Ευχαριστούμε, Силве!!