Всички ние от преподавателския екип на АРИСТЕА се радваме, че всяка година работим с толкова много ученолюбиви хора!
Много ученици ни питат какво биха могли да направят по време на почивката, за да поддържат нивото на гръцкия си език и да не забравят наученото в часовете. Реших да споделя няколко идеи в тази статия, тъй като отново наближава моментът, в който се разделяме с курсистите си за заслужена лятна ваканция.

В рубриката, в която ви запознаваме с наши курсисти днес ни гостува една очарователна млада дама.
Тя е една от първите ученички на школата и добра наша приятелка. Освен, че е филолог и отлична ученичка, тя е прекрасен фотограф, кулинар и пътешественик. За нас е удоволствие, че в рубриката ни днес е Сияна Добрева, за да сподели с нас впечатленията си от Гърция, Аристеа и гръцкия език.


"Пейте на гръцки, хранете се на гръцки и търсете красиви гръцки места, които да посетите. Сами няма да разберете как ще се увлечете в езика." съветва Галина Асенова. "Признаваме или не, имаме много общи неща с гръцкия народ. Още с азбуката – не случайно се научих лесно да чета. Езикът ни в наши дни използва много думи с гръцки произход, а двата езика използват общи от турския, постоянно го откривам. Емоционални сме, обичаме по еднакъв начин да се събираме с приятели и да празнуваме. Кухнята ни е близка. "

Какво още споделя Галина за впечатленията си от гърците и своя прогрес с езика прочетете по-долу.


"Гръцкият език не е много лесен, но е голямо и приятно приключение",твърди Лазар Павлов и Ви препоръчва да се впуснете в него.
"Пътувай към непознатата и изпълнена със скрити хубави неща и красиви емоции Гърция и тя ще ти се разкрие." казва той.

Лазар е преподавател по География, усмихнат, позитивен и мъдър. От онези хора, които имат винаги имат нещо интересно да ти разкажат.
Освен отличен ученик, той е и прекрасен танцъор. От доста време насам изучава и гръцки танци,а музиката със сигурност му помага за по-лесното усвояване на езика.

Лазар е следващият ни виртуален гост в поредицата с наши любими курсисти.
Ето какво споделя  с нас

"Както при всеки чужд език, тайната е в това да си истински мотивиран и да имаш желание да се занимаваш с езика. Аз нямах проблем с това по отношение на гръцкия, най-малкото защото обожавам морето и пътешествията." това и още много интересни неща споделя с нас Христина Живкова в новата ни рубрика.

"Здрав дух в здраво тяло" (Νους υγιής εν σώματι υγιεί) са казвали древните гърци. За съжаление всички виждаме, че тази година сме затрупвани непрекъснато от негативни новини. Огромният стрес, на който сме подложени, неминуемо оказва неблагоприятен ефект върху здравето ни.
Ето защо решихме с тази нова рубрика да се опитаме да ви усмихваме и зареждаме всяка седмица, с помощта на положителната енергия на нашите прекрасни ученици. Чрез позитивните им разкази да ви накараме да забравите за проблемите, както и да ви вдъхновим да изучавате този прекрасен език - гръцкия :)

Второто интервю от поредицата е с друга наша любима курсистка и приятелка - Христина Живкова.
Тя е преводач и филолог, изключително усмихнат и позитивен човек, мотивирана и любознателна ученичка - от онези хора, с които е истинско удоволствие да се работи и общува! :)

"Здрав дух в здраво тяло" 
Νους υγιής εν σώματι υγιεί!
са казвали древните гърци.

За жалост виждаме, че през тази година всички сме затрупвани непрекъснато от негативни новини. Огромният стрес, на който сме подложени, пореди епидемията от Ковид, неминуемо оказва неблагоприятен ефект върху здравето ни.
Ето защо решихме с тази нова рубрика да се опитаме да ви усмихваме и зареждаме всяка седмица, с помощта на положителната енергия на нашите прекрасни ученици. Чрез позитивните им слова да ви накараме да забравите за проблемите, както и да ви вдъхновим да изучавате този прекрасен език - гръцкия smile

Наближава Коледа и искаме да споделим с вас една история: много красива и малко тъжна...
Убедени сме, че историята ще ви развълнува.

Нарича се "Ένα δέντρο μια φορά" -"Имало едно време едно дърво"

Надяваме се и преводът от гръцки да ви хареса. Той е дело на колективната работа на ученици на школата ни и е поредният повод ние, преподавателите в "Аристеа", да се чувстваме изключително горди и щастливи, че работим ежедневно с такива талантливи хора.. πо-конкретно -  курсистите от ниво В2 с преподавател Янис Георгиу.

Скъпи приятели,
Имам удоволствието да споделя с вас една идея, която отдавна искам да осъществим в рамките на извънкласните дейности, които Център за гръцки език и култура АРИСТЕА организира. Става въпрос за "Εκπαιδευτικό θέατρο" / Учебен театър, за който най-напред трябва да намерим актьори и актриси и се надявам вие, нашите кусисти, да проявите интерес и желание да участвате.
Знам, че сред вас има много талантливи и артистични личности и сега ще имате възможност да развиете и покажете своя талант, както и да подобрите комуникативните си умения на гръцки език.