Международният ден на детската книга ме вдъхнови да споделя тази статия. Всички знаем колко са важни книжките за развитието на детското въображение и креативност. В моята професия детските книжки на гръцки намират и друго приложение – понякога ги използвам и в преподаването на гръцки език на възрастни. Все пак у всеки човек се крие едно дете, а именно то е това, което има желание да учи непрекъснато нови неща.
Ако не можете да посетите библиотеката на "Аристеа" в София, тук ще откриете линкове за онлайн книжки.Детските книжки на гръцки език помагат и в обучението на възрастни

Знам, че нищо не може да замени физическия контакт с книгата, усещането от допира и дори уханието при разлистването на страниците ѝ или съзерцаването на пъстроцветните картинки. В библиотеката на Аристеа можете да откриете много детски книжки. Ако живеете извън столицата, електронните книжки и онлайн издания са подходящи за вас. Линкове към електронни детски книжки споделям по-долу в тази статия.

Това са един вид удобни и полезни помагала за извънкласна работа за учениците ни, тъй като спомагат за обогатяването на речниковия запас , за развитието на уменията за четене, а и на слушане, при някои от книжките, които предлагат и аудио. Ето списък на някои от любимите ми книжки. Линкът към книгата се отваря при натискане на заглавието, към някои има и клипчета.


Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει

"Една риба, която не можеше да плува"Можете да откриете книжката и под формата на клип тук

 

Ο Τομ είναι τιμωρία

"Том е наказан"Можете да гледате клипче с книжката тук
Το Μικρό Κοάλα στον Παιδικό Σταθμό

Малката коала в детската градина 

Ο λύκος ξαναγύρισε

Вълкът се завръщаКлипче към книжката тук
При следващите книжки езикът е малко по-сложен, защото са предназначени за по-големи деца.  Въпреки това, хубавото при тях е, че приказката е озвучена, т.е. актьори четат текста, който можете паралелно да следите с поглед или просто да затворите очи и да  слушате приказки на гръцки език.

Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός (Αμάντα Μιχαλοπούλου)

Исидор и корабокрушенецът

Η ώρα είναι εκατό (Λώρη Κέζα)

Часът е 100

 Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο (Γιολάντας Τσιαμπόκαλου)

Как да погълнете една дъга

 


Ο κηπουρός του ουρανού (Δήμητρα Ψυχογιού)

Небесният градинар

Η Γιόλα με το μπαλόνι (Ναννίνα Σακκά Νικολακοπούλου)

Йола с балона

 Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν (Κατερίνα Αναγνώστου)

Таралежът, който искаше да го погалят
Οι τελευταίοι ήρωες (Λίτσα Ψαραύτη)

Последните герои
Τα μαγικά μου αυτιά (Βούλα Μάστορη)

Вълшебните ми ушиΠοιος θα γράψει για το σκύλο μας (Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Кой ще пише за кучето ни?Καλή ανάγνωση!
Приятно четене! smile