Скъпи приятели,
повечето от вас знаят, че тази година Център за гръцки език и култура АРИСТЕА навърши седем години.
Първите седем са изключително важни. Благодарим на всички вас, които ги споделихте с нас. Благодарим за вдъхновението и всички прекрасни  моменти, в които взаимно сме се учили.

С тази нова рубрика на сайта ни искам да продължа традицията да споделям с вас интересна информация, свързана с гръцкия език и култура.

Всяка седмица ще се старая да качвам нова статия, в която ще намерите 7 (седем) интересни думи, израза, снимки, факти, истории и пр.

Започвам днес с народни поговорки и крилати фрази с числото δύο (2), защото датата е такава - 02.02.2020г.
На гръцки се използва формата δύο (дИо) / δυο (диО) - със или без ударение.


1.    Σαν δύο σταγόνες νερό. 
"Като две капки вода" е израз, който се използва за двама души, които си приличат изключително много. Същия израз използваме и ние и казваме още, че са си "лика-прилика".


2.    Δε χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη
"Две дини не се събират под една мишница" казват гърците. Ние използваме глагола "нося", но смисълът е същият - както дините са обемни и е трудно да се  носят по две под една мишница, така и човек, който се товари с повече задачи едновременно, обикновено не успява да свърши работата си добре.


3.    Θα σου βάλω τα δύο πόδια σε ένα παπούτσιАко искат да заплашат някого гърците казват "Ще ти сложа двата крака в една обувка" ("Ще те подредя аз тебе!" казваме ние, или "Ще ти разгоня фамилията").
Според Такис Нацулис изразът идва от мъчение на Светата инквизиция през Средновековието.
За да принудят жертвата да си признае греховете, слагали двата й крата в една обувка и стягали. Болката била непоносима.
Така "ще ти причиня болка и ще страдаш" остава в гръцкия език до днес с изграза "Βάζω τα 2 πόδια σε ένα παπούτσι".


4.    Θα γίνουμε από δύο χωριάКогато искаме да заплашим някого, че ако продължава така ще се скараме, ще се превърнем във врагове, използваме израза "ще станем от две села" - «θα γίνουμε από δύο χωριά».
Отново според Такис Нацулис става въпрос за много стар израз, свързан с разделението и конфликтите, които са имали гърците помежду си. Често се използва и за два съседни народа и описва междусъседските отношения.
Интересно е, че италианците имали израз «Δύο Έλληνες, τρεις γνώμες» (Двама гръка - три мнения).
Аз съм останала с впечатлението, че гърците са доста по-сплотени от българите, но може и да греша.


5.    Δύο γάιδαροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα"Две магарета се карали в чужд обор." е израз, който се използва когато двама души се карат за нещо, което не им принадлежи или не им влиза в работата. Според най-разпространената версия става въпрос за думи на старейшината на Мориа (Пелопонес) - Теодорос Колотронис. С тази реплика той коментира ситуацията, когато чул, че Наполеон Бонапарт се карал с руския цар кой да вземе Полша.
-Τι είναι αυτή η Πολωνία; ρώτησε ο Κολοκοτρώνης.
Του εξήγησαν τότε, πως είναι ένα κράτος, μία χώρα, που δεν ήταν ούτε γαλλική ούτε ρωσική και πως τσακωνόντουσαν οι δύο Μεγάλοι, ποιος θα την πάρει.
-Δυο ψυχικοί (γάιδαροι) μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα, είπε.

- Какво е това "Полша", попитал Колокотронис.
Обяснили му каква е сутиацията, а той коментирал с "Две магарета се карат в чужд обор"6.    Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν"Трима говорят, двама танцуват" е израз, който гърците използват, когато има липса на разбирателство, координация и цари объркване, Когато всеки си прави своето, това, което си е наумил, без да слуша други мнения. Както казваме ние на български "Едно си баба знае, едно си бае" или "Кучетата си лаят, керванът си върви". Изразът се използва и за човек, който едно говори, друго прави и е напълно непредсказуем.


7.    Δύο πόρτες έχει η ζωή"Δυο πόρτες έχει η ζωή
άνοιξα μια και μπήκα
σεργιάνισα ένα πρωινό
κι ώσπου να 'ρθει το δειλινό
από την άλλη βγήκα"

Две порти има животът,
отворих едната и влязох,
разходих се на сутринта,
и докато дойде  вечерта,
от другата излязох.

така се пее в песента на Стелиос Казандзидис "Две врати животът има" , текст на Ефтихия Папаянопулу и музика на Стелиос Казандзидис.
Чуйте я тук. Завършвам статията с песен и ви пожелавам хубав ден - дано двойката в датата днес ви донесе късмет.smile

02.02.2020

Автор: Петя Загорчева

Източници:
https://www.newsbeast.gr/
https://provocateur.gr/
https://www.slang.gr/