Успение Богородично (Η Κοίμηση της Θεοτόκου) е един от най-големите празници на православна църква, а гърците имат специално отношение към него. Mоже би, защото е през август – месеца на почивките - и гръцките πανηγύρια (празненства) по селата и островите са уникални. Неслучайно гърците наричат този празник Летния Великден (Πάσχα του καλοκαιριού).
Сайтът https://gr.skyscanner.com ни предлага няколко интересни дестинации, където гръцкият Δεκαπενταύγουστος (15 август) е особено колоритен празник, свързан със специфичните обичаи и традиции на местните.

Хайде да видим защо тези места са толкова специални с обичаите си и как гърците отбелязват големия христинянски празник там.


1. ΣιάτισταСятиста (на бълг. Ся̀тища) е малък град, разположен в обл. Западна Македония, близо до Козани, в южните склонове на планината Аскио.

Обичаят с ездачите поклонници (Καβαλάρηδες προσκυνητές) води началото си от турско време. На 15 август ездачите яхват украсените си коне и се насочват към манастира на Микрокастро. След като се поклонят пред иконата на Богородица, се връщат в селото и започват празненства, които приключват чак на сутринта.2. ΠάτμοςПатмос е най-малкият остров от Додеканезите. Според преданието на о.Патмос, по времето на  изгнаничеството си там, Йоан Богослов  създал две важни части от Новия Завет: Евангелие от Йоан и Откровението. На острова има пещера, където според библията Йоан е написал тези глави от Библията. На най-високата точка на Патмос е изграден старинен манастир с богата библиотека, която според местни монаси през XVII в. е била посещавана и от български духовници. Включен е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.
И така, както можете да си представите, на острова на Откровението (Το νησί της Αποκάλυψης) атмосферата е изключително тържествена на Успение Богородично. Тогава се провежда шествие с плащаницата на Богородица (ο επιτάφιος της Παναγίας), което преминава по малките китни улички на Патмос и в него участват всички жители.
3. ΚουφονήσιαКуфонися се състоят от двете малки островчета Άνω и Κάτω Κουφονήσι (Горно и Долно Куфониси), които се намират между островите Наксос и Аморгос. През последните години са се превърнали в любима ваканционна дестинация за много гърци. Работата е там, че който ги посети веднъж се връща отново и отново. Успение богородично тук се отбелязва по много специален начин... в морето!

Жителите и посетители се качват на лодки и малки корабчета, с които се насочват към църквичката на Богородица на Долно Куфониси (το εκκλησάκι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι), а на връщане си правят състезание с лодките си, за да видят кой ще измине най-бързо обратния път до Πάνω Κουφονήσι (Горно Куфониси). Естествено следва и голям купон с музика, танци и много морски дарове на трапезите.
4. Κεφαλονιά  Кефалония е най-големият от Ептаниса (Йонийските острови). Според местните вярвания малките змии, които се появяват всяка година на 15 август в храма наΠαναγιά Φιδούσα в Μαρκόπουλο носят късмет както на острова, така и на всеки, който не се страхува да ги докосне. Става въпрос за мънички змийчета, които са безопасни, а на главичките им има малки черни точици във формата на кръст. Появяват се между 6 и 16 август в скалите зад камбанарията на църквата Богородица Фидуса и започват да пълзят и вътре в храма.
Легендата за тяхната поява разказва, че всичко започнало от един храст, който хората видели да гори в пламъци. Приближили се, за да загасят огъня и забелязали, че всъщност е изгоряло само едно единствено дърво, а в корените му намерили иконата на Богородица. Преместили я в църквата на селото, но на следващия ден я нямало. Открили я пак на същото място. Историята се повторила няколко пъти, докато не осъзнали, че мястото на иконата е там, където е намерена и така решили да построят на това място храм, който по-късно се превърнал в женски манастир, посветен на Богородица.

Повече за историята на „Змийките на Св.Богородица”, както ги нарича Анула Христова, можете да прочетете тук.
5. ΠάροςПарос е третият по големина Цикладски остров, разположен е западно от Наксос.

Ако се окажете на Парос около 15ти август, задължително посетете столицата Парикя (Παροικιά) или китното градче Науса (Νάουσα), където стават най-големите празненства. В Парикя вярващите се събират в известната църква Εκατονταπυλιανή (Църквата със 100 врати), където се покланят на чудотворна икона на Богородица от 17ти век. Традиционна музика, местно вино и много мезета съпровождат този обичай.

В градчето Науса празникът е по-морски. Толкова много лодки, яхти и корабчета пристигат на кея, че нощта заприличва на ден, благодарение на запалените факли, които миряните носят. Излишно е да споменавам, че празникът продължава до сутринта с много музика, островни танци и разкошна храна.6. ΝίσυροςНисирос е южно егейски остров, част от Додеканезите, намира се северозападно от о.Родос.

На Нисирос почитат Богородица с т.нар. «Νιάμερο» (Деветдневка) и се отбелязва от 6-ти август. Облечени в черно жени (т.нар. Εννιαμερίτισσες) отиват в манастира на Παναγία Σπηλιανή (Богородица Спилиани) и остават 9 дена там, като спазват строг пост и правят по 300 поклона на ден. На 15ти август се извършва шествие с иконата, която трябва да достигне до селото и празненствата започват с местния “танц нa купата” (ο χορός της κούπας - видео)7. Παλαιόπυργος ΠωγωνίουТези, които са се занимавали сериозно с традиционни гръцки танци, сигурно познават πωγωνίσιο (погонисио хоро - видео) от областта Епир. Селцето Палеопиргос (Παλαιόπυργος) в областта Погонио се намира приблизително на половината път от град Янина към Коница.

Една особена местна традиция характеризира празника по случай Успение Богородично – страва въпрос за така наречените «ντολιά» (доля) т.е. „нареждания”, които дават по-възрастните жители на селото. "Шефът" (ντολής πασάς) държи чаша с вино, с която се чука с някой от присъстващите на празника. Традицията повелява, че трябва да се изпият три чаши вино или три глътки, като всеки път вдига тост за различни лица от присъстващите. След това е ред на останалите да повторят процедурата, както ще нареди «ντολής πασάς». Целта на обичая е сближаването на жителите на селото и решаването на евентуални пререкания помежу им. Вечерта „το πανηγύρι” (празненството) продължава под звуците на традиционна местна музика.8. ΚάρπαθοςОстров Карпатос е вторият по големина от Додеканезите (след Родос). В едно от най-живописните селца на острова – Олимп - се намира църквата Успение Богородично (εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Там всяка година на 15 август се съживява обичаят на т.нар. Κάτω Χορός.

Жените са облечени с традиционните си носии и започват да танцуват бавното хоро под съпровода на лютня и лира. Мъжете носят стръкче босилек на ревера си и пеят с чувствен тон.
Тук можете да видите видео.9. ΤήνοςТинос е четвъртият по големина от Цикладските острови, намира се югоизточно от Андрос и северозападно от Миконос. Изключително популярна дестинация за гърците на 15ти август, тъй като църквата на Тиноската Богородица (Παναγιά της Τήνου) се посещава за поклонение от хиляди вярващи всяка година. Специално на Успение Богородично традицията повелява поклонниците да изкачват на колене (пълзейки) всики стъпала на църквата.10. ΙκαρίαПразненствата на остров Икария са прочути в цяла Гърция и естествено на 15ти август не бихме могли да очакваме нещо по-различно οт много голям купон!

Веселбата тече с пълна сила с много музика и богати трапези във всички села на острова чак до сутринта. Естествено всички танцуват прекрасното икариотико хоро.

Нека да му се наслим и ние: Ικαριώτικος χορός - видеоКъдето и да изберете да бъдете на 15ти август ние от Аристеа Ви пожелаваме приятно изкарване и незабравим празник!

Източник