Атина - градът, който никога не спи

Атина! Обожавам този прекрасен и космополитен град. Споделям в тази статия кратка история, информация за предвижването от летището към центъра, мои любими места и тези, които ви препоръчвам да посетите, за да усетите истински пулса на съвременна Атина....


Отдавна се готвя да напиша тази статия, но все отлагах, защото знам, че няма как да опиша с думи и да вместя в рамките на писмен текст всичко, което бих искала да споделя с читателите на страницата ми за любимата ми Атина. Преди да започна да пиша, исках да разгледам и снимките си, за да се двъхновя и да си набележа идеи за статията, но тъй като тези снимки са страшно много и, разбира се, свързани с безброй прекрасни спомени, писането на статията се проточи доста.
С какво да започна?
Обожавам този град!!... 
И, въпреки че съм живяла за постоянно в Атина само две години, съм я посещавала толкова много пъти и всеки път съм откривала нещо ново и красиво, което ме е карало да й се възхищавам и обичам още повече. Реших да започна с кратка история, след което да разкажа за моите любими места и тези, които Ви препоръчвам да посетите, за да усетите истински пулса на съвременна Атина.КРАТКА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

Атина (стрг. Ἀθῆναι), епицентърът на Гърция и една от най-древните столици на Западния свят, е разположена в областта Атика. Сигурно знаете, че точно това е родината на философията и демокрацията в Древна Гърция. Мисля, че, ако човек се разходи из парка Пника, или сред природата в покрайнините на Атина, ще разбере защо точно в този земен рай древните гърци разгръщат своя талант във всички творчески сфери, а гръцката мисъл спомага за сформирането на културата на целия западен свят.
Първото заселване на областта датира от четвъртото хилядолетие пр.н.е. от пеласгите, а по-късно от йонийците – второто хилядолетие пр.Хр. През Микенската епоха (1600-1100 пр.Хр) Атина бележи първото си процъфтяване. Разбира се, историята на града е свързана с поредица от възходи и падения. Към края на 6в.пр.Хр. идва времето на демокрацията, която през следващите години води до невероятни постижения в историята на човечеството и така през 5век, наречен „Златен век“ за Атина, под блестящото ръководство на Перикъл, градът достига до връх в своето културно, индустриално, архитектурно и военно развитие. Въпреки че през Елинистическия и Византийския период Атина губи част от своя предишен блясък, след освобождението от турско робство, през 1833г., е обявена за столица на Гърция.ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК

В Атика постепенно се оформил и официалният език на древна Гърция – атически диалект, производен на йонийския гръцки. От старогръцките диалекти той е бил най-престижният и най-близък до т.нар. „койне“ (κοινή) и неговата стандартна форма се изучава в курсовете по старогръцки език и днес.
От опита си смея да твърдя, че, ако искате да чуете как звучи възможно най-правилно и съвременният гръцки език и да го научите добре, задължително трябва да посетите Атина и да общувате с атиняните. Днес те са над 3 милиона души (официално 3.181.872 според преброяването от 2011).
Ако сте от хората, които обичат тихите и спокойни квартали за живеене, с паркчета и добре уреден транспорт, Атина може да ви предложи такива места. За онези, които искат да купонясват и да се впуснат в приключения в един космополитен град – също. Честно казано, аз по-скоро се насладих на второто по време на престоя си в Атина. Този град ти предлага толкова разнообразни музикални, театрални, културни и пр. мероприятия, че никога няма да скучаеш. Може би ми липсваше единсвено зеленината и природата на България, но пък в Гърция морето компенсира! И все пак, ако ви писне от цимента и жегата в центъра на Атина, винаги можете да отидете на разходка до една от четирите планини, които прегръщат гръцката столица – Парнита (Πάρνηθα), Пендели (Πεντέλη), Егалео (Αιγάλεω) и Имитос (Υμηττός).


ИМЕТО АТИНA

На старогръцки името Ἀθῆναι е в множествено ч-ло (ето защо и на английски е преведено Athens). Това се дължи на факта, че наименованието е било събирателно за всички „демоси“, които са влязли в границите на древногръцкия полис Атина, обединени от Тезей според митологията. Ἀθῆναι се е наричала гръцката столица и през 19ти век на катаревусен гръцки, но през 1979г с указа за официално се приема името Αθήνα (и, скъпи приятели, ако искате да го произнасяте правилно, имайте предвид, че ударението е на „и“ т.е. изговаря се /АтИна/).

ПОКРОВИТЕЛ НА ГРАДА

Сигурно знаете, че още от древността богинята Атина е покровителка на Атина и носи името й. Защо? Според митологията бог Посейдон и богинята Атина се състезавали за покровителството на града. Надпреварата се развива на Акропола – свещената скала в Древна Атина. Посейдон ударил една скала с тризъбеца си и от нея бликнала солена вода, докато Атина ударила скала и от нея поникнала маслината. Това била първата гръцка маслина, която атиняните приели като дар от богинята Атина и решили, че тя ще бъде покровителка на града и той ще носи името й. Партенонът на Акропола също носи нейното име или по-точно това на Атина Партенос (Αθηνά Παρθένος – Богинята девица).
За покровител на града (πολιούχος) днес се счита и Св. Дионисий Аеропагит. Ако се разхождате из центъра на Атина няма как да пропуснете улицата наречена на него - οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου – тя е пешеходна и свързва парка Запио (Ζάππειο) с парка на Пника (Πνύκα) и Филопапу (Φιλοππάπου), като минава точно под Акропола и театъра Иродио (Ηρώδειο).


Стига толкова история, насочваме се към по-актуални теми...
Предполагам, че това, което вълнува хората, които за пръв път ще посетят Атина е

КАК ДА СТИГНЕМ ОТ ЛЕТИЩЕТО ДО ЦЕНТЪРА?

Първата опция, ако няма кой да Ви посрещне, е да вземете метрото. В момента цената на билета от летището е 10 евро (в посока) и 18 евро (отиване и връщане) на човек. Има обаче отстъпки при закупуването на групов билет, за 2-3ма души. Актуална информация ще откриете тук. Метрото се движи от 6ч сутринта до 23.33 вечер, има влак от летището на всеки 30минути. С метроро стигате до центъра за около 40минути.


Ако пътувате с кораб и трябва да се предвижите до Πειραιάς (ПирЕас), ще се наложи на станция Μοναστηράκι (МонастирАки) да смените линията и да хванете електричката (зелената линия на метрото), чиято крайна спирка е пристанището. В метрото обявяват спирките и на английски език, има и добра маркировка и табели на станциите, така че шансът да се объркате е малък.

Вторият вариант е да си хванете някой от автобусите, които спират точно пред изходите на летището. За разписанието и маршрута можете да получите информация тук. Цената на билета е 6 евро (в посока) и хубавата новина е, че автобусите обикновено минават на определен интервал от време и през нощта. Т.е., ако имате ранен полет, и не ви се дават пари за такси, проверете в колко часа минава автобуса за летището, и се постарайте да бъдете на спирката поне 15-20 минути по-рано. Въоръжете се с търпение, защото гръцките шофьори не са от най-точните, както сигурно можете да предположите, но пък са много мили и винаги готови да помогнат с информация и напътствия.

Третият вариант е да си хванете влака „προαστιακό“ (който ходи до предградията), но той спира на малко гари и е добре да се уведомите предварително дали Ви върши работа (за някои квартали като Κηφισιά напр.е удобен) и евентуално къде можете да го смените тук.

 Разбира се, винаги имате и четвърта опция – да си хванете такси или да наемете кола. Ако не сте уверен и опитен шофьор, не бих Ви препоръчала последния вариант за Атина. Трафикът е меко казано натоварен, а и гърците са си средиземноморци... сещате се как е. Дори и да сте на пешеходна пътека и да свети зелено за Вас, огледайте се и пресичайте, само след като се уверите, че не се задава някой камикадзе на мотор с бясна скорост. Ако сте дама, може дори да успее да Ви свирне и да Ви направи комплимент ;)


КАКВО ДА ВИДИТЕ В АТИНА


Споделям карта, на която са изобразени по-интересните архитектурни и културни обекти, които бихте могли да разгледате по време на разходките си.
Не пропускайте да се качите на Акропола! Ще бъде едно незабравимо преживяване със сигурност. Изберете по-ранните часове или следобедните, когато не е толкова топло, ако ходите в Атина през лятото и би било чудесно, ако имате възможност да си вземете местен гид, който да ви разкаже интересни факти и да Ви разведе. Около Акропола също е пълно с прекрасни местенца и възвишения, откъде се открива разкошна гледка към целия град.


Легенда към картата:
1) Ακαδημία Αθηνών (Атинската академия на науките)
2) Ακρόπολη Αθηνών (Атинският Акропол)
3) Πύλη του Αδριανού (Арката на Адриан)
4) Βιβλιοθήκη του Αδριανού (Адриановата библиотека)
5) Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού (Древният некропол Керамейк)
6) Μνημείο Λυσικράτους (Паметникът на Лизикрат)
7) Λόφος Λυκαβηττός (Хълмът Ликавитос)
8) Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών - Στοά Αττάλου (Музеят на древната агора - Стоата на Аталос)
9) Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Национален археологически музей)
10) Εθνική Βιβλιοθήκη (Националната библиотека)
11) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Националната обсерватория)
12) Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Националният Атински Университет)
13) Νομισματικό μουσείο (Нумизматичен музей)
14) Παναθηναϊκό Στάδιο (Панатинейският стадион)
15) Το κτίριο της Βουλής (Сградата на Парламента)
16) Μνημείο Φιλοπάππου (Паметникът Филопапу)
17) Ναός Ηφαίστου (Храм на Хефест)
18) Ναός Ολυμπίου Διός (Храм на Зевс Олимпийски)
19) Θέατρο Διονύσου (Дионисиев театър)
20) Πύργος Ανέμων (Вятърната кула)
21) Το Ζάππειον και ο Εθνικός Κήπος (Дворецът Запион и националния парк)


ПАРКОВЕ

Едно от най-любимите ми места в Атина е парка на Πνύκα (Пника) и хълмът Φιλοππάπου (Филопапу). Само на 15тина минути е от Акропола, но атмосферата там е различна οт тази в града. Не е пълно с туристи и групи от крещящи и снимащи се хора, а човек може да се усамоти сред природата, да се разходи из китните пътечки, да зарадва очите и дробовете си с малко зеленина и природа и... да се наслади на уникални гледки! Горещо ви препоръчвам да се отбиете до тези места. Можете да си спретнете и пикник на някоя полянка там. Има условия за това, ще видите. Има и много пейки, на които да седнете и да се насладите на фрапенцето си с книжка в ръка.Още един хълм, който предлага чудесна гледка отвисоко към Акропола и морето е Λυκαβηττός (Ликавитос). В горната му част е разположен красив амфитеатър - едно място, което е супер да посетите за концерт! Ако решите да се качвате пеша на Ликавитос, най-добре изберете ранните часове (преди 9ч сутрин) или привечер, защото стълбите са много, а жегата е жестока! На върха е разположена красивата църквичка на Св. Георги (του Αγίου Γεωργίου).

Още един хубав парк в центъра на Атина, близо до площад Синтагма и народното събрание - ο Εθνικός κήπος или парка на Ζάππειο (Запио). Там също ще откриете малко прохлада и зеленина, както и много пейки, на които да отдъхнете след дългата разходка. Има и табели с имената на дърветата и храстите, така че е нещо като нашия Дендрариум.

ПЛАКА


Като сте в района на Акропола, една хубава идея е да изпиете по едно кафедаки, или да хапнете нещо в прекрасните кафенета и тавернички на Θησείο (Тисио) и Μοναστηράκι (Монастираки). Задължителна е и разходката из квартала наречен ΠΛΑΚΑ (Плака) – живописно местенце с красиви къщи и много малки сладки магазинчета за сувенири и тавернички. Що се отнася до думата "πλάκα" тук можете да видите клипче.

От площада на Μοναστηράκι (Монастираки), до там се стига с електричка и метро (зелена и червена линия на метрото), можете да се насочите или към многото магазинчета за дрехи, обукви, сувенири, книги и какво ли още не.., или към някое от двете прекрасни кафе-барчета, които се намират в близост и предоставят чудна гледка към Акропола. Става въпрос за 360 coctail bar или A for Athens. Там често  се случва да няма свободни места на терасите, но нищо не Ви пречи да пробвате, нали? Поне да се насладите на гледката към Акропола и площада напълно безплатно.

От Плака бихте могли да се насочите леко нагоре по стълбичките и да разгледате малко кварталче наречено Αναφιώτικα (Анафиотика) – пред погледа Ви изведнъж изникват малки бели къщички със сини или зелени прозорци и тесни улички с цветя.
На това място имате усещането, че се намирате на остров и това е така, защото първите жители на този квартал са дошли от остров. Островът е Анафи (цикладски остров, намира се под Сандорини) - оттам и името "Анафиотика". Преселниците оттам дошли в Атина, за да работят по изграждането на двореца на цар Отон, който днес сградата на гръцкото народно събрание на площад Синтагма. Работниците от Анафи трябвало да се устроят някъде близо до строежа, така че построили домовете си по склоновете на хълма на Акропола и успели да пренесат и пресъздадат атмосферата от родния край – цикладския пейзаж – в тази част на Атина. Наистина е красиво и си заслужава да се 'загубите' из тези малки тесни китни улички.


МУЗЕИТЕ


Ако се интересувате от гръцката история и култура е задължително да посетите Археологическия музей (Το Αρχαιολογικό μουσείο) на ул. Парисион 44, както и музея Бенаки (μουσείο Μπενάκη) на бул. Василисис Софиас. Не пропускайте да посетите и новия музей на Акропола (Το μουσείο Ακρόπολης). Той е изключително модерен и добре подреден, а гледката към Акропола е прекрасна. Пускам линкове към тези музеи, има още много, но мисля, че ще се ориентирате сами, ще Ви помогне и картата, която споделих по-горе.РАЗХОДКА ДО МОРЕТО

Ако все пак се уморите от разходките в центъра, обикалянето по магазините или музеите, можете да си хванете трамвая (първа спирка – площад Синтагма) и да потеглите на пътешествие през няколко атински квартала, докато стигнете до морето и плажовете на Атина и кварталите Фалиро (Φάληρο) и Глифада (Γλυφάδα).
Повечето плажове, които са в града са пренаселени и не особено чисти през лятото, но пък, като се замисля как е на места по българското черноморие, всъщност в Атина водата е супер. Ако не ви се плува, би било чудесна идея да се разходите покрай морето привечер, да гледате как слънцето залязва в морето и да се насладите на морския бриз, докато пийвате коктейл в някои от многото плажни барове... или просто да се разходите и да погледате хората, които спортуват покрая плажа или модерните яхти.Едната линия на трамвая може да ви закара до Глифада, а другата – много близо до Пиреас (Πειραιάς). До пристанището можете да стигнете като си хванете електричката - ο ηλεκτρικός  - зелената линия на метрото. Там можете да се разходите, да разгледате огромните кораби, да вечеряте в някоя хубава таверничка към Драпецона (Δραπετσώνα), примерно.. или пък направо да се качите на някой кораб и да посетите близките острови.


НА ПЛАЖ

Ако искате да се печете и да плувате, можете да стигнете до няколко плажа с трамвая, който тръгва от Синтагма. Плажовете на Фалиро и Глифада обикновено са пренаселени през лятото. Аз лично бих препоръчала да си хванете автобус номер 122 от последната спирка на метрото наречена Ελληνικό (Елинико) и да потеглите в посока Саронида. Там са хубавите плажове! Ако искате, можете да излезете извън Атина с този автобус и да се насочите към Варкиза и други хубави места, но може да слезете и на Βουλιαγμένη (Вулиагмени), където има уникални плажове като напр. Ακτή Βουλιαγμένης - входът е 4 евро и включва шезлонг за цял ден, душове и чисто море.. има и хубави барчета и фрапенце :)Добра идея за еднодневна или двудневна екскурзия са о. Егина (Αίγινα), Ангистри (Αγκίστρι) или Идра (Ύδρα). Често има кораби до тях от Пиреас, а плажовете им са прекрасни.


НОЩЕН ЖИВОТ


Няма как да пропуснем и местата за купонясване в Атина. Ако е лято, обикновено много партита се организират по плажните барове. По плажната ивица е пълно със заведения за ядене, които предлагам прясна риба, повечето са доста шик и стъпички, разбира се, но кухнята е уникална. Има и много заведения с музика на живо и бузуки, ако ви влече този тип забавление.


Аз съм по-скоро от хората, които ще предпочетат центъра на Атина за забавления. Там и зиме и лете е пълно със заведения и барове за всеки вкус. Има музика на живо, както и прекрасни коктейли и уникални диджеи. Просто трябва да се разходите из „парти“ уличките и да изберете своето заведение. Ако сте гладни, има много приятни малки тавернички, мезедополия и узери, които ще ви предложат уникални гръцки гозби и мезенца. Можете да посетите и някой концерт или заведение с музика на живо. Плакати има навсякъде.. и няма да съжалявате. Гърците определено знаят как да се забавляват и да направят така, че и околните, било то туристи или приятели, да си прекарат чудесно. Ако пък сте от хората, които предпочитат спокойствието и тишината, тогава е по-добре да си вземете хотел или апартамент под  наем по-далече от центъра и централните булеварди.

Ψυρρή (Псири), Γκάζι (Гази) и Εξάρχεια (Екзархия) са централните райони, в които са съсредоточени най-много заведения и там със сигурност ще имате богат избор, но по кварталите извън центъра има хубави места. Κουκάκι (Кукаки) също е близо до центъра и предлага много добри условия за забавление с уникални заведения. Всъщност, където и да се намирате в Атина, във всеки квартал около Πλατεία-та (площада) нощем се събират много хора – млади  и стари, тинейджъри и пенсионери, които сядат по заведенията или пейките и си говорят или играят на различни игри. Едно от най-хубавите неща в Гърция е този уникален социален живот и този колективистичен дух, който сякаш вече е минало в България и само пазим в спомените... за гърците все още „платията“ е институция, както е била едно време на „агората“ и мисля, че това е прекрасно...

Един съвет: когато отидете в Атина, независимо дали е лято или зима, за нищо на света не си лягайте рано! Излезте навън след 23ч, разходете се, изгубете се дори из уличките и изживейте една нощ в ритъма на Атина. Що се отнася до заведенията за хранене - те са много и няма да изреждам тук имена, но най-добре вижте къде се хранят местните - обикновено тези таверни предлагат най-добрата кухня. За мен пилешкият гирос (γύρος με πίτα - κοτόπουλο) в Атина е най-хубавият, който съм опитвала в цяла Гърция.. слагат някакъв уникален сос! Ако Ви се хапва хубава гръцка баница с точени кори - със сирене или сладка, с крем - задължително посетете Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης на площада на Ψυρρή (Псири) - близо до спирка "Монастираки". Все пак като солунската бугаца втора няма, но и в Атина има такива хубави заведения, които я предлагат.

Не пропускайте и нощната разходка из центъра на Атина. Сградите по улиците Василисис Софиас, Акадимиас и Панепистимиу са прекрасни! Ако имате късмета да посетите Атина през пролетта, когато цъфтят дръвчетата по улиците, ще можете да се насладите и на чудния им аромат. През всеки сезон Атина има своя чар. Тя е един прелестен космополитен град, който никога не спи, а живее и празнува - η Αθήνα γιορτάΖΕΙ - както бях прочела на един плакат... и душата ми също живее и празнува всеки път щом я посети. Опитайте и Вие :)

автор: Петя Загорчева