Пътеводител

В тази рубрика ще споделяме статии, свързани с пътешествия из Гърция, с гръцката география, история, митология, бит и култура. Може би точно тук ще откриете местенце, което да посетите през следващата си ваканция.Имената на гръцките острови

Знаете ли, че Наксос се е наричал легендарният първи колонизатор на острова. Същото важи и за имената Парос, Тасос, Закинтос и Кефалос.
Знаете ли, че Крити (Κρήτη) се е наричала една от нимфите Хеспериди, които пазели златните ябълки в градината а боговете, в страната на титана Атлант. Сими (Σύμη) пък е името на друга нимфа, съпруга на Главк, първия жител на острова, докато Фолегандрос (Φολέγανδρος) бил син на Минос, прочутия критски владетел.
Вероятно за никого не е изненада, че древната история играе важна роля при избора на имена за гръцките острови. Има обаче и други интересни истории, и не всички са свръзани с митологията. В тази статия ще Ви запознаем с някои от тях

Успение Богородично (Η Κοίμηση της Θεοτόκου) е един от най-големите празници на православна църква, а гърците имат специално отношение към него. Mоже би, защото е през август – месеца на почивките - и гръцките πανηγύρια (празненства) по селата и островите са уникални. Неслучайно гърците наричат този празник Летния Великден (Πάσχα του καλοκαιριού).
Сайтът https://gr.skyscanner.com ни предлага няколко интересни дестинации, където гръцкият Δεκαπενταύγουστος (15 август) е особено колоритен празник, свързан със специфичните обичаи и традиции на местните.

Днес представяме на Вашето внимание остров Тинос - острова на Богородица.
Ще ви го опиша така, както го видяхме ние - през очите, обектива и живописния разказ на нашата колега Ирина Ингилизова, която се нагърби с нелеката задача да ни разхожда из гръцките острови в поредица от лекции, като част от културния бюлетин на Аристеа.

Освен, че е четвъртият по големина от Цикладите, Тинос е известен като "островът с най-много епитети".
Как ли не го наричат...

В тази статия ще ви разкажем за най-популярния остров в Гърция – Санторини.
Едва ли има човек, който да не е чувал за него. Всяка година и по всяко време на годината до там се огранизират много екскурзии. Има чартърни полети, чрез които можете лесно и бързо да стигнете до острова, има и кораби, които тръгват ежедневно от атинското пристанище Пиреас.

Защо Санторини е толкова популярна дестинация?

Вероятно сте виждали поне една снимка или картичка от там.
Когато човек се разхожда из уличките на селцата му, има усещането, че се е озовал вътре в картичката!
На Санторини има много какво да се види: уникалната архитектура на Цикладите, невероятните цветове на къщите, обагрени от залязващото слънце, незабравимите гледки към морето и вулкана, несравнимото усещане да се намираш върху вулкан... и освен това прекрасна вкусна гръцка храна и качествени вина. Това са само част от причините да посетите Санторини, ако още не сте го направили. Заслужава си да се види!

Атина - градът, който никога не спи

Атина! Обожавам този прекрасен и космополитен град. Споделям в тази статия кратка история, информация за предвижването от летището към центъра, мои любими места и тези, които ви препоръчвам да посетите, за да усетите истински пулса на съвременна Атина....

Разказ за красотите на зеления остров Тасос
по Николай Хайтов и лични впечатления

Спомням си момента, в който за пръв път посетих остров Тасос. Още съм развълнувана и влюбена в това райско местенце...
Известно време преди това ми беше попаднала една много интригуваща книга – „Светогорски записки” на Николай Хайтов.  Вече бях прочела главата, в която той описва Кавала и Тасос, но реших да препрочета тази част отново – сега, когато пътувах и аз из тези места.. и магията започна!

Разказите на Николай Хайтов за Беломорието ме развълнуваха много, защото чрез неговите описания сякаш успях да видя през неговите очи как са изглеждали тези земи преди около 40 години. Хайтов описва точно и умело не само историята, но и красотите на остров Тасос. Сигурна съм, че ако вече сте посетили или предстои да посетите зеления остров, написаното ще ви заинтригува и хареса....