Рецепта за василопита - гръцки новогодишен кекс

 За новогодишното си тържество гърците нямат обичай да приготвят баница с късмети, вместо нея в Гърция се приготвя традиционната βασιλόπιτα.

Василопитата е новогодишна пита с пара, наречена на Άγιος Βασίλης /Св. Василий/, чието име и дело почитаме на първи януари. За гърците именно Αϊ Βασίλης влиза в ролята на Дядо Коледа и носи подаръците на малки и големи.

Кой е Св. Василий и защо василопитата носи името му?

 Св. Василий Велики бил архиепископ на Кесария, вселенски отец и учител на Църквата, основоположник на кападокийското богословие. Роден е около 330 г. в Кесария Кападокийска (Мала Азия) в знатно и благочестиво семейство, което се отличавало с непоколебима вяра и християнски добродетели. Св. Василий завършил с отличие кесарийското училище. Образованието му продължило в Константинопол, а по-късно и в Атина - център на културата и просвещението. Младият Василий получил богати познания по философия, литература, риторика, математика, астрономия, медицина, изучавал задълбочено и богословските науки... През 364 г. той се завърнал в Кесария, приел презвитерски сан и станал близък помощник на Кесарийския епископ Евсевий,  след смъртта на когото, Василий бил избран за епископ през 370 година...
С голяма всеотдайност той организирал създаването на благотворителен институт, като около новопостроения храм бил изграден голям комплекс, съдържащ болница, страноприемница, работилници, училище, жилища за епископа, свещениците, лекарите и служителите, които приютявали болни и недъгави, крайно бедни бездомници и сираци. Източник


Относно причината да се слага пара във василопитата има две версии

Според едната Св.Василий, който бил изключиелно благороден и добър, искал да зарадва обикновените хора от народа, затова взимал парички и ги слагал в хлябовете, които раздавал на бедните. Когато по-късно членовете на семейството седнели на масата, с радост откривали парата и така имали възможност да си купят необходимото за празниците.

Според другата версия  по времето, когато Василий Велики заемал висок пост в Кесария - бил деспот, той помагал често на бедните, болните и хората в затруднено положение. Появил се обаче един тиранин, който заплашвал да нападне и завладее града, ако не му бъдат предадени всички съкровища и злато, които града и жителите му притежавали. Василий напразно се опитвал да убеди тиранина, че хората нямат злато и няма какво да предложат. Тогава злодеят се разгневил и заповядал да убият Василий. Народа обаче побързал да се застъпи за него и хората събрали всички ценни предмети, с които разполагали, сложили ги в един сандък и го предложили на тиранина в замяна на живота на любимия им деспот. Когато злият тиранин отворил сандъка, от него излязъл с ослепителна светлина смел конник с войниците си, които убили тиранина и неговите хора. Конникът бил Св.Меркурий с неговата армия от ангели. След като Кесария била спасена, Василий Велики се изправил пред друг проблем: Какво да стори, за да върне на хората златото и ценностите им? Дошла му идеята той и неговите помощници да замесят питки и във всяка от тях да поставят по малко от съкровището. Така всяко семейство получило обратно ценностите, с които се били разделили по-рано в името на спасението на своя деспот.
Източник

В чест на Василий Велики до ден днешен василопитата носи името му и на празника на светеца (1ви януари) във всяко гръцко семейство я приготвят и слагат вътре паричка.

василопита


 Каква е съвременната василопита?


Днес василопитата няма вкус на питка, такава каквато може би повечето българи си представят, въпреки че съдържа в името си думата 'πίτα'. Става въпрос за вид козуначен кекс, върху който обикновено се оформят думите Χρόνια πολλά (За много години) или  Καλή Χρονιά (Щастлива година) или пък съответната година. В питата, или по-скоро в кекса, е скрита сребърна паричка (φλουρί), а този, който я открие в парчето си ще се радва да много здраве и късмет през годината.

Традицията повелява най-възрастният мъж в семейството да разчупи (в гръцкия случай "κόβει" = реже) василопитата, като нарича парчетата – първото е за Христос, второто за Богородица, третото за дома и т.н. за всички членове на семейството.

гръцка василопита  Κοπή βασιλόπιτας (тържествено рязане на василопитата) се прави и във всички фирми, банки, държавни учреждения и прочие в Гърция през целия месец януари. За разлика от нас българите, гърците не организират 'коледни фирмени партита' през декември. Събират се за василопитата след празниците, за да се почерпят и да си пожелаят спорна и хубава нова година.


 Сега предлагам на вашето внимание една лесна и бърза рецепта за кекс василопита, която изпробвах и стана много вкусна. Надявам се да ви хареса!
Как да си направим василопита?


Продукти:
vasilopita
 • 1 ч.ч. прясно мляко
 • 3 ч.ч. брашно
 • 2 ч.ч. захар
 • 1 ч.ч. бели бадеми на прах /може и филирани/
 • 1 ч.ч. масло
 • 5 жълтъка
 • 1 с.л. настъргана лимонова кора
 • /може да добавите и 1с.л. портокалова кора/
 • 4 с.л. бакпулвер
 • 2 ванилии
 •  стафиди (по желание)

Приготвяне:

Разбиваме добре с миксер маслото, захарта, яйцата, ванилиите и лимоновата кора.

Добавяме към сместа топлото мляко и бадемите.

Добавяме постепенно брашното, което е предварително разбъркано с бакпулвера.


След като се получи еднородна смес я слагаме в намазнената форма за печене.

Ако желаете, можете да добавите и стафиди в кекса. Можете да ги оставите да се накиснат в малко ром или коняк.

Не забравяйте да скриете и паричка (το φλουρί) в новогодишната василопита.

Печем около 45 минути на предварително загрята до 160 градуса фурна.

Можете да гарнирате с бадеми, пудра захар или по ваш вкус.

Καλή σας όρεξη! :)

василопита-аристеа


Още за гръцките коледни и новогодишни навици можете да прочетете в тази статия.


автор: Петя Загорчева