Коледни бели курабии - κουραμπιέδες

Когато става въпрос за Гърция и най-вече при наближаването на Коледа (Τα Χριστούγεννα) е задължително да обърнем внимание на гръцките коледни сладки. По традиция в Гърция се приготвят основно три вида: меломакарона (μελομακάρονα), бели курабии (κουραμπιέδες) и диплес (δίπλες). В тази статия ще обърнем по-специално внимание на снежнобелите курабии (на гръцки κουραμπιέδες) и ще предложим на вашето внимание една бърза рецепта, ако решите да си ги приготвите у дома.

Каква е ИСТОРИЯТА на белите коледни курабии?

Гръцките бели курабии са сладки, които спадат към категорията на бисквитите. Приготвят се с брашно, масло, бадеми.. и се поръсват с много пудра захар. Те са едни от най-характерните коледни сладки в южната ни съседка, а в много части на Гърция се поднасят на гостите след кръщене на дете.
бели курабии

Белите курабии вероятно водят началото си от Персия, където се появяват през седми век – тогава, когато захарта се е разпространила в региона. Ливан също предявява претенции за родина на белите курабии. По-късно сладките се разпространяват в Гърция, Турция и в други страни на Балканите. Подобен вид курабии наречени Polvorón са разпространени и в испаноезичните държави, както и в южен Тексас.

Думата "κουραμπιές" произлиза от албанското „kurabie” / „gurabie” (на турски „kurabiye”, „qurabiya” на арабски).

Интересно е , че в разговорния гръцки „κουραμπιέ” се използва като нарицателно за мързелив, муден и глупав човек. На военен жаргон „κουραμπιές” се нарича войник, който не участва във военни операции, работи на бюро, като чиновник в администрацията.. или е.. страхливец. Τι να περιμένει κανείς από έναν κουραμπιέ;

В гръцкия жаргон съществува и дума κουραμπιεδόμαγκας - този, който се прави на много оправен  и силен, демек „ербап” (още една дума от турски, с арабски произход), но, щом трябва да действа, се оказва, че е страхливец. Как да си приготвите бели курабии?

Продукти: бели курабии с бадеми

•    500 гр. масло /стайна темпертура/

•    300 гр. царевично олио

•    1 ч.ч. едронарязани печени бадеми

•    4 ванилии

•    1,5 ч.ч. пудра зарах /пресята/

•    1 шотче узо или ракия

•    1 лъжичка сода

•    1,5 - 2 кг меко брашно

Приготвяне:

коледни курабии    Бъркаме с ръка или лъжица маслото, докато омекне.

    Добавяме постепенно олиото, като бъркаме постоянно с телена бъркалка, докато се   получи еднородна смес.

    Добавяме ванилиите, содата, разтворена в малко вода, узото или ракията, захарта и  брашното (колкото поеме, за да се получи меко и пухкаво тесто)

    Накрая прибавяме и бадемите. (Ако искате, можете да оставите цели бадеми и да ги сложите вътре в курабиите)

    Покриваме тавата с хартия за печене.бели гръцки коледни сладки

    Оформяме курабиите и ги поставяме на разстояние.

    Печем на предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 мин.

    Когато курабиите са готови, ги поръсваме с много пудра захар и ги подреждаме в чиния.

Поднасяме с кафе или чай... и Καλή σας όρεξη και Καλές Γιορτές

Източник