начало галерия контакти

Защо да изберете АРИСТЕА?

Предлагаме висококачествено обучение на достъпни цени.
- Работим в малки групи. Съобразяваме се с вашите нужди и желания.
- Предлагаме и индивидуални уроци по гръцки и български език за гърци.
- Нашите преподаватели са главно университетски преподаватели българи или гърци с методическа подготовка.
- АРИСТЕА се намира в сърцето на София, а атмосферата е толкова приятна и уютна, че ще се почувствате като у дома си.
- Ученето на гръцки език с нас ще бъде приятно и забавно!
- Получавате свободен достъп до всички културни мероприятия, открити уроци и беседи с гост-лектори.

Почивка в Гърция

Културен бюлетин - открити уроци и извънкласни дейности - 2017

Стремежът на център за гръцки език и култура АРИСТЕА още от своето създаване е не само да осигури висококачествено обучение по гръцки и български език за гърци, но и свободен достъп до канал за споделяне и получаване на информация свързана с Гърция. За тази цел ние организираме разнообразни мероприятия за нашите ученици и приятели всеки месец.

Едно от най-хубавите изживявания, които споделихме вече два пъти с учениците си, беше учебна екскурзия в Гърция, снимки от която можете да видите тук. Много съм щастлива, че всички останаха много доволни,  учениците ни упражниха всичко, което бяха научили по време на уроците в "АРИСТЕА", а и научиха много нови неща от местните, създадоха си много нови контакти и се върнахме заредени с енергия и вдъхновение. Единодушно взехме решение, че трябва да се събираме по-често и да отделяме време за повече извънкласни дейности. Така стана традиция да играем на настолни игри на гръцки език, да гледаме гръцки филми и да ги обсъждаме или да хапваме заедно в някой гръцки ресторант. Център за гръцки език АРИСТЕА участва и в организацията на няколко концерта на гръцката група АЕРИКО в България, където учениците и приятелите на школата успяха да се насладят на качествена красива гръцка музика на живо. С образователна цел преведохме и текстовете на песните, които се прожектираха на екран по време на концерта.


В тази статия ще откриете официалната програма на откритите уроци по гръцки език и извънкласни дейности, която ще се актуализира всеки месец, за да знаете какви изненади сме ви подготвили в Център за гръцки език и култура АРИСТЕА. Снимки от нашите мероприятия можете да разгледате в галерията на нашата facebook страница.

Чувствайте се поканени! Ще се радваме да ви видим в нашия гръцки дом в София! :)

През ЯНУАРИ 2016 г стартира ново мероприятие посветено на гръцкото кино: Σινεμαδάκι και κρασάκι (На кинце с винце!)

Всеки последен петък на месеца се събираме в 'АРИСТЕА' на ул. Екзарх Йосиф 22, след 18:30 ч, за да гледаме заедно гръцки филми и да си пийваме винце, докато обсъждаме филмите. Можете да следите филмовата ни ПРОГРАМА тук.


ПРОГРАМА ЗА КУЛТУРНИ МЕРОПРИЯТИЯ,  ОТКРИТИ УРОЦИ И ЛЕКЦИИ

Скъпи приятели, през м. ЮЛИ и АВГУСТ ще се отдадем на заслужена почивка и ще възобновим редовните ни сбирки с нови гости и културни събития през м.СЕПТЕМВРИ

СЕПТЕМВРИ 2017

на 15/09/17 (сряда) от 16 до 21 ч.

Ден на отворените врати в АРИСТЕА

Програмата включва:

Настолни и езикови игри за всички нива на обучение
- чрез тях под формата на игра ще получите много нови познания за гръцкия език, география и култура

Изложба с фотографии „Всяка снимка е една история“ / «Κάθε φωτογραφία και μια ιστορία» 2017
- изложба на снимки, които приятели и курсисти на школата ни са направили по време на лятната ваканция. Всяка снимка ще бъде придружена с кратък писмен разказ на гръцки език.

Награждаване на победителите в конкурса за снимка и разказ «Κάθε φωτογραφία και μια ιστορία» 2017

* Караоке с гръцки песни и танци

и още:

  • Ще имате възможността да да опитате различни гръцки вкусотийки от нашия бюфет,
  • между 16 и 18:00 ч. можете да се явите на изпит за определяне на нивото по гръцки език или за сертификат - напълно безплатно - и да се запишете на курс по гръцки език в Аристеа
    Очакваме ви с нетърпение! :)

На кинце с винце също продължава през септември

На 29/09/17 от 19:00 ч. ще гледаме


ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ (2013)
„Малка Англия”

Продължителност: 160 мин.
субтитри: български език

Филмът на Панделис Вулгарис ще ни пренесе на остров Андрос през 30те години на миналия век. Мина, съпруга на моряк, който непрекъснато отсъства по работа, решава да омъжи дъщеря си, Орса, за младия капетан Никос Ватокузис, а не за бедния сирак Спирос Малтабе, в когото тя е влюбена. Когато обаче, по-късно, Спирос става известен капитан, той се жени за малката дъщеря на Мина, Мосха, и предизвиква смут в живота на семейството...

 


МАЙ-ЮНИ 2017

Скъпи приятели,
Център за гръцки език и култура АРИСТЕА има удоволствието да ви покани на едно специално събитие в края на месец май:

на 31/05/17 (сряда) от 21 ч.

Τραγούδια, ιστορίες και μελωδίες από την Ελλάδα και τον κόσμο
Песни, истории и мелодии от Гърция и света

Една различна акустична гръцка вечер с Димитрис Атанасопулос (ОneManNoise)на 31 май (сряда) от 21:00 ч в АРИСТЕА, ул. Екзарх Йосиф 22, ет.1


Димитрис е много интересен пътуващ музикант, който обича да обикаля Гърция и света и да споделя с хора и музиканти истории и песни от родината си. Изпълнява традиционни песни от различни фоклорни области на Гърция, както и авторски произведения. ОneManNoise e издал няколко албума. Можете да чуете част от творчеството му в блога му и да видите клипчета.
Много се радваме, че Димитрис ще гостува на АРИСТЕА и нашите ученици на 31 май, тъй като това ще е прекрасна възможност за тях да се докоснат до традиционната гръцка музика и да чуят интересни истории, свързани с песните, които той ще изпълни.
Димитрис ни е подготвил малък акустичен концерт, на който ще свири на лютня и ще пее. Той държи обстановката да е уютна и всички да се чувстват добре, както и да участват в изпълненията. Също така би се радвал, ако има хора, които умеят да танцуват гръцки танци и се включат с танцуване или помагат с изпълненията на песните.

Ние от Аристеа ще се погрижим да имате всички условия да се отпуснете, с чаша ароматно вино в ръка, да се чувствате като у дома си, и да се насладите на тази различна и магична акустична гръцка вечер. Всички са поканени да донесат инструменти, с които биха могли да импровизират заедно с Димитрис. Заповядайте! :)   

Вход: дарение (за пътните разходи на Димитрис)

 

на 16/06/17 (петък) от 18:30 ч.

Пътешествие из гръцките Циклади (част 2)

с водеща Ирина Ингилизова

Знаете ли коя е кулинарната столица на гръцките Циклади? Кой е Цикладът с най-много плажове? Кой е островният град, построен на нос в морето? Кое е селото с метеоритите, където на всяка къща е изписана поезия? Кой е островът с 1000 къщички за гълъби? Къде е най-красивият залез в Гърция?
Ако не знаете, заповядайте на едно вълнуващо пътешествие из гръцките Циклади! Посрещаме лятото с една разходка със снимки и интересни истории от Сифнос, Милос, Андрос, Тинос и Санторини.

Тъй като първата лекция беше изключително интересна, но не ни стигна времето да обиколим и петте острова, ще продължим с пътешествието си до Тинос и Санторини на 16 юни – част 2 - от 18.30ч.

Моля да потвърдите предварително участието си в тази лекция на мейл: aristeabg@abv.bg или info@aristeabg.com, защото местата са ограничени.

на 23/06/17 (петък) от 19:00 ч.
ще се съберем за последното КИНЦЕ С ВИНЦЕ преди лятната ваканция
ΣΙΝΕΜΑΔΑΚΙ ΜΕ ΚΡΑΣΑΚΙ   

Ще гледаме един култов гръцки филм от 1968г

«Κορίτσια στον ήλιο» ( „Момичета под слънцето” )

Това е най-старият филм, който прожектираме на нашите ежемесечни филмови вечери, но си заслужава почетното място на гръцката филмова сцена и в нашите сърца. Филмът е сниман на остров Андрос и на Саламина. Става въпрос за красивата романтична история на една английска туристка в Гърция. Не го пропускайте :)
Субтитри няма. Чудесна възможност да слушате гръцка реч. В този филм тя е лесна за разбиране.
Продължителност 81 минути.
МАЙ 2017

Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви поканим на следните мероприятия през месец май:

на 12/05/17 (петък) от 18:30 ч.

Пътешествие из гръцките Циклади

с водеща Ирина Ингилизова

Циклад

Знаете ли коя е кулинарната столица на гръцките Циклади? Кой е Цикладът с най-много плажове? Кой е островният град, построен на нос в морето? Кое е селото с метеоритите, където на всяка къща е изписана поезия? Кой е островът с 1000 къщички за гълъби? Къде е най-красивият залез в Гърция?
Ако не знаете, заповядайте на едно вълнуващо пътешествие из гръцките Циклади! Ще посрещнем лятото с една разходка със снимки и интересни истории от Сифнос, Милос, Андрос, Тинос и Санторини.

 Ирина Ингилизова е преподавател по гръцки език в АРИСТЕА. Завършиила е с отличие специалност Новогръцка филология на СУ "Св. Климент Охридски" през 2001 г. с педагодическа квалификация за преподавател. Магистър е по Новогръцка филология с дипломната работа на тема “Гръцки емигрантски общности и гръкоезиково обучение в Северозападна Европа - проблеми и перспективи”. Участвала е в международни програма по новогръцки език,  новогръцка литература и история в Националния Каподистрийски университет в Атина, през 1998 и 1999 г.  Пътувала почти навсякъде из Гърция. Посетила е много приятни места, обича да общува с хората и може да ви разказва с часове интересни истории за гръцката култура, история, обичаи и нрави.

 

 

 

на 20/05/17 (събота) от 16:00 ч.
ще проведем последното си занятие от практическия курс „Μιλάμε ελληνικά
με θέμα: Μιλάμε για τις διακοπές  - подробности за записване ще откриете тук

веднага след това

от 18:30ч в събота на 20 май 

ще се съберем за поредното КИНЦЕ С ВИНЦЕ

ΣΙΝΕΜΑΔΑΚΙ ΜΕ ΚΡΑΣΑΚΙ
«Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο» (2001)

   и ще гледаме
 „Да плачеш със силиконови сълзи”

 Филмът на Танасис Папатанасиу и Михалис Репас от 2001 г.
представлява пародия, която осмива с едно сладко и носталгично настроение целия спектър от стари гръцки филми от 60-те, най-вече комерсиалните на Финос Филм. Във филма се съчетават умело комедия, приключения, мелодрама, мюзикъл и сцени от периода на немската окупация в Гърция, всичко това представено през една сатирична и комична призма.
Субтитрите са на български език.
Продължителност 100 минути.

 


АПРИЛ 2017

Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви поканим на следните мероприятия през месец април:

На 21/04/17 (петък) от 18:30 ч. ще се проведе открит урок и беседа на тема:

ГРЪЦКИЯ ЕЗИК НА ТЯЛОТО

с водещи Петя Загорчева и Константина Вукелату
 
Ще си говорим за жестовете и мимиките, които са характерни за нашите южни съседи и за особеностите на невербалното общуване с гърци. Освен това ще можете да научите и интересни фразеологични изрази – идиоми, свързани с частите на тялото, които се употребяват често в ежедневното общуване на гръцки език. Разговорът ще бъде на български език, така че в беседата могат да се включат и начинаещи ученици.

 

На 28/04/17 (петък) от 18:30 ч.
      
Σινεμαδάκι με κρασάκι: SUNTAN (2016)

suntan
„На кинце с винце" ще бъде на ваканционна вълна през април. Ще гледаме "Слънчев загар" - един от новите гръцки филми, който беше излъчен скоро по кината в София като част от София филм фест.
Дейстивието се развива на остров Антипарос, където главният ни герой, самотник на средна възраст, е изпратен за дежурен лекар. Общо взето на острова е голяма скука, докато не идва лятото...
Макис Пападимитриу в главната роля демонстрита изключителна актъорска игра, с което със сигурност ще спечели вашите сърца.


Субтитрите са на български език, а продължителността е 104 минути.
МАРТ 2017

17/03/17 (петък) от 18:30 ч.

Дискусия на тема (НЕ)преводимата оригиналност в комиксите на АРКАС*

с водещи Петя Загорчева, преподавател по новогръцки език, магистър по "Езикознание и превод", катедра Новогръцка филология на СУ "Св.Климент Охридски" и Стефка Федваджиева, преподавател по български език в СУ "Св.Климент Охридски".

 ΑΡΚΑΣ е псевдоним на талантлив художник на комиски, който придобива голяма популярност в Гърция през 80те години и до ден днешен е много актуален.

Фейсбук страницата му се следи ежедневно от хиляди почитатели. Аркас се отличава с оригинално чувство за хумор, от което личи и типичната за съвременните гърци автоирония и сарказъм към случващото се около тях. Вдъхновен от житейските проблеми, от кризата, от ежедневието - празниците, делниците, традициите и манталитета на гърците, Аркас създава уникални образи (например Февруари, Умното пиле, Котаракът Кастрато и котката Лукриция, Пророка... и много други, с които ще имаме удоволствието да ви запознаем на 17 март, в случай, че още не ги познавате;)) Освен това авторът си служи толкова умело с гръцкия език, че често хуморът му е изразен в своеобразни игри с думи, които е трудно или дори невъзможно да бъдат преведени на чужд език. Точно тези езикови игри с думите (λογοπαίγνια) са поводът да се съберем на 17 март и да се забавляваме, в опита си да ги преведем адекватно на български език. Ако изучавате гръцки и сте на ниво "напреднали" - тази беседа не е за изпускане. Ако пък сте начинаещи, заповядайте и вие, има много много да се учи от Аркас.

 

24/03/17 (петък) от 18:30 ч.

един от нашите най-любими лектори, Д-р ДИМИТЪР ИЛИЕВ, ще ни гостува за трети път, за да продължи с интересния си разказ за

Историята на старогръцки думи в новогръцкия и българския език (3-та част)

Този път Димитър Илиев ще ни разкаже и любопитни факти за живота на ХЕТЕРИТЕ в Древна Гърция, от гледната точка на специалист по Античността и преводач на "Диалози на хетери", поместени в книгата "Избрани съчинения" от Лукиан.

 гл.ас. Д-р Димитър Илиев - бакалавър по класическа филология и доктор по старогръцки език. Научните му интереси са в областта на архаичната и късноантичната гръцка поезия, гръцката поетика и стилистика, сравнителното езикознание, романистиката, диахронната лингвистика на гръцкия и езиковата ситуация на Балканите от Античността до днес. Активно се занимава с приложението на съвременните лингвистични теории и новите технологии в областта на античните езици. Сред водените от него курсове са: старогръцки език и автори (Омиров епос), проблеми на старогръцката литература през и след епохата на елинизма (епиграма), увод в романското езикознание.

Части от първата лекция на Димитър Илиев по темата ще откриете в youtube канала на Аристеа.

 

На 25/03/17 (събота) от 18:30 ч.
      
Σινεμαδάκι με κρασάκι: Πολίτικη κουζίνα (2003)

"На кинце с винце" по изключение ще се проведе в събота през март - на 25 март, националния празник на Гърция, ще имаме две събития:

1/ Μιλάμε ελληνικά - разговорния ни курс, който се провежда всяка последна събота от месеца от 16.00ч, като през март темата е "гръцката кухня" и

2/ За пръв път ще си позволим да повторим филм, защото денят и темата на беседата го изискват - ще гледаме отново филма, с който стартирахме "На кинце с винце": Πολίτικη κουζίνα ( "Щипка лют пипер" )

Заглавието на филма на английски език е „A touch of spice”, на български е преведен като „Щипка лют пипер”. Оригиналното гръцко заглавие обаче е ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα [Политики кузина]  и крие много интересна игра на думи. Неслучайно в прилагателното име ΠΟΛΙΤΙΚΗ  липсва ударението. Едно ударение може да промени буквалния превод  на заглавието на филма: Πολίτικη κουζίνα / Πολιτική κουζίνα (Цариградска кухня / Политическа кухня) – търсен и много сполучлив ефект при избора на името.

"Използвайки кухнята като метафора за национална идентичност и лични чувства, режисьорът Тасос Булметис представя тъжно-смешната история на Фанис (Йоргос Корафас) – мъж, разкъсван между етническата си принадлежност (гръцка) и родната си държава (Турция). Структурирана като връщане назад във времето, историята, точно както всяко гръцко-турско ястие, се състои от три части – предястие (Истанбул, 1959), основно ястие (Атина, 1964) и десерт (настоящият момент).Всички герои - деца и възрастни, и особено Тасос Бандис в ролята философски настроения възрастен човек - допринасят по уникален начин за настроението на филма."

Филмът е със субтитри на български език. Ще има и специален празничен бюфет с гръцки вкусотийки, за да отпразнуваме и ние националния празник на Гърция, а и да приложим на практика наученото за гръцката кухня от занятието "Μιλάμε ελληνικά"

Заповядайте! :)


ФЕВРУАРИ 2017

Този месец е много специален за АРИСТЕА, защото имаме рожден ден. През февруари 2017г. Център за гръцки език и култура навършва 4 години и, за да го отпразнуваме заедно, сме ви подготвили приятни мероприятия.

Февруари е и месецът на ЛЮБОВТА, ние в АРИСТЕА правим всичко с много любов, затова сме подготвили и специална програма за този месец. Най-напред за нас е голяма радост и чест, че на

10/02/17 (петък) от 18:30 ч.

ще ни гостува НЕЛИ ПОПОВА (МЕТОДИЕВА), Нели Методиева

и ще си говорим за Палитрата на любовта в гръцката литература

Ето какво ни е подготвила Нели*

Проявления на любовта

Любовта е една, но има различни проявления.

В гръцкия език съществуват няколко думи за „любов”:

  • Στοργή е любовта нежност и отдаденост. Обикновено се свързва с майчината любов.
  • Έρωτας е любовта-страст, желание  да се слееш с любимия/любимата.
  • Αγάπη. На български се превежда с обич. Тя съвместява нежността, отдадеността и уталожената страст. Тя е любовта, която изпитваме към Бог и към ближния.
  • Φιλία. Това е връзка на взаимна обич, преданост и разбирателство, която съществува между приятели.

Всички тези измерения на любовта могат да съществуват отделно, но често границите между тях се преливат. Ние ще се опитаме да проследим начина, по който те биват изразени в няколко произведения от съвременната гръцка литература:

Любов-мост (Στοργή) – приказката „Небесен мост" / Το γεφύρι τ΄ουρανού

Любов-пълнолуние (Έρωτας) –  откъс от поемата „Монограм” на Одисеас Елитис / Το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη

Любов-звън (Στοργή, Αγάπη) – откъс от романа „Еолийска земя” на Илиас Венезис / Αιολική γη του Ηλία Βενέζη

Любов-преданост (Φιλία, Έρωτας) – разказът „Крайбрежно цвете” на Александрос Пападиамантис / Άνθος του γιαλού του Παπαδιαμάντη

и

Любов-очакване (без очакване) – стихотворението „Обич” на Костас Уранис / Αγάπη του Κώστα Ουράνη

Любов –достойнство – стихотворението „Термопили” на Константинос Кавафис. / Θερμοπύλες του Καβάφη

* Нели Попова (Методиева) е докторант по новогръцка литература към катедра “Класическа филология” в СУ “Св. Климент Охридски”. През януари – декември 2004г. е стипендиант към фондация “Костас и Елени Урани”, Атина. Участвала е в семинари, конференции и езикови програми в Гърция. Има богат опит като преподавател по новогръцки език и литература. Самата тя пише прекрасни стихове.

 

куфов

На 17/02/17 (петък) от 18:30 ч.

БЕСЕДА по случай рождения ден на Никос Казандзакис

 Ще имаме удоволствието да ни гостува Христо Куфов - синът на

Георги Куфов  - преводачът на книгите на Νίκος Καζαντζάκης 

с Христо Куфов ще си говорим за Творчеството на Никос Казандзакис, за Зорбас и СВОБОДАТА, за манталитета на два съседи народа и, разбира се предизвикателствата, пред които се изправя един велик преводач, какъвто е Георги Куфов. Заповядайте и се включете в беседата.

На 24/02/17 (петък) от 18:30 ч.
      
Σινεμαδάκι με κρασάκι: Το έτερον ήμισυ (2011)

"На кинце с винце" също ще бъде на любовна тематика през февруари, защото ще гледаме "Другата половинка"

Комедията "Το έτερον ήμισυ" / "Другата половинка" οτ 2011г. на Вангелис Сеитанидис с учaстието на Κρατερός Κατσούλης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κατερίνα Παπουτσάκη, ще ви накара да се замислите за това колко различна и уникална е любовта при всяка двойка. Субтитри няма, така че трябва да упражните уменията си за слушане и разбиране на гръцката реч. Продължителност: 90мин.

Заповядайте! Ще се посмеем :)


ЯНУАРИ 2017

На 13/01/17 (петък) от 18:30 ч.

Κοπή βασιλόπιτας

и беседа на тема: Предизвикателството да си добър учител
по случай четвъртия рожден ден на АРИСТЕА
със специален гост Милена Миленова
    
Милена Миленова Милена Миленова е старши асистент в катедра „Новогръцка филология” и „Методика на чуждоезиковото обучение” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има дългогодишен опит като преподавател по гръцки език. Води дисциплините по Методика на обучението по новогръцки език, Анализ на учебници по новогръцки език, Междукултурно общуване в обучението по новогръцки език и Практически новогръцки език. Научните й интереси са в областта на теоретична и приложна лингвистика, когнитивни аспекти на усвояването на чужд език и съвременни методи за преподаване на чужд език.

За мен е голяма радост и чест, че Милена Миленова ще ни гостува по случай четвъртия рожден ден на АРИСТЕА, защото тя беше първият ми преподавател по новогръцки език и един от хората, които са ме вдъхновили да стана учител и да създам своя школа. Тя е човекът, който подготвя бъдещите преподаватели по новогръцки език в Софийския университет и един от малкото наистина качествените специалисти в облатта на комуникативната методика на преподаване на гръцки език в България.

На 13 януари ще си говорим с нея

Намерете ни във Facebook


Посетете нашия YouTube канал