начало галерия контакти

Защо да изберете АРИСТЕА?

Предлагаме висококачествено обучение на достъпни цени.
- Работим в малки групи. Съобразяваме се с вашите нужди и желания.
- Предлагаме и индивидуални уроци по гръцки и български език за гърци.
- Нашите преподаватели са главно университетски преподаватели българи или гърци с методическа подготовка.
- АРИСТЕА се намира в сърцето на София, а атмосферата е толкова приятна и уютна, че ще се почувствате като у дома си.
- Ученето на гръцки език с нас ще бъде приятно и забавно!
- Получавате свободен достъп до всички културни мероприятия, открити уроци и беседи с гост-лектори.

Почивка в Гърция

Коледа и Нова Година в Гърция

Дните около Коледа (Χριστούγεννα) и Нова Година (Πρωτοχρονιά) навсякъде по света са свързани с празненства, красиви емоции и вкусни моменти. В тази статия ще споделя някои неща свързани с коледните и новогодишни празници в Гърция, които са ми направили впечатление и ми се струват интересни. Надявам се статията да е полезна за всички, които са решила да прекарат коледната си ваканция в южната ни съседка. 

Коледа в Атина

Въпреки че в Гърция рядко вали и трупа сняг, особено в южните райони на страната, можете да бъдете сигурни, че това няма да ви попречи да се насладите на чудесната коледна празнична атмосфера. Всички знаем, че гърците са хора, които умеят да празнуват и да се веселят, така че със или без снежна покривка – посрещането на Коледа и Нова Година си е важен повод за празник.
Най-напред за коледното ви настроение ще се погрижат усмихнатите хора по улиците и в магазините. В дните преди Коледа централните гръцки търговски улици и площади блестят в чудна коледна украса, като не само витрините, а дори и преминаващите автобуси и тролейбуси поздравяват минувачите с надписи като «Καλά Χριστούγεννα» (Весела Коледа), «Καλές Γιορτές» (Весели празници) или «Χρόνια πολλά» (За много години). Големите  площади по традиция се украсяват с коледни елхи, но на много места в Гърция, се спазва старият гръцки обичай да се украсява кораб, вместо елха, така че не се учудвайте, ако видите украсен голям блестящ коледен кораб.

коледен кораб и елха


Ако се разхождате по гръцките улици около коледните празници, със сигурност ще минете покрай някоя изкушаваща витрина на сладкарница или фурна и тогава сетивата ви ще бъдат запленени от чудесните аромати и гледка. Гръцките коледни сладки (меломакарона, курабиедес и диплес) са нещо, което трябва да опитате на всяка цена! Всъщност, истината е, че са малко скъпички, но пък си заслужава да се поглезите по празниците, а после можете да си ги приготвите сами вкъщи (тук можете да откриете лесна рецепта за меломакарона).

Друго хубаво нещо в Гърция, което допринася за прекрасно празнично настроение, са децата, които обикалят с дрънчащите си триъгълничета и пеят коледни песни. Можете да ги срещнете навсякъде – по улиците, в градския транспорт, в магазините. Традиционно в Гърция празничните песни, наречени τα κάλαντα („каланда”), се изпълняват три пъти – веднъж за Коледа, втори път – за посрещането на Нова година и трети път – на Богоявление (6 януари - Йордановден), когато се извършва ритуалът с хвърлянето на кръста в морето или в река. На всеки празник се изпълняват съответните песни. Децата обикалят от къща на къща и, когато стопанинът отвори вратата, задават въпроса "Να τα πούμε;" (Да ги изпеем ли?). Щом получат отговор "Να τα πείτε, να τα πείτε!"(Изпейте ги), започват да пеят и в замяна получават пари и сладки. В различните части на Гърция си имат традиционни коледни и новогодишни песни, а тук можете да чуете как звучат най-разпространените общогръцки версии на τα κάλαντα, някои от с превод на български език в youtube канала на Аристеа:

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα "ΚΑΛΗΝ ΕΣΠΕΡΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ"/Τρίγωνα Κάλαντα (Коледни песни)

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς (Новогодишна песен)

Κάλαντα των Φώτων, Κάλαντα των Θεοφανείων (Песен за Богоявление)

Що се отнася до празничната трапеза – на Коледа в Гърция е прието да се яде пуйка, пълнена с ориз и кестени. Обичаят не е гръцки - западен е и гърците са го взаимствали през последните години.
Въпреки че и гърците са православни християни и спазват коледните пости, ще бъдете разочаровани, ако очаквате на трапезата на Бъдни вечер да ви поднесат нечетен брой постни ястия. В Гърция нямат такъв обичай. За моя изненада, на Бъдни вечер гърците обикновено консумират и млечни и местни продукти, а често дори разрязват пуйката преди полунощ.

 В дните около Коледа в някои части на Гърция се приготвя обредна питка наречена «χριστόψωμο» (христопсомо = Христовия хляб), върху която задължително се оформя кръст, както и други фигури, символ на плодородие и берекет и се украсява с орехи.

Счита се, че тази традиция води началото си от Тракия, което означава, че става въпрос за същия обреден хляб, който приготвяме и ние за Бъдни вечер, с тази разлика, обаче, че в съвременна Гърция повечето домакини не държат питката да е постна и я приготвят с яйца и масло или мляко.

На картинката вдясно можете да видите една илюстрирана рецепта за „христопсомо”.

Необходимите продукти са 4 ч.ч. брашно, 25гр. мая,  2 с.л. захар, 1 с.л. масло, 1 яйце, 1 с.л. анасон, 1,5 ч.ч. вода, сол, сусам, орехи, малко олио/зехтин. 

 

Гърците обикновено посрещат Нова Година (Πρωτοχρονιά) вкъщи със семейството и роднините.

След полунощ празникът за по-младите се измества навън – по нощните заведения и клубове, а по-възрастните членове на семейството остават вкъщи, като мъжете по традиция играят на карти, на рулетка и други хазартни игри, чрез които проверяват късмета си за новата година.

В Гърция нямат обичай да приготвят баница с късмети. Вместо това приготвят традиционната βασιλόπιτα („василопита” – пита, наречена по името на Άγιος Βασίλης – Св. Василис, който, с идването си на първи януари, влиза в ролята на гръцкия Дядо Коледа и носи подаръците на малки и големи).

василопита  Василопитата, обаче, няма вкус на питка, такава каквато си я представяме ние българите. По-скоро става въпрос за козуначен кекс с канела и стафиди, върху която обикновено се оформят думите Χρόνια πολλά (За много години) или  Καλή Χρονιά (Щастлива година).  Обикновено най-възрастният мъж в семейството разчупва (или реже) василопитата, като нарича парчетата – първото е за Христос, второто за Богородица, третото за дома и т.н. В питата е скрита сребърна паричка, която ще се падне на късметлията на новата година. 

На картинката вдясно можете да видите една илюстрирана рецепта за василопита.

За да приготвите новогодишната гръцка пита са ви нужни: 1/2ч.ч. масло, 1/2ч.ч. горещо мляко, 2 ч.ч. брашно, 3/4 ч.ч. захар, 1 мая, 1 л. настъргана кора от портокал, 1 л. настъргана кора от лимон, 3 яйца, 1 жълтък за намазване отгоре, 1 л. сол, бадеми за украсата.

Не забравяйте да скриете и паричката (το φλουρί) вътре! Καλή σας όρεξη! :)

Тъй като гърците вярват, че трябва да проверят късмета си за новата година, обикновено много от тях си купуват лотариен билет в последните дни на изминаващата година, като тегленето на лотарията се провежда в първите дни на следващата.

Всички си пожелават «Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά!» (За много години и  щастлива година).

Същото можете да напишете и на картичките, които изпращате на приятели в Гърция.


Интересен гръцки ритуал, който се извършва на първи януари е правенето на «ποδαρικό» с нар (ρόδι).

«Κάνω ποδαρικό» - правя "подарико” – обред, подобен на нашето “полязване” или “булезене”, което се прави на Игнажден в България и е прието домакините да следят какъв човек ще прекрачи най-напред прага им. Ако първият гост е добронамерен и заможен, вярват, че годината ще е добра). В Гърция е прието „подарико” да правят деца или млади хора или самият господар на дома, който на връщане от църквата, след новогодишната литургия, държи в ръка един нар.

„Полазникът” - този, които прави „подарико” - трябва да почука или да позвъни на вратата и след като му отворят да прекрачи прага с десния крак и да хвърли зад гърба си нара, толкова силно, че семенцата да се пръснат. нар

При хвърлянето на нара гостът нарича: "με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, έτσι να πληθαίνουν όλα τα καλά και οι λίρες μας όλη τη χρονιά" („Със здраве, щастие и радост да дойде новата година и колкото са семенцата на този нар, така да се множат всички добри неща и парите в този дом”.) Ритуалът е символ на плодородие и берекет.
Нека е спорна и щастлива за всички новата година и да ни донесе много здраве и късмет!


Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά!

За доброто ви настроение ще се погрижи Деспина Ванди с песента "Коледа", която можете да гледате с превод на български тук.

автор: Петя Загорчева

Намерете ни във Facebook


Посетете нашия YouTube канал